Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Igaunijā jāveido plašāka koalīcijas valdība

Par spīti zaudētajām deputātu vietām parlamentā Igaunijas nākamo valdību veidos pašreizējā premjerministra Tāvi Reivasa liberālā Reformu partija, kas uzvarēja svētdien notikušajās likumdevēja - Rīgikogu - vēlēšanās, apsteidzot Tallinas mēra Edgara Savisāra vadīto promaskavisko Centra partiju. Tomēr nepilnu gadu valdības vadītāja amatā nostrādājušajam T. Reivasam priekšā sarežģīts valdības veidošanas process. Līdzšinējo koalīciju, ko veidoja Reformu partija un Sociāldemokrātiskā partija, vajadzēs papildināt ar vismaz vienu politisko spēku, lai izveidotu vairākuma valdību.

Zaudē septiņas vietas

Igaunijas Centrālās vēlēšanu komisijas publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka 5% balsu barjeru iekļūšanai parlamentā pārvarējuši seši politiskie spēki. Aizejošajā Rīgikogu sasaukumā strādāja četras partijas - Reformu partija, Centra partija, Sociāldemokrātiskā partija un konservatīvā Tēvzemes un ResPublica apvienība. Tām piepulcējušās centriski labējā Brīvā partija un eiroskeptiskā Konservatīvā tautas partija.

Visvairāk balsu - 27,7% - ieguvusi Reformu partija, kas Igaunijas valdību vada jau kopš 2005. gada, saņemot 30 mandātu 101 deputāta lielajā parlamentā. Tas ir par trim deputātu vietām mazāk nekā līdz šim. Arī Reformu partijas koalīcijas partneri sociāldemokrāti, kas ierindojās trešajā vietā (15,2%), zaudēja vietas parlamentā. Līdz šim centriski kreisā partija parlamentā bija pārstāvēta ar 19 deputātiem, turpmāk tai būs 15 mandātu.

Līdzšinējo 52 mandātu vietā valdošajai koalīcijai būs 45, ar ko nepietiek, lai izveidotu vairākuma valdību. T. Reivass signalizējis, ka tiks meklēts vēl viens koalīcijas partneris. «Mums ir pienākums izveidot valstiski domājošu un prasmīgi strādājošu valdošo koalīciju,» T. Reivass sacīja Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR. «Valdībā jābūt vismaz trim partijām.»

Par plašākas koalīcijas nepieciešamību izteicies arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. «Mēs redzam nozīmīgas izmaiņas Rīgikogu un nepieciešamību pēc daudz plašākas koalīcijas, kas piedāvā labāku sadarbību gan iespējamās koalīcijas iekšienē, gan starp jauno koalīciju un opozīciju,» uzskata Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. «Igaunijai nepieciešama atbildīga un darboties spējīga valdība, kam vienlīdz svarīga ir iedzīvotāju labklājības uzlabošana, Igaunijas drošības saglabāšana, valsts pārvaldes un vietējo pašvaldību reforma, sekmīga gatavošanās Igaunijas prezidentūrai Eiropas Savienībā, kā arī politiskās kultūras uzlabošana.»

ERR interneta vietnē lasītāji var piedalīties aptaujā par iespējamo jaunās valdības sastāvu. Pirmdien pēcpusdienā visvairāk - 45% - respondentu priekšroku deva koalīcijai ar pašlaik valdošajām partijām - Reformu partiju un Sociāldemokrātisko partiju, kā arī Brīvo partiju. Otrs populārākais variants, kuru atbalstīja 29%, bija valdība, kurā strādātu Reformu partija, Tēvzemes un ResPublica apvienība, kā arī Brīvā partija. Tikai 6% vēlējās valdību, ko veidotu Reformu partija un Centra partija.

Savisāram jāizšķiras

Niecīga ir iespēja, ka jaunajā Igaunijas valdībā varētu iekļauties Centra partija, kurai ir sadarbības līgums ar Krievijā valdošo partiju Vienotā Krievija un kura ir atteikusies nosodīt Kremļa īstenoto Krimas aneksiju un bruņoto iebrukumu Austrumukrainā.

Neskatoties uz brīdinājumiem par Krievijas plāniem apdraudēt Baltijas drošību, promaskaviskā partija, par ko tradicionāli balso vairākums Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju, šajās vēlēšanās saņēma 24,8% balsu, kas ir par 1,5% vairāk nekā 2011. gada vēlēšanās. Tādējādi tā kļuva par vienīgo no līdzšinējā sasaukuma partijām, kas palielināja mandātu skaitu Rīgikogu.

Partijas vadītājs E. Savisārs, kurš saņēma visvairāk plusu (25 054), nav sarūgtināts par zaudējumu premjera partijai. «Sudraba medaļām nevajadzētu sagādāt vilšanos nevienam,» paziņoja E. Savisārs. «Partiju, kas pārstāv tik daudzus Igaunijas iedzīvotājus, nevar apspiest vai apklusināt.» Viņš divu nedēļu laikā izlemšot, vai pamest Tallinas mēra krēslu un strādāt parlamentā, raksta portāls rus.DELFI.ee.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vēlēšanu rezultāti

Reformu partija - 27,7% (30 deputātu no 101)
Centra partija - 24,8% (27)
Sociāldemokrātiskā partija - 15,2% (15)
Tēvzemes un ResPublica apvienība - 13,7% (14)
Brīvā partija - 8,7% (8)
Konservatīvā tautas partija - 8,1% (7)
Vēlēšanās piedalījušies 63,7% no visiem balsstiesīgajiem
Avots: Igaunijas
Centrālā vēlēšanu komisija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?