Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Imūndeficīts

Eiropas Parlamenta (EP) noteiktu labumu tīkotājam no Lietuvas Viktoram Uspaskiham tā izrādījusies ne gluži tik droša vieta, kā iecerēts. Odiozajam miljonāram, kura raķešveidīgi triumfālais brauciens Lietuvas politiskās elites debesīs sākās 2004. gadā, tas drīz vien turpinājās likumsakarīgā kritienā no šiem augstumiem skandālu un apsūdzību virknē.

Likumsakarīgā tāpēc, ka, izņemot apmēram 50 miljonu dolāru lielo paša rocību un tad vēl to, ko kāds piemet, cita «politiskā» dzinējspēka jau Uspaskiha skaļajā Darba partijas vārdā nosauktajai nesējraķetei nav bijis. EP atteikums uz Uspaskihu attiecināt deputāta imunitāti un ļaut Lietuvas tiesai pilnu vaļu pret viņu ierosinātajā lietā par grāmatvedības datu viltošanu iezīmē vienu no zemākajiem punktiem šā politiķa karjeras trajektorijā. Ja lietuviešu likumsargiem šoreiz izdosies pierādīt savas pretenzijas, piezemēšanās Uspaskiham paredzama visai cieta.

No iepriekšējām apsūdzībām, kas galvenokārt saistījās ar viņa Krievijas rebēm, Arhangeļskas apgabalā dzimušais un naturalizācijas kārtībā par lietuvieti kļuvušais Uspaskihs līdz šim paglābies ar Krievijas palīdzību. Vispirms Maskava faktiski ignorēja Viļņas lūgumu pēc tiesiskās palīdzības, proti, sniegt datus par Uspaskiha 1993. gadā Pļehanova Tautsaimniecības akadēmijā it kā iegūto bakalaura grādu, uz kā pamata nākamais Lietuvas saimniecības ministrs jau Kauņā dabūja arī maģistra grādu. Krievijā viņš patvērās arī izmeklēšanas laikā pēc apsūdzībām par sakariem ar krievu slepenajiem dienestiem un Eiropas fondu naudas «apguvi» pietuvinātu darījuma partneru starpā, iekasējot par to arī savu procentu.

Krievijā, ar kuru Uspaskiham it kā nekādu formālu attiecību nav (ja neskaita, ka viņš ir starpnieks Krievijas gāzes importam Lietuvā, bet Gazprom, kā viņi to pastāvīgi apgalvo, jau ir tikai bizness, un nekādas politikas), šim Lietuvas politiķim un ES pilsonim ar imunitāti viss bijis, kā vajag. Kā gan tā nācies, daudzmaz atjautīgiem vērotājiem būs sava versija, bet gludu formulējumu mīļotājiem - ierastā ekvilibristika. Jebkurā gadījumā esam nonākuši līdz faktam, ka ES institūcijās citviet tiesiski žigliem un glumiem vīriņiem pēkšņi iestājas imūndeficīts.

Šis precedents varētu kalpot par mācībstundu arī Latvijai, kas īsti ar deputāta imunitāti ir domāts. Eiropeiska atbilde ir: paaugstināta tiesiskā aizsardzība amata uzdevumu pildīšanai. Punkts. Uspaskiha iespējamo šmugulēšanos ar grāmatvedību, tāpat kā dažu Polijas un Čehijas eiroparlamentāriešu vaļības pie auto stūres, kam imunitāte liegta iepriekš, EP šai kategorijā neieskaita. Tiesiskā imunitāte sargā likumību un atbildīgu, pie vajadzības acīmredzot arī drosmīgu un pašaizliedzīgu politiku, bet ne «savējos», kā tas diemžēl iegājies mūsu Saeimā, gan jau nav gluži sveša lieta arī kaimiņu Seimā, bet pie lielā un pret dažādām rietumnieciskām normām fatāli imūnā austrumu kaimiņa vispār ir iecementēts lietu kārtības pamatos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?