Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Islāmisti pietuvojas Bagdādei

Zem radikālās kustības Irākas un Sīrijas (Levantes) islāma valsts (ISIS) karoga karojošie dumpinieki, kuri pagājušajā nedēļā ieņēma vairākas Irākas ziemeļu pilsētas, turpina virzīties uz savu mērķi - valsts galvaspilsētu Bagdādi -, un jau ir pietuvojušies mazāk nekā simts kilometru attālumā no valsts lielākās pilsētas.

Vaino Saūda Arābiju

Naktī uz otrdienu ISIS kaujinieki iebruka Dijālas provinces administratīvajā centrā Baakūbā, kas atrodas tikai 60 kilometrus no Bagdādes. Islāmistiem uz dažām stundām izdevies sagrābt vairākus 467 tūkstošu iedzīvotāju lielās pilsētas rajonus, tomēr Irākas drošības spēkiem un viņus atbalstošajiem šiītu kaujiniekiem viņus izdevies padzīt, vēsta britu izdevums The Daily Telegraph.

Pienākusi informācija, ka vienā no Baakūbas policijas iecirkņiem otrdien uzietas 44 ieslodzīto mirstīgās atliekas. Nav skaidrs, vai viņi nogalināti džihādistu uzbrukuma laikā, vai arī to pastrādājuši drošībnieki, cenšoties nepieļaut ieslodzīto bēgšanu.

Uzbrukums Baakūbai, caur kuru stiepjas lielceļš, kas ved tieši uz Bagdādi, ir ļoti bīstams signāls šiītu vadītajai Irākas centrālajai valdībai, kurai pagaidām nav izdevies gūt lielus panākumus cīņā pret sunnītu radikāļiem, kuru kontrolē pagājušajā nedēļā nonāca liela daļa valsts ziemeļu teritorijas, arī otra lielākā pilsēta - Mosula.

Drošības apsvērumu dēļ otrdien slēgta Irākas lielākā naftas pārstrādes rūpnīca, kas atrodas netālu no Beidžī pilsētas, kas arī pagājušajā nedēļā krita ISIS rokās. Islāmistiem gan neizdevās sagrābt rūpnīcu, kas joprojām atrodas armijas kontrolē.

Irākas valdība vakar apsūdzēja kaimiņvalsti Saūda Arābiju ISIS kaujinieku finansēšanā. «Saūda Arābijas valdībai jāuzņemas atbildība par genocīdu, ko ir pastrādājis šis teroristu grupējums,» teikts Irākas premjerministra Nuri el Malikī biroja izplatītajā paziņojumā, ko citē AFP.

Saūda Arābija un vēl viena sunnītu pārvaldīta Persijas līča valsts Katara pirmdien paziņoja, ka vardarbības uzliesmojumā Irākā ir vainīgs N. el Malikī, kurš no politisko lēmumu pieņemšanas ir atstūmis mazākumā esošos sunnītus.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns norādīja, ka Irākas valdības politika ir veicinājusi sunnītu iedzīvotāju atbalstu ekstrēmismam un terorismam.

ASV apsver variantus

Notiekošais Irākā satrauc arī starptautisko sabiedrību, kas domā, kā palīdzēt N. el Malikī valdībai cīņā pret ISIS. Ar ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu uz Bagdādi nosūtīts aptuveni 170 amerikāņu karavīru, kuri pastiprinās drošību ASV vēstniecībā. Vēl aptuveni simts rezerves karavīru atradīsies Kuveitā un vajadzības gadījumā arī tiks nogādāti Irākā, ziņo CNN.

Vašingtona apsverot arī speciālo uzdevumu vienības nosūtīšanu uz Irāku, lai apmācītu un sniegtu padomus vietējiem drošības spēkiem. Avoti B. Obamas administrācijā uzsver, ka karavīri nepiedalītos kaujas operācijas, tomēr vajadzības gadījumā varētu sevi aizsargāt.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs intervijā Yahoo! News neizslēdza iespēju, ka amerikāņi varētu veikt aviācijas uzbrukumus ISIS pozīcijām Irākā, un norādīja uz iespēju sadarboties ar seno ienaidnieci Irānu, lai stabilizētu situāciju Irākā.

Kamēr ASV vēl domā, kā iesaistīties Irākas krīzes risināšanā, tikmēr Irāna jau rīkojas. Bagdādē ieradies Revolucionārās gvardes elites vienības komandieris Kasems Suleimanī, kurš palīdzot Irākas spēkiem koordinēt cīņu pret nemierniekiem. K. Suleimanī pēc 2003. gada notikušā ASV iebrukuma Irākā organizēja šiītu nemiernieku uzbrukumus amerikāņu karavīriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?