Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Izaugsmes tempi patīkami pārsteidz

Lai gan vairāku nozaru uzņēmējiem, it īpaši daudzu pārtikas produktu ražotājiem, pēdējā gadā nācies rēķināties ar Krievijas sankciju radīto ietekmi uz eksportu, mūsu valsts tautsaimniecība tomēr apliecina vērā ņemamu izaugsmi.

Ekonomikas analītiķi uzskata, ka turpmāk Latvijas tautsaimniecības attīstība būs saistīta ar uzņēmēju prasmi atrast jaunus eksporta tirgus un nostiprināties tajos, kā arī ar globālajiem ekonomiskajiem procesiem. Te jāņem vērā, ka ģeopolitiskā situācija joprojām tiek vērtēta kā nestabila, turklāt būtisks ietekmējošs faktors ir arī naftas cenu un Krievijas rubļa kursa kritums. Jāpiebilst, ka ekonomikas eksperti aizvien biežāk arī uzsver, ka vērojama attīstības tempu palēnināšanās Ķīnā, bet situācija Grieķijā joprojām tiek salīdzināta ar dzīvi blakus pulvera mucai, norādot, ka šajā Dienvideiropas valstī joprojām nav pilnībā izkliedēti eirozonas stabilitātes riski.

Diena jau vēstīja, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2015. gada 2. ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) Latvijā bija par 1,2% lielāks nekā iepriekšējā ceturksnī un par 2,7% lielāks nekā pirms gada. Turklāt Latvijā IKP pieaugums bijis visstraujākais no visām Baltijas valstīm. «Kopumā izaugsme 2,7% apmērā pret pērnā gada attiecīgo periodu ir atzīstama, ja ņem vērā, ka Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs ir attiecīgi 1,4% un 1,9%,» uzsver Nordea bankas ekonomikas eksperts Gints Belēvičs.

«Lai kādas bažas skanētu par tranzīta nākotni, kopējais caur Latviju plūstošais kravu apjoms turas vēsturiski augstā līmenī. Turklāt augošā iekšējā ekonomika arī palielina pieprasījumu pēc nozares pakalpojumiem. Svarīgs apstāklis šai nozarei ir lielā graudu raža un intensīvā mežistrāde, šīs divas nozares veido savam svaram ekonomikā neproporcionāli lielu daļu no transporta pieprasījuma,» savus secinājumus izklāsta DNB bankas ekonomikas analītiķis Pēteris Strautiņš.

Turpmāk «eksportu ierobežos vājais pieprasījums NVS valstu tirgos, bet eksportu pozitīvi ietekmēs turpmākā ekonomikas situācijas uzlabošanās Eiropas Savienībā (ES)», norāda Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas†nodaļas eksperte Gunta Piņķe un uzsver, ka «būtiska loma būs uzņēmēju spējai diversificēt savus noieta tirgus».

Par to, ka mūsu valsts eksportu pozitīvi var ietekmēt situācija ES, ir pārliecināti arī Finanšu ministrijas eksperti, vēršot uzmanību uz to, ka «spēcīgāku izaugsmi var veicināt šogad sagaidāmā eirozonas un ES ekonomiskās izaugsmes paātrināšanās, ko veicinās gan Eiropas Centrālās bankas monetārās stimulēšanas pasākumi un Eiropas Komisijas jaunais investīciju plāns, gan energoresursu cenu kritums un eiro kursa pazemināšanās».

Savukārt SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis nav tik optimistisks un pieļauj, ka «tuvākajos gados jārēķinās ar sarežģītu ārējo vidi, tas ir, eirozonas izaugsmes ierobežojumiem, snauduļojošo parādu krīzi, tajā skaitā Grieķijas faktoru, kā arī austrumu kaimiņa ilgtermiņa ekonomikas problēmām». D. Gašpuitis ir pārliecināts, ka ekonomisko situāciju ietekmēs arī «korekcijas Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempos».

Mūsu valsts IKP izaugsmes temps tuvākajos divos gados «saglabāsies mērens», uzskata SEB bankas ekonomists un uzsver, ka «tas neatbildīs iedzīvotāju gaidām pēc dzīves līmeņa kāpuma un politiķu vēlmei audzēt budžeta tēriņus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?