Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ja ceļas pirms saules, labāk apēst zefīru, nevis putru

Saldumi daudziem asociējas ar svētkiem. Cilvēki tos nereti izvēlas arī lielas fiziskas vai garīgas slodzes brīžos, piemēram, studenti pirms eksāmeniem. Uztura zinātnieki un veselības speciālisti norāda, ka nekas nav iebilstams, ja pieaudzis, vesels cilvēks svētku reizē iekļauj ēdienkartē saldumus, nav arī noliedzams, ka apdomīgi izvēlēti saldumi nelielās devās var būt ļoti noderīgi, kad nepieciešams straujš enerģijas pieplūdums vai jāatbrīvojas no stresa.

Pilnībā atteikties nevajag

Organiskās sintēzes institūta pētniece Ilze Stumpe-Vīksna stāsta: «Glikoze nepieciešama smadzeņu darbībai, glikogēns veicina aknu, muskuļu un sirds darbību. Daži saldumi tiek uzskatīti par nomierinošu līdzekli, kas palīdz stresa situācijās, tomēr tajos ir arī daudz kaloriju, tāpēc dietologi iesaka saldumus aizstāt ar medu un augļiem, jo cukurs, kas ir augļos, tiek absorbēts lēni, savukārt cukurs no saldumiem ātri paaugstina cukura līmeni asinīs līdz tādai pakāpei, kas veicina asinsvadu novecošanos. Turklāt, ēdot augļus, tiek uzņemti arī vitamīni, minerālvielas, balastvielas, antioksidanti,» stāsta I. Stumpe-Vīksna.

Tallinas Tehniskās universitātes doktorante Marta Panke iesaka ikvienam izveidot savu individuālo ēdienkarti, ņemot vērā vecumu, veselības stāvokli un fizisko slodzi, un kā prioritāti ēdienkartē iekļaut vitāli nepieciešamos produktus, bet saldumiem atvēlēt nelielu daļu - apmēram 5%. «No saldumiem atteikties pilnībā nevajag, bet, ja reiz ir kāre pēc kā salda, to vajag ar mēru apmierināt, ēdot nesteidzīgi un izbaudot pēc iespējas kvalitatīvāku un nosacīti veselīgāku kārumu,» atgādina M. Panke.

Stumpe-Vīksna no saldumu klāsta iesaka izvēlēties zefīru vai marmelādi, kas nesatur taukus un kuru sastāvā iekļauti pektīni. «Pektīni ir vērtīgas vielas, jo samazina holesterīna līmeni un izvada toksīnus. Vislielākais pektīnu daudzums ir ābolos, plūmēs un aprikozēs, tāpēc ieteicams izvēlēties marmelādi, kas izgatavota no šiem augļiem,» stāsta I. Stumpe-Vīksna. No šokolādēm zinātniece iesaka izvēlēties melno, jo uzskata, ka tā spēj uzlabot asinsvadu darbību. «Lai šokolādei piešķirtu zīdainumu, tiek pievienots sojas lecitīns. Tiek uzskatīts, ka tas ir noderīgs aknu un smadzeņu darbībai un nesatur ģenētisku informāciju un fitohormonus, tāpēc pat tas lecitīns, kas ražots no modificētas sojas, ir nekaitīgs. Visus šokolādes izstrādājumus, kuru sastāvā ir lecitīns, var ēst droši,» norāda I. Stumpe-Vīksna. «Bet, ja sastāvā ietilpst soja vai sojas sviests, tā vairs nav īsta šokolāde. Jābūt uzmanīgiem, arī izvēloties kārumus, uz kuriem rakstīts «bez cukura», jo tie visbiežāk satur mākslīgos saldinātājus.»

Balva par fizisku slodzi

Saldumu lietošanu uzturā nereti cenšas ierobežot cilvēki, kuriem problēmas sagādā liekais svars. LLU Uztura katedras docents Viesturs Rozenbergs atgādina, ka jāatceras pēdējās desmitgades, iespējams, skandalozākā pasaules uzturzinātnes atziņa - aptaukošanās cēlonis ir nevis tauki uzturā, bet ogļhidrāti.

«Jau no 2005. gada uztura piramīda ir atcelta, bet nekā sakarīga tā vietā nav,» pārliecināts V. Rozenbergs. «Pēc Vīnes Universitātes Uztura institūta datiem, bērnu un pusaudžu uzturā kaitīgo pārtikas piedevu pieļaujamā norma piecas, sešas un vairāk reižu tiek pārsniegta divu produktu grupu - bezalkoholiskie dzērieni un saldumi - dēļ. Nav īsti jēgas analizēt konkrētus produktus. Svarīgākais saprast, cik daudz šādu produktu tiek apēsts. Pēc dažādiem datiem, ar ogļhidrātiem ieteicams uzņemt 50-60% no dienas kaloritātes. Respektīvi, ogļhidrāti nepieciešami, bet ar mēru. Saldumi izsvārsta aizkuņģa dziedzera vienmērīgu darbību, kas noved pie aptaukošanās.»

Savukārt M. Panke atgādina: «Taču der zināt, ka, ēdot saldumus, asinīs pieaug serotonīna līmenis. Tajā pašā laikā skrienot un sportojot organismā izdalās endorfīns, hormons, kas ir atbildīgs par līdzīgu «laimes sajūtas» rašanos. Tādēļ, lai uzlabotu garastāvokli, iesaku saprātīgi līdzsvarot šīs darbības un ieviest principu - kārotu saldumu piešķirt sev par veiktu fizisku aktivitāti.»

Viesturs Rozenbergs iesaka: «Ja ļoti agri - jau pirms ausmas - jāceļas, brokastīs noteikti nevajag ēst biezputru ar speķi. Pilnīgi pietiek ar krūzi nestipras kafijas un vienu cepumu vai zefīra gabaliņu. Tas būs labāk nekā rupjmaize ar sieru, ko ieteicams apēst ap pusdesmitiem pēc pirmajiem padarītajiem darbiņiem, kad gremošanas sistēma pamodusies.»

«Daļu saldumu būtu ieteicams aizstāt ar žāvētiem augļiem, riekstiem, sukādēm, saldētiem vai svaigiem augļiem un ogām. Cilvēkam bagātīgi jāēd graudaugi, maize, rīsi, kartupeļi un citi produkti, kuru galvenās uzturvielas ir ogļhidrāti, olbaltumi, šķiedrvielas, dzelzs, kalcijs, B grupas vitamīni. Jāēd augļi un dārzeņi, kas bagāti vitamīniem un minerālvielām, piena produkti, gaļa, zivis, olas, kas ir vērtīgs olbaltumvielu, taukvielu, minerālvielu un vitamīnu avots,» norāda Marta Panke.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Rimi veikalos šogad pircēji īpašu interesi izrāda par tumšo šokolādi, kuras sastāvā kakao ir vairāk nekā 70%
2010. gadā veikalos Maxima visas pirktās konfektes Gotiņa bija ražotas Latvijā, taču šogad 17% Gotiņu bija ražoti Polijā un 83% - Latvijā
Veikalos Maxima saldumu patēriņš gada laikā pieaudzis par 7%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?