Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ja VKKF maciņš tukšs, vēršas ministrijā

Divu sistēmu funkciju dublēšanās ir nelietderīga vai pat netaisnīga un sistēmu kropļojoša. Ar šādu visai skarbu secinājumu nākusi klajā Valsts kontrole (VK), izvērtējot Kultūras ministrijas (KM) dotāciju piešķiršanu biedrībām un nodibinājumiem. Runa ir par to, ka biedrības, kam Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) projektu finansējumu atsaka, iesniedz pieteikumus KM un naudu saņem.

VK uzskata, ka ar dotāciju piešķiršanu un uzraudzību jānodarbojas VKKF, kas savulaik tika izveidots tieši šādas funkcijas veikšanai, bet KM administrācijas izmaksas, piešķirot un uzraugot dotācijas, uzskatāmas par nelietderīgām. KM atbildē uzsver - šie aizrādījumi tikai apstiprina, ka finansējums VKKF ir nepietiekams un pašreizējais finansēšanas modelis jāmaina.

Viens atsaka, otrs iedod

Viens no nepareizas prakses piemēriem, kas minēts VK revīzijas ziņojumā, ir līdzekļu piešķiršana biedrības Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports projektam īpašas datubāzes un mājaslapas www.musiclatvia.lv izveidei. Pēc tam kad projektu neatbalstīja VKKF, tas tika iesniegts KM un finansējumu saņēma. Biedrības izpilddirektore Agnese Cimuška gan nepiekrīt VK atzinumā teiktajam, ka projekti bijuši identiski - pirms iesniegšanas ministrijā tas esot pārstrādāts un uzlabots. «Šāda veida organizācijas kā mūsējā visā pasaulē piedalās konkursos finansējuma piesaistei. Protams, ideāls būtu variants, kad ir viens avots, no kura finansējumu var iegūt,» izteicās A. Cimuška.

Kā pārliecinājās Diena, lai gan finansējumu konkrētās mājaslapas izveidei biedrība saņēma vairāk nekā pirms gada - jau 2013. gada beigās -, to internetā joprojām nevar atvērt. Biedrībā skaidro, ka viss vēl esot izstrādes stadijā, taču nu jau tuvāko nedēļu laikā rezultāts varētu būt gatavs un aplūkojams. A. Cimuška arī piebilst, ka jaunām organizācijām, kas dibinātas salīdzinoši nesen (biedrība dibināta 2012. gadā), nākas īpaši sevi pierādīt, lai naudas devēji noticētu, ka projekti ir vērtīgi.

VK pret deputātu iesaisti

VK uzsver, ka pašreizējā sistēma rada dubultā finansējuma risku. Ministrija gan uz to atbild, ka nav neviena gadījuma, kad projekts, kas jau saņēmis VKKF atbalstu, dabūtu naudu arī no KM. Tāpat nav bijuši gadījumi, kad finansējumu būtu saņēmusi bankrotējusi biedrība. «Kultūras projektiem tiek piešķirts daļējs finansējums, savukārt to īstenošanai projektu īstenotāji kombinē dažādu avotu finansējumu - tajā skaitā piesaistot VKKF, KM, Eiropas Savienības fondu, pašu ieņēmumu, kā arī piesaistīto sponsoru finansiālo atbalstu. Faktiski nevienu no projektiem pašreizējos naudas līdzekļu apstākļos nav iespējams atbalstīt pilnā apmērā. Tas apliecina, ka VKKF finansēšanas modelis šobrīd nav optimāls un ir nepieciešams atgriezties pie finansēšanas sistēmas no iezīmētajiem nodokļiem,» norāda KM.

VKKF direktors Edgars Vērpe atzīst, ka finansējuma modelis, kas piesaistīts konkrētiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem un no kura pirms vairāk nekā desmit gadiem atteicās Einara Repšes valdība, dotu fondam vismaz dubultu finansējumu, ja ne vairāk. «Šobrīd pilnvērtīgi, kvalitatīvi sagatavoti projekti netiek atbalstīti, jo no visiem iesniegtajiem varam atbalstīt trešdaļu - normāli būtu, ja tā būtu puse vai pat divas trešdaļas. Apmēram trešdaļu projektu VKKF šobrīd noraida, jo tie ir mazāk aktuāli pārējo kontekstā, bet tie ir labi uzrakstīti projekti. Valsts kontrole atzinumā ir uzrakstījusi to pašu, kas ir jau mūsu pirms trim gadiem pieņemtajā stratēģijā - ka ir jāsadala finansējuma sfēras,» norādīja E. Vērpe. Ir arī gadījumi, kad VKKF finansējumu atsaka, jo par iepriekšējo projektu nav saņemtas visas atskaites, bet jaunais ir kvalitatīvs, tiek iesniegts KM un naudu arī saņem.

VK kritizējusi arī tendenci, ka biedrības izmanto iespēju ar atsevišķu deputātu īstenotā lobija palīdzību tikt iekļautām uzreiz valsts budžetā un saņemt tiešu dotāciju. Runa ir par biedrībām, kurām finansējuma priekšlikumus iesniedz deputāti vai politiskās partijas kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta 2. lasījumā - ziņojumā minētas Latvijas Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome, Latvijas Mūzikas atbalsta fonds un citi. «Šāda prakse pārkāpj vienlīdzības principu un nav godīga pret pārējām organizācijām, kuru projektiem jāpiedalās konkursos,» uzsver Valsts kontrole.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?