Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jāmeklē nauda airBaltic

Valdība šodien kārtējo reizi lems par finanšu grūtībās nonākušās Latvijas nacionālās aviosabiedrības airBaltic pamatkapitāla palielināšanu. AirBaltic privātais akcionārs Baltijas aviācijas sistēmas (BAS pieder 47,2% airBaltic akciju) pēc vairākiem sarunu raundiem pagājušās nedēļas nogalē tomēr piekrita pildīt prasības, ko valdība augustā izvirzīja airBaltic glābšanai.

Abu pušu juristi nedēļas nogalē un vakar vēl turpināja saskaņot virkni detaļu, kas skar gan airBaltic finansēšanu, gan pārmaiņas, kas saistītas ar valdības prasību izpildi. Paredzams, ka uzņēmuma pamatkapitālā valsts (pieder 52,6% akciju) ieguldījums varētu būt ap 30 miljoniem latu, līdzīgu summu ieguldītu arī BAS. Kamēr visas vienošanās detaļas nav saskaņotas, pastāv arī versija par jaunas nacionālās aviosabiedrības izveidi.

«Laikam saprata, ka savādāk nevarēs,» Dienai sacīja Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, atbildot uz jautājumu, kas pēkšņi mainījis BAS pozīciju. Aptuveni mēnesi ilga stīvēšanās starp airBaltic abiem akcionāriem - BAS pieprasīja ātru valdības izšķiršanos starp naudas ieguldīšanu vai savas daļas samazināšanu līdz 25%, bet valsts prasīja izpildīt virkni nosacījumu, lai varētu lemt par naudas ieguldīšanu aviokompānijā.

Jauns vadītājs

Vienošanās starp abiem akcionāriem paredz, ka tiks palielināts airBaltic pamatkapitāls (abi akcionāri ieguldīs proporcionālu naudas summu atbilstoši savam akciju skaitam), tiks nomainīts uzņēmuma vadītājs Bertolts Fliks, tiks paplašināta airBaltic valde (šobrīd ir tikai viens valdes loceklis - B. Fliks) un atjaunots jau ilgstoši paralizētās padomes darbs. Paredzēts grozīt valstij neizdevīgo akcionāru līgumu, noteikt, ka lidosta Rīga paliks kā airBaltic bāzes lidosta. Vienošanās paredzot arī ārzonu firmu patieso labumu guvēju atklāšanu (viens no BAS līdzīpašniekiem reģistrēts Bahamu salās) un BAS meitasuzņēmumu konsolidāciju atpakaļ airBaltic, vēsta LETA. Attiecībām starp airBaltic un BAS īpašu uzmanību ir pievērsis valdības nolīgtais konsultants Prudentia, norādot uz finanšu plūsmām, kas eksistē starp abiem uzņēmumiem.

Kamēr tiks meklēts jauns airBaltic vadītājs, aviosabiedrību varētu vadīt kāds no uzņēmuma pašreizējiem darbiniekiem, pieļāva A. Matīss. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka jauns airBaltic vadītājs būtu jāmeklē, piesaistot personāla atlases kompāniju, Dienai teica premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Ieguldīs proporcionāli

Komentējot BAS pausto pozīciju, ka papildus ieguldījumam pamatkapitālā valstij būtu jāiemaksā arī BAS agrākajām investīcijām atbilstoša naudas summa, A. Matīss teica, ka vienošanās ir par proporcionālu abu pušu ieguldījumu un tā neattiecas uz agrāk dotiem aizdevumiem vai cita veida ieguldījumiem.

«Ministru prezidentam un valdībai vairs nav šķēršļu sava lēmuma izpildei - valdībai tagad proporcionāli jāpiedalās airBaltic pamatkapitāla palielināšanā par 63,68 miljoniem latu. Obligāta ir valsts proporcionāla dalība pamatkapitāla palielināšanā, kā arī finansējums apmēram 30 miljonu latu apmērā, kas ir atbilstošs privātā akcionāra BAS jau ieguldītajam finansējumam nacionālās lidsabiedrības attīstībai,» norādīja airBaltic vadītājs un līdzīpašnieks B. Fliks (pieder 50% no BAS).

A. Matīss Dienai uzsvēra, ka tiekot meklēti tādi risinājumi, kas ļautu ieguldījumu airBaltic izdarīt pēc iespējas ātrāk. Ja puses vienosies par visu minēto nosacījumu izpildi, aktualitāti zaudēs pagājušajā nedēļā medijos minētais scenārijs par jaunas aviokompānijas veidošanu airBaltic vietā. «Ja nevarēs vienoties un [BAS] turpinās mērkaķoties, tad valsts finansiālu palīdzību nesniegs, airBaltic ies uz maksātnespēju un veidos jaunu [aviokompāniju],» piektdien vēstīja Delfi, atsaucoties uz anonīmu avotu.

Paredzams, ka pēc valdības lēmuma Finanšu ministrijai (FM) būs jāatrod nepieciešamais finansējums, nepārkāpjot starptautiskajiem aizdevējiem solīto budžeta deficīta līmeni (4,5% no IKP). Kā agrāk norādīja FM, lēmums par naudas ieguldīšanu airBaltic būs jāsaskaņo arī ar aizdevējiem.

29. septembrī iecerēta airBaltic akcionāru sapulce, kurā paredzēts lemt par jaunas airBaltic padomes iecelšanu. Augustā no padomes pienākumu pildīšanas atkāpās BAS deleģētie padomes locekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?