Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jaunais spekulants - bankas

rosību nekustamo īpašumu tirgū, par kuru vēsta pēdējo mēnešu nekustamo īpašumu tirgus dati, izraisa bankas, kuras uzpērk kredītu nemaksātāju izsolēs nonākušos dzīvokļus. Kā norāda eksperti, bankas tādējādi regulē tirgu, nodrošinot pieprasījuma un cenas stabilitāti. «Šobrīd spekulants - tas, ko jūs par tādu saucāt pirms pāris gadiem, - ir bankas,» saka Arco Real Estate padomes priekšsēdētājs Viktors Savins. Viņš banku darbošanos vērtē pozitīvi, savukārt nekustamo īpašumu kompānijas Latio prezidents Edgars Šīns brīdina, ka banku darbība traucē tirgum.

Bankas gatavojas

Bankas, arī DnB Nord, Nordea, Swedbank un SEB banka, jau labu laiku ir izveidojušas meitasuzņēmumus, kuri nodarbojas ar nekustamo īpašumu uzpirkšanu. Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska stāsta - 2009. gadā Zviedrijā Swedbank grupa nodibināja uzņēmumu Ektornet ar meitasuzņēmumiem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. To mērķis ir iegādāties, pārvaldīt un vēlāk realizēt Swedbank finansēto un grūtībās nonākušo uzņēmumu īpašumus. «Uzņēmums tiek veidots kā ilgtermiņa projekts, lai radītu šiem īpašumiem pievienoto vērtību un vēlāk, brīdī, kad tirgus atkopsies un cenu līmenis būs augstāks, realizētu,» skaidro K. Jakubovska. Viņa informē, ka 2009. gada beigās Ektornet pārvaldījumā Latvijā bijuši 14 īpašumi. Kopš februāra Ektornet piedalās ap 60 izsolēs mēnesī, un šī gada pirmā ceturkšņa beigās tas Latvijā pārvaldījis aktīvus vairāk nekā četru miljonu latu vērtībā. SEB bankas pārstāve Agnese Strazda Dienai sacīja, ka SEB meitas- uzņēmuma Latektus rīcībā ir daži desmiti īpašumu, Nordea pārstāve Dagnija Stuķēna pastāstīja, ka viņu uzņēmums pārvalda ap 130 īpašumu. Grūti teikt, vai tas ir daudz vai maz, jo nav konkrēti zināms, kādi ir šie īpašumi, saka nekustamo īpašumu kompānijas Nira fonds valdes locekle Jevgēnija Markova-Krūmiņa. «Ja tie būtu tikai dzīvokļi, ņemot vērā, ka Rīgā ir 330 000 dzīvokļu, tas nebūtu daudz,» atzīst J. Markova-Krūmiņa.

Laiks ieviest kārtību

Cik no Latvijas mājokļu tirgus patlaban ir banku rokās, pašlaik esot grūti pateikt, uzskata E. Šīns. «To mēs uzzināsim pēc 3-5 gadiem.» Viņš uzskata - ja bankas tagad «palaistu tirgū» savā kontrolē esošos dzīvokļus, dzīvokļu cenas nokristu par 20-30%.

Viņš norāda, ka ap pašreizējo banku rosīšanos var vērpt dažādas konspirācijas teorijas, taču piebilst, ka, iespējams, bankas pašas nezina, ko ar šiem dzīvokļiem darīs. Piemēram, Norvēģijā, lai glābtu bankas 90. gadu nekustamo īpašumu tirgus krīzes laikā, izveidots banku fonds, kas uzpircis dzīvokļus. Tas joprojām esot lielākais nekustamo īpašumu uzņēmums valstī. E. Šīns brīdina - ja banka darījumā ar kādu dzīvokli zaudēs 100 000 eiro, tā, visticamāk, parūpēsies, ka šī dzīvokļa nākamajam pircējam hipotekārais kredīts tiks piešķirts ar nosacījumiem, kas ļaus bankai zaudēto atgūt.

Latio prezidents uzskata - nekustamo īpašumu tirgus atjaunošanās ir vitāli svarīga Latvijas ekonomikai. «Mūsu iekšzemes kopprodukta lielāko daļu veidoja iekšējais patēriņš, kur liela daļa bija nekustamie īpašumi. Cilvēkiem ir bail saukt lietas īstajos vārdos - viņi runā par kaut kādu eksportu. Ir skaidrs - kamēr neatjaunosies nekustamo īpašumu tirgus, neatjaunosies arī pārējais - celtniecība, mēbeļu ražošana utt.,» saka E. Šīns. «Nekustamā īpašuma iegāde ir uzticības balsojums šai valstij. Mēs šo uzticību esam izpļekarējuši,» uzskata E. Šīns.

DnB Nord eksperts Kaspars Anckalniņš apgalvo, ka ekonomikai ir svarīgi, lai nekustamo īpašumu tirgus atdzīvotos, bet svarīgi ir kā. «Nevajag uzstādīt par pašmērķi nekustamo īpašumu tirgus atdzīvināšanu. Ja mēs ražosim, cilvēkiem būs darbs, viņi jutīsies stabili un viņi atdzīvinās arī nekustamo īpašumu tirgu,» saka K. Anckalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vidējās cenas dzīvokļiem Rīgā

2010. gada martā
Sērijveida dzīvokļiem 535-572 EUR/m2
Jaunajiem projektiem 850-1300 EUR/m2

2007. gada pirmajā pusē
Sērijveida dzīvokļiem 1450-1620 EUR/m2
Jaunajiem projektiem (ar balto apdari)
1800-3700 EUR/m2
Avots: Latio, Oberhaus,
Arco Real Estate

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?