Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jauns vārds pasaulei

Jaunā komponiste Sabīne Ķezbere, kura pēc J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistra grāda iegūšanas strādā un papildina zināšanas Oslo, ar skaņdarbu Monologs pārstāvēja Latviju ikgadējā pasaules jaunās mūzikas festivālā World New Music Days. Šo festivālu katru gadu citā pilsētā rīko kāda no UNESCO paspārnē esošās Starptautiskās Laikmetīgās mūzikas asociācijas (ISCM) filiālēm, šomēnes tas norisinājās pēc kārtas divu rīkotājvalstu - Slovākijas un Austrijas - trīs pilsētās - Košicē, Bratislavā un Vīnē.

Sabīnes Ķezberes Monologs (2010) kontrabasam un šķīvjiem uzvarēja darbu atlases starptautiskajā konkursā, un Bratislavā tos izvēlējās slovāku instrumentālais kameransamblis Melos-Ethos.

«Mūzikas panorāma bija milzīga, jo festivālā skanēja ap 90 valstu komponistu darbi no Eiropas, Āzijas, ASV, Austrālijas un Jaunzēlandes. Kontekstā, kurā dominēja Eiropas modernisma atblāzmas, S. Ķezberes Monologs izcēlās ar simpātisku, sirsnīgu vienkāršību, bez pretenzijām uz kaut ko pārgudru un ultramodernu, taču ar asprātīgu teatrālismu, liekot kontrabasistam Antonam Jaro grozīties pa labi un pa kreisi, lai instrumenta stīgas saskartos ar bungu šķīvjiem. Zumēja kā atslēdznieku darbnīcā,» stāsta koncerta aculieciniece Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone, kura piedalījās ISCM rīkotajā starptautiskajā Mūzikas informācijas centru asociācijas (IAMIC) asamblejā. Gaišais un vieglais «skaņdarbs ar smaidu» un ekonomisko, ļoti radošo izteiksmes līdzekļu lietojumu iemantojis klausītāju simpātijas kopējā nopietnajā gaisotnē, novērojusi I. Jakubone. Tas atbilst komponistes uzskatam: «Mūzika saklausāma durvju čīkstoņā, izmaisītā tējas krūzē, rāvējslēdzējā, atslēgu saišķī... To var atrast cilvēku burzmā vai tukšā telpā. Viss atkarīgs no tā, kā klausās un kā uztver. Jo atvērtāks prāts, jo bagātāka skaņu pasaule - jo vairāk ko teikt.»

Festivālā svinīgi tika atklātas arī Bratislavas filharmonijā iebūvētās jaunās ērģeles, godinot šo notikumu ar trim koncertiem filharmonijā un pilsētas dievnamos. Vienā no šiem koncertiem - Bratislavas evaņģēliskajā baznīcā - ērģelnieks Jans Vladimirs Mihalko atskaņoja Pētera Vaska skaņdarbu Te Deum.

Slovākijā notiekošo Pasaules mūzikas dienu festivāla daļu, kas risinājās Košicē un Bratislavā, rīkoja šīs valsts Mūzikas informācijas centrs. «No Košices visi vilcienā braucām piecas stundas cauri Tatru kalniem uz Bratislavu, bet pēc piecām dienām no turienes - tikai uz 40 minūšu brauciena attālumā esošo Vīni, kur Pasaules mūzikas dienas jau turpinājās kā festivāls Wien Modern,» I. Jakubone norāda, ka XX gs. sākumā no Vīnes uz Bratislavu (tolaik saukta par Presburgu) braucis tramvajs.

Pasaules mūzikas dienās Slovākijā un Austrijā bija pat pirmizrāde operā - slovāku komponistes Ļubicas Čekovskas opera Dorians Grejs. Festivāla galvenā komponiste bija ievērojamā somiete Kaija Sāriaho. Nākamgad Pasaules mūzikas dienās Vroclavā skanēs Gundegas Šmites darbs Thistle/Dadzis. 2019. gadā Rīgā un Tallinā šādu festivālu rīkos Latvijas un Igaunijas Komponistu savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?