Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jogas pieredze var atbrīvot no stresa, palīdz pieņemt izsvērtus lēmumus

Ceļojumā Grieķijā satiku kādu serbieti, sadraudzējāmies, caurām naktīm runājām, un viņa teica - tev jāatbrauc uz Berlīni iziet jogas kursus, atceras Hanna Janovska. Šīs rīdzinieces ikdienā ezoterikas ir maz, viņa pilda administratīvu amatu pašvaldības uzņēmumā. Jorens Aizsils, kurš piedalās mūsu sarunā, ir jurists ar starptautisku kvalifikāciju, pēdējos gados strādājis Eiropas Parlamentā Briselē.

Hannu un Jorenu vieno ne tikai tas, ka abi ir brālis un māsa, bet arī - viņi ir starptautiskās jogas organizācijas The Art of Living kursa Elpošanas māksla vadītāji.

Pirms astoņiem gadiem izteiktais serbietes aicinājums Hannu, kura tolaik studēja psiholoģiju, uzrunāja. Vācijā viņa satikusi savu skolotāju no Indijas Šri Šri Ravi Šankaru, kurš dibinājis iepriekšminēto organizāciju. Kopš tā brīža dzīve ieguva jaunu pavērsienu. «Ak dievs, kur esmu nonākusi? Laimīga dziedu mantras sanskritā,» Hanna Berlīnē skatījusies uz sevi no malas. Domājusi: atgriežoties Latvijas ikdienā, tas viss aizmirsīsies.

Neaizmirsās. Viņa saprata, ka saņēmusi spēcīgu garīgo grūdienu, vēlību (angliski - grace), par ko bija runājis jogas skolotājs. Hanna sāka ikdienā praktizēt elpošanas vingrinājumus, jogas pozas un meditāciju. Aizrāva ar to arī brāļa sievu Jolantu. Taču Jorens, lai gan ievēroja, ka smaids tikpat kā nepazūd no abu sieviešu sejām, skatījās uz to visu ar skepsi. Veda viņas uz Lietuvu pie Šri Šri Ravi Šankara skolnieka Aļģa un vēl nosprieda: tas džeks nudien ir citplanētietis. Tikai, lai vienam nebūtu jānīkst nodarbību laikā, iesaistījās tajās. Un aizrāvās ar jogas pasauli tikpat nopietni kā māsa.

«Skaista sieva, jauki bērni, labi atalgots darbs, bet kaut kā trūka,» viņš atceras dzīvi pirms jogas. Pēc Indijā izietās apmācības viņš pats kļuva par jogas kursu vadītāju, vēlāk to pašu izdarīja arī Hanna. Tas nav viņu maizes darbs, bet laiku pa laikam Jorens un Hanna savāc interesentu grupiņas. Nevis sludina savu ideoloģiju, bet ļauj cilvēkiem pašiem nonākt līdz vēlmei apgūt prāta, ķermeņa un gara vienotību.

Rīgā populāros jogas centrus viņi neapmeklē. «Visticamāk, tie vairāk ir biznesa projekti,» Jorens pasmaida. «Daudzi jogu saprot kā fiziskas aktivitātes,» viņš piebilst. «Taču uz jogu nevar iet kā uz aerobiku, tā ir precīza, smalka zinātne. Psiholoģija pārākajā pakāpē.» Hannai un Jorenam joga, īpaši tās elpošanas tehnika, kas ļauj efektīvi atbrīvoties no stresa, esot vairojusi mieru, dzīvesprieku un uzlabojusi veselību. Tā ļaujot pieņemt adekvātākus lēmumus visās dzīves nozarēs. «Lielais uzstādījums - tā ir pasaule bez vardarbības un stresa,» saka Jorens. Pašsaprotami - viņi un viņu ģimenes locekļi kļuvuši par veģetāriešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?