Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jubilejā - pārbaudījums ar atklāsmi

Triju dažādu paaudžu un skolu pianisma pārstāvji no vienpadsmit ar pusi gadu vecā amerikāņu brīnumbērna Umi Garetas, kura rozā princesītes tērpā uz Lielās ģildes skatuves nospēlēja ne tikai viņas sīkajiem bērna pirkstiņiem piemēroto Mocarta klavierkoncertu, bet arī supervirtuozo un dramatisko F. Šopēna skerco (Nr.

1), līdz pie mums iepriekš nedzirdētajai Francijas mūzikas zvaigznei, skatuviski efektīvajai interpretācijas stratēģei Laurai Favrei-Kānai un 32 gadus vecajam Krievijas pianistam Antonam Ļahovskim, kurš jau iemantojis Latvijas publikas mīluļa statusu. Tāds savā 20. jubilejā ar vienu koncertu Rīgā viesojās liepājnieku lolojums - Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls.

Lai arī Latvijā netrūkst talantīgu un centīgu bērnu, Šopēna un Lista konkursu (ASV) uzvarētāja Umi Gareta savā priekšnesumā pārsteidza ar īpašo, neviltoto prieku, kas pārliecināja, ka runas par zaudēto bērnību te ir nevietā. Mocarta klavierkoncerts (KV 488) skanēja dabiski un muzikāli, bet Šopēna skerco vētrainā, emocionālā enerģija vienkārši gāza no kājām - kur tik mazai meitenei tāds spēks pirkstos un garā? Viņas neparasti agrīno briedumu noteikti sekmējis tas, ka viņa spēlē arī vijoli un gājusi baletskolā, - lai tā ir informācija pārdomām bērnu vecākiem.

Pianisma zvaigžņu festivālam jau pašā sākumā jāpārdzīvo pārbaudījums - franču pianisma lielmeistarei Brižitai Anžererai ierasties Latvijā liedza smagas slimības pēkšņais saasinājums. Pēdējā brīdī koncerta programmā ielēca cita franču pianiste - Laura Favre-Kāna (1976), tāpēc arī plānotā K. Sensānsa romantiskā klavierkoncerta vietā skanēja Vīnes klasiķa L. van Bēthovena 3. klavierkoncerts. Īsajā laikā atrast īsto saskaņu ar pianisti bija pārbaudījums diriģentam Atvaram Lakstīgalam. Taču tas izrādījās ieguvums, jo L. F.-Kāna ir visos aspektos ļoti oriģināla, spilgta un pārliecinoša skatuves māksliniece. Vēl pirms sāk skanēt mūzika, uzrunā atšķirīgais, pianistēm netradicionālais skatuves tēls. Pēc tam pārliecina gan skaņas tonis un vitālā, jēgpilnā intonācija, gan visa Bēthovena koncerta cikla vīrišķīgais pārredzējums: viešņa izrādās īsta lieldarbu formas stratēģe!

Tomēr šajā koncertā triumfēja lielais, vērienīgais, virtuozais un vienlaikus dziļi dvēseliskais krievu pianisms, kas P. Čaikovska mazzināmā 2. klavierkoncerta oriģinālās versijas lasījumā A. Ļahovska sniegumā tuvojās savai pilnībai. Šajā mūzikā organiski iederējās gan pianista virtuozitāte, gan izkoptais tonis un, pats galvenais, - lasījuma dziļums un patiesums, kurā jāizpaužas ne tikai kā spožam solistam, bet arī kā jūtīgam kamermūziķim, ansamblistam.

Pilnīgi bez atelpas pēc koncerta monumentāli apliecinošā fināla A. Ļahovskis piedevās izsmalcināti, personiski un ar īsti slāvisku smeldzi atskaņoja vienu no visu laiku populārākajām krievu melodijām - Krievijas pirmā nacionālās mūzikas klasiķa M. Gļinkas romanci Cīrulītis, kas jau citas paaudzes klasiķa Milija Balakireva apdarē klavierēm pārvērtusies par dziesmu bez vārdiem. Jāpiebilst, ka Balakireva versijā tas ir arī ļoti virtuozs opuss, turklāt ne nieka nav zaudējis no sava poētiskuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?