Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jumts tek, bet citādi nekas

Didzis Meļķis

Informācijas brīvības partizāni, kas caur portālu WikiLeaks šoreiz noplūdinājuši ASV Valsts departamentam piederīgu slepeno dokumentu blāķi, acīmredzami darbojas pēc tehnoloģiskā imperatīva principa. Viņi to dara tāpēc, ka to var izdarīt, un moralizēšana par gaidāmo kaitējumu konkrēto nedarbnieku gadījumā ir krietni novēlota, bet principā - lieka. Ne jau par morāli vai jebkādiem principiem, ieskaitot vārda brīvību, šeit ir runa. Vienkārši ir atradušās sistēmiskas kļūdas slepeno dokumentu mūsdienīgajā apritē jeb informācijas drošības jumts acīmredzami ir ar sūci (angliski leak nozīmē «noplūde»). Un būtu naivi cerēt, ka datu caurumam apakšā ar virtuālo spainīti neatradīsies attapīgs zellis, kas Džūljena Asanža gadījumā izrādījies principiāls skandālists, nevis salīdzinoši jauks latviešu Neo.

WikiLeaks «vēlreiz un krietni vairāk par to pašu» plūdos vērā ņemamu faktu nav daudz. Iedzeltenajā informācijas plūsmā salīdzinoši necilā Latvijas gadījuma «skandalozie atklājumi» vispār ir kuriozi. Proti, tā lielā cerētā piedauzība acīmredzot ir domāta tajā, ka Amerikas diplomāti darbojušies arī Latvijas interesēs, un viņu novērojumi un secinājumi par šeit notiekošo ir visnotaļ atbilstīgi realitātei. Asanža kungs izdarījis nelūgta reklāmista darbu: izrādās, ka amerikāņi tur vārdu, un Baltijas stratēģiskās intereses tiek aizstāvētas augstā līmenī, mūsu ģeopolitiskās bažas tālāk tiek komunicētas atbilstīgi un skaidri, bet mūsu sociālās un politiskās aktualitātes ASV valdībai tiek izklāstītas smalki un savlaicīgi. Ko gan vairāk vēlēties?

Tāpat par iedragājošu kompromatu nenosauksi tiešām ievērības cienīgo faktu par Ziemeļkorejas psihopātiskās valdības Irānai pārdotajām raķetēm. Līdz ar citiem jau zināmajiem šis ir vēl viens pamatīgs arguments par labu līdzšinējai ASV un sabiedroto politikai pret Irānu, Ziemeļkoreju un kodolatbruņošanos, bet ASV Kongresa «viensētniekiem» no Tējas kustības - atgādinājums par globalizēto realitāti, kas nevērību pret sevi nepiedos. Lai gan ieinteresēts vērotājs nule sevišķi nepatīkami aktualizētajā Korejas situācijā gana labi notiekošo varēja nojaust tāpat, WikiLeaks noplūdes dati vēl vairāk uzsver Dienvidkorejas labo gribu cilvēcīgam, nevardarbīgam attīstības scenārijam un gatavību maksāt par savas sašķeltās tautas apvienošanos. Krietni ļaudis, un amerikāņi tiem palīdz, bet Asanžs Ķīnas neviennozīmīgi vērtētajiem spēlētājiem pie šā politiskā pokera galda aiz to mugurām miedz ar aci. Ja ne vairāk, tad neglīti.

Tas nenozīmē, ka jāpiever acis uz cilvēka nolaupīšanu, spīdzināšanu vai citām nejaucībām, kas arī atklājas WikiLeaks pilēšanā, bet, atvainojiet, tie tomēr ir kāzusi ceturtdaļmiljona dokumentu gūzmā. Ja Asanžs būtu piestrādājis pie šo plūdu izkāšanas un redakcijas, sanāktu laba pētnieciskā žurnālistika. Bet izmēram šai pasaulē acīmredzot ir nozīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?