Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Jurģus nāksies rīkot divreiz

Rīgas pils rekonstrukcijas dēļ pārmaiņas piedzīvo muzeji, kas atrodas pilī un tās tuvumā. Ja vismaz pagaidām Latvijas Vēstures muzejs pārmaiņas jutīs mazāk, tad Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) jau šogad pārvietos krājumu no esošajām telpām uz citu pils daļu, kur iepriekš bija izvietots Ārzemju mākslas muzejs. Valdība šodien lems par 39 575 latu piešķiršanu muzeja pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai. Arī šis ir pagaidu variants, jo nākotnē muzeja krātuvei būtu jāpārceļas uz muzeju krātuvju ēku kompleksu Pulka ielā 8, kas šobrīd nav pat līdz galam uzprojektēts.

Līdz jūnijam var nepaspēt

Par to, ka RMM krājums būs jāpārceļ, bija zināms jau iepriekš, tomēr 2013. gada valsts budžetā šim mērķim vajadzīgā summa nebija iekļauta. Ministru kabineta lēmuma projekta anotācijā tiek minēts, ka budžeta sagatavošanas un plānošanas procesā «nebija veikta [..] telpu pārseguma nestspējas izpēte». Tagad tiek prasīta nauda no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Pašreizējās telpas muzeja krātuvei būtu jāatstāj jau līdz 1. jūnijam, tomēr var gadīties, ka tas tik gludi neies. «Fiziska pārcelšanās prasa trīs mēnešus, iepirkuma procedūra plauktiem un pašas pārcelšanās apmaksai ir 20 darbdienas, tātad faktiski mēnesis. Vēl nav veikts arī telpu remonts. 1. jūnijs izskatās apšaubāmi,» skepsi neslēpj RMM direktore Ilze Knoka. Telpu pielāgošanas izmaksas a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) segs no Rīgas pils renovācijai piešķirtajiem līdzekļiem, savukārt Kultūras ministrijai jārūpējas par muzeja krājumu pārvietošanu un izvietošanu, norādīja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina. Taču pēc remonta brēktin brēc arī RMM ēka Pils laukumā 2, kur atrodas administrācija un ekspozīcijas. RMM rekonstrukcija ir viens no pieciem projektiem, kam vajadzīgie līdzekļi faktiski jau garantēti Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenta programmā Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana. Laikā, kamēr notiks ēkas rekonstrukcija, RMM nebūs savas pastāvīgās ekspozīcijas, bet tikai ceļojošās izstādes. Atgriešanās atjaunotajā ēkā ar jaunu pamatekspozīciju Dziesma plānota 2016. gadā. No sarunas ar I. Knoku var noprast, ka viņa neuzskata pašreiz izvēlēto fondu pārcelšanās risinājumu par optimālu, bet citu variantu nav - viena no iespējām būtu bijusi krājumu uz laiku izvietot jaunajā Gaismas pilī - Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, taču arī tā top lēnāk, nekā sākumā bija plānots.

Vaicāta, vai ir pareizi jau pirms iepirkuma konkursa publiskot summas, ko paredzēts tērēt pārcelšanās izdevumiem un plauktu izgatavošanai, I. Knoka atzīst, ka izmaksas ir indikatīvas un aprēķinātas, analizējot līdzšinējo praksi: «Mēs zinām, cik maksā plaukti un cik izmaksā pārcelšanās. Konkursa nolikumā ir iestrādāts saimnieciskā izdevīguma princips.»

Pagaidām nestreso

Rīgas pilī joprojām atrodas arī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM). Tā krājumu pagaidām gan neskar pārvietošanās draudi, un vienīgās izmaiņas būs ieejas maiņa.

Muzejā iekļūstot no pagalma puses, cilvēki gan nonāks ekspozīcijas vidū, nevis sākumā, kā tas ir šobrīd, tomēr tas esot pieciešams.

Rīgas pils remonts gan nelabvēlīgi ietekmē tūristu plūsmu, jo, redzot, ka notiek darbi, viņi domā, ka slēgts ir arī muzejs, atzīst tā direktors Arnis Radiņš.

LNVM gan arī nāksies pili uz laiku pamest, bet tas notiks laikā no 2015. līdz 2018. gadam, kad arī šis muzejs pārcelsies uz Pulka ielu.

Dzegužkalnā iecerētais muzeju fondu komplekss vienreiz jau tika projektēts, bet, kā liecina neoficiāla informācija, šim projektam beidzies termiņš. Februāra sākumā VNĪ izsludinājusi konkursu par skiču un tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?