Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Jūrmala ziemā par brīvu, vasarā dārgāk

Ar vienbalsīgi pieņemtu Jūrmalas domes lēmumu mainīta iebraukšanas kārtība Jūrmalā. Ja jaunie saistošie noteikumi stāsies spēkā, jau šoruden no 1. oktobra Jūrmalā varēs iebraukt bez maksas, toties no nākamā gada 1. aprīļa būs iebraukšanas maksa, kuras lielums šobrīd ir neskaidrs.

Cīnās pret sezonalitāti

Noteikumos nosauktā summa ir Ls 1,50, taču no 1. janvāra Latvijā plānots ieviest eiro. Kā Diena noskaidroja, pašvaldībām, pieņemot normatīvos aktus par nodevām, pašlaik ir tiesības noteikt maksu tikai latos, un, iespējams, tāpēc Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) nevēlējās prognozēt, vai nākamgad iebraukšanas maksa būs divi eiro vai cita summa. «Visas pašvaldības šobrīd strādā pie normatīvo aktu paketes, kurā visas nodevu summas latos būs jāpārveido eiro, un arī iebraukšanas maksa būs šajā paketē,» skaidroja G. Truksnis. Viņaprāt, tie ir savstarpēji nesaistīti jautājumi, un ir svarīgi, lai noteikumi stātos spēkā, palīdzot rudenī un ziemā piesaistīt tūristus pilsētai.

Sezonalitāte ir problēma, ar kuru Jūrmala cīnās gadiem ilgi, jo ir ļoti liels kontrasts starp ļaužu pilnajām ielām un pludmali vasarā un pamestības sajūtu ziemā, sevišķi darbdienās. «Mēs atbalstām šo pieeju, ka pilsētai jādzīvo pilnvērtīga dzīve arī ziemā, par to jau sen runā arī uzņēmēji. Mēs gribam parādīt, ka arī rudens un ziemas periodā ikviens ir gaidīts Jūrmalā,» Dienai izteicās G. Truksnis. Statistika liecina, ka 2012. gadā pavasara un vasaras sezonā ar vienreizējām caurlaidēm Jūrmalā iebrauca 914 773 automašīnas, rudens un ziemas periodā - 436 844 automašīnas. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā ar 2013. gada 30. septembri, bet tie vēl jāakceptē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Caurlaide vienam mēnesim vieglajam autotransportam maksās Ls 22, sezonai - Ls 75. Transportlīdzekļiem ar masu virs 3,5 tonnām iebraukšanas maksa vienam mēnesim būs Ls 30, sezonai - Ls 150.

Balsotu tāpat

Tas ir lēmums, ko dome ir spiesta pieņemt, jo nākamgad tāpat iebraukšanas maksu nāksies mainīt eiro ieviešanas dēļ, situāciju vērtē bijušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks (RP). Viņš gan atgādina, ka 2009. gada oktobrī toreizējā pilsētas mēra Raimonda Munkevica vadībā tika pieņemts lēmums par iebraukšanas maksu divu latu apmērā, taču toreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns šo lēmumu atcēla. «Šis plāns izgāzās, bet svarīgākais bija nevis ministra lēmums, bet ļoti negatīvā sabiedrības attieksme,» atgādina R. Ražuks. Taču, ja iebraukšanas maksa ir izlīdzināta, proti, ziemā tā nav jāmaksā, šādu lēmumu varētu atbalstīt. «Es arī balsotu par to,» apgalvo R. Ražuks.

Plāni par iebraukšanas maksas noteikšanu ik pa brīdim pazibējuši arī citās pašvaldībās - Kandavā, Saulkrastos un citviet. Īpašā režīma statuss, nosakot iebraukšanu ar maksas caurlaidēm, bija arī Vecrīgā, taču 2008. gadā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nolēma nevirzīt izskatīšanai valdībā jautājumu par īpašā statusa pagarināšanu, tāpēc barjeras no Vecrīgas ielām tika novāktas. Jūrmalā iebraukšanas maksa tiek iekasēta kopš 1996. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?