Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kā neuzkāpt grābeklim

Jo ilgāk es dzīvoju šajā pasaulē, jo vairāk es pārliecinos, ka ar mani kaut kas tomēr nav kārtībā. Varbūt man kāds lāsts uzlikts? - Alise (vārds mainīts) reizē smejas un raud, izberzē acis, tad ātri ieskatās spogulītī, lai notīrītu izplūdušo skropstu tušu. Alise ir simpātiska, saimnieciska sieviete virs četrdesmit. Viņai ir interesants darbs un normāls atalgojums, arī bērni jau paaugušies. Pirms dažiem gadiem viņa izšķīrās no vīra, kas bija grādīgā cienītājs, pa šo laiku viņai ir bijušas vairākas attiecības. Diemžēl visu laiku viņa kāpj uz vienuun to pašu grābekli.

Nekad nebūs dzērājs?

«Mans vīrs nebūs dzērājs!» - tā bieži caur asarām esot čukstējusi mazā Alise, spiežot ciet ausis, lai nedzirdētu, kā tēvs, atnācis no darba piedzēries, rupjiem vārdiem lamā mammu, krīt malkas pagales, plīst trauki... Nākamajā rītā dauzoņa parasti bija kaunīgs, kādu laiku nedzēra, tad atkal viss sākās no jauna. «Mamma, kāpēc tu nešķiries?» kad Alise paaugās, viņa uzdrošinājās mātei pajautāt. «Mūsu ģimenē tā nav pieņemts. Pati redzi, tētis strādā. Citiem ir vēl sliktāk,» atteica māte. Kādu rītu tēvs mājās vairs nepārnāca. Alisi pārsteidza tas, cik izmisīgi bērēs raudāja mamma.

Alise agri apprecējās ar puisi no kaimiņu ciema. Aldis bija pieklājīgs, izskatīgs, strādāja celtniecības uzņēmumā par šoferi, sievu un abus bērnus dievināja, iedzēra tikai dažkārt.

90. gadu sākumā viss mainījās. Alda uzņēmums sabruka, šoferus vairs nekur nevajadzēja. Vīrs pārvērtās, kļuva kašķīgs, augām dienām sēdēja pie televizora, kamēr Alisei nācās pelnīt iztiku visai ģimenei. Viņš arvien biežāk vakaros pazuda kopā ar tādiem pašiem draugiem, nekautrējās pieprasīt naudu, nereti nonāca atskurbtuvē, par kuru Alise klusiņām samaksāja, lai tikai kauns nenāktu gaismā. Tas būtu vilcies ilgi, ja viņa nebūtu nokļuvusi slimnīcā uz operāciju. Bērnus pieņēma tante, bet vīrs, kad Alise atgriezās mājās, bija aizgājis.

Pēc šķiršanās Alise iepazinās ar Vitāliju, vecāku, nopietnu vīrieti atraitni. Jutās laimīga un aplidota, bet pēc kāda laika Vitālijs no darba sāka nākt krietni iereibis, aizbildinājās ar kolēģu vārdadienu svinēšanu, «projektu prezentācijām» un «sarunām ar biznesa partneriem»...

Uz jautājumu, vai pēc Vitālija vairāk ne ar vienu nav satikusies, Alise skumji pasmejas. Kādu laiku pat iegājusi azartā, skrējusi uz randiņiem, taču acs jau bijusi pietiekami ievingrināta, lai pazītu kārtējo alkoholiķi. Kad pēdējais paziņa, klusais un inteliģentais Juris, pēc plosta nonāca slēgta tipa psihoneiroloģiskajā dziednīcā, viņa saprata, ka laiks pielikt punktu. «Varbūt pasaulē ir arī citādi vīrieši, taču es viņus nesatieku. Jauno gadu labāk svinēšu viena,» stāstu pabeidz Alise.

Pozitīvie apgalvojumi

«Tautas teicieni ir trāpīgi,» atzīst psihoterapeits Andris Jansons. Cilvēki mēdz atkārtoti kāpt uz grābekļa. Gadījumi ir atšķirīgi, cēloņi dažādi, tomēr pastāv likumsakarības. Kāpēc cilvēks no daudziem risinājumiem bieži izvēlas neveiksmīgāko un rezultātā jūtas slikti? Tāpēc, ka viņa psihe, saskaroties ar konkrētām situācijām un personām, ir izstrādājusi noteiktu atbildes reakciju, kas sastāv no jūtām, domām un rīcības. Taču tās algoritms indivīdam nenes labumu un ir slimīgi nemainīgs. Situācija kļūst pazīstama un ierasta, dīvainā kārtā jebkura novirze no tās, jebkuras pārmaiņas neapzināti biedē. Alises māte un tēvs ir atkarīgas personības. Viena atkarīga no stipriem dzērieniem, otra - no attiecībām, viena pa laikam varmācīga, otra pārmaiņus cietēja un glābēja. Līdzatkarīgas personas neapzināti izvēlas pazīstamus, bet nepiemērotus partnerus, un Alise šajā ziņā seko mātei. Arī viņa agrāk glāba, tagad izvēlējusies ciest «no lāsta» vientuļa Vecgada vakarā.

Kā iemācīties līdzvērtīgas un pašcieņas pilnas attiecības? Pats būtiskākais ir nolemt mainīties, iemācīties apjaust savas jūtas, novērtēt savu personību un ļaut partnerim būt atbildīgam pašam par sevi. Lietderīgas ir pārrunas ar speciālistu, liela atdeve ir darbam personības pilnveidošanas grupā.

«Ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē sievietes sevi nemīl, atļauj sev darīt pāri, pat «ķer kaifu» no upura lomas,» secina arī Inese Millere, koučinga vadības asistente, latviešu ārste, kas jau vairākus gadus dzīvo Itālijā, ir padziļināti studējusi stresa vadīšanu. Viena no Ineses iecienītākajām dzīves kvalitātes uzlabošanas tehnikām ir «pozitīvie apgalvojumi». Viņa iesaka Alisei sākt ar tīri egoistisku sevis palutināšanu, sevis mīlēšanu. Arī paanalizēt, kādas ir viņas attiecības ar vīriešiem, ko tās viņai līdz šim ir devušas, ko viņa no tām gaida. Te derētu vizualizācija: iedomāties, kādas attiecības viņa vēlas nodibināt, kādas emocijas vēlas izjust, iedomāties pozitīvo galarezultātu. Pat nelauzot galvu, kādā veidā šo mērķi sasniegt, iespējams, lietas sāks risināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?