Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā nosegt iztrūkumu

Pēdējo gadu darba tirgus tendence - arvien lielāks pieprasījums pēc eksakto jomu speciālistiem - nav mainījusies arī šogad un, visdrīzāk, paliks spēkā arī tuvākajā nākotnē. Par to liecina gan darba devēju, gan darba tirgus ekspertu prognozes.

Ekonomikas ministrija (EM) paredz, ka līdz 2020. gadam Latvijā humanitāro un sociālo zinātņu jomā radīsies 20 000 speciālistu pārpalikums, bet 20 000 liels iztrūkums būs izveidojies pēc informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, dabaszinātņu un inženierzinātņu speciālistiem. Tāpat, pēc EM aplēsēm, deficīts būs arī darbaspēks ar vidējo profesionālo izglītību. Kā teikts jūnija sākumā Labklājības ministrijas sagatavotā informatīvā ziņojumā, pēdējos desmit gados ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits ar vidējo profesionālo izglītību sarucis par piektdaļu un līdzīgos tempos samazināsies arī turpmāk.

Speciālistu trūkumu ik pa laikam akcentē arī dažādi uzņēmumi, kas strādā eksakto zinātņu lauciņā. Pavisam nesen uz to uzmanību vērsa Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija (LAĶĪFA), aicinot jauniešus, kas šovasar stāsies augstskolās, izvēlēties ar ķīmiju saistītas studiju programmas. Šī nozare pašlaik ļoti strauji attīstās, bet daļa pašreizējo speciālistu ir pirmspensijas vecumā, tāpēc jau tuvākajos gados būs nepieciešami vismaz 1000 jaunu darbinieku. «Ķīmijas un farmācijas nozare mūsu valstī ir ļoti labi attīstīta. Lielākā daļa uzņēmumu savu produkciju piedāvā ne tikai vietējiem patērētājiem, bet arī eksportē uz Eiropu un Āziju. Kopējais nozares eksporta apjoms ir 78%. Nozares uzņēmumi saviem darbiniekiem var piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu, īpaši speciālistiem. Arī jauniešiem, kuri apguvuši ar ķīmiju un farmāciju saistītās profesijas, nav jāuztraucas, ka pēc augstskolas viņi nevarēs atrast darbu. Uzņēmumi spēj nodrošināt prakses vietas visiem studentiem, un liela daļa šo jauniešu paliek strādāt uzņēmumos arī pēc prakses,» teic LAĶĪFA valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis.

Asociācija kopā ar pētījumu centru SKDS arī veikusi sabiedrības domas aptauju, kas rāda: lielākā daļa jeb 55% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka jauniešus studēt ķīmiju motivētu garantija, ka pēc augstskolas pabeigšanas būs darbs. 45% uzskata, ka vairāk jauniešu izvēlētos studēt ķīmiju, ja interese par to viņiem būtu radīta jau bērnībā. Tiesa, sabiedrības izpratne par to, ar ko nodarbojas ķīmiķis un kādi ir šīs jomas lielākie atklājumi pēdējā simtgadē, gan ir diezgan nepilnīga, liecina aptauja.

Lai sekmētu bērnu, jauniešu un viņu vecāku interesi un izpratni par ķīmiju, LAĶĪFA izveidojusi īpašu platformu Ķīmiķo.lv, kuras mērķis ir palīdzēt atklāt, cik aizraujoša un dažāda var būt šī joma. Jaunieši platformā var atrast ērtu studiju un prakšu gidu. Vecākiem un skolotājiem interesanta būs sadaļa Praktiskā ķīmija, kur var noskatīties Latvijā filmētus eksperimentus, ko viegli atkārtot mācību stundā vai mājās. Mazākiem bērniem vietnē pieejama krāsojamā grāmata par ķīmijas tematiku, savukārt visas ģimenes tematiskajai ballītei noderēs pamācība, kur īsi aprakstīti mājās realizējami eksperimenti, idejas ielūgumiem un dekorācijām, kā arī ēdieniem un dzērieniem.

Par to, cik pieprasītas ir inženiertehniskās specialitātes, var pārliecināties arī Darba devēju ieteiktāko skolu un studiju topā, ko no darba devēju ieteikumiem un sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju veido karjeras portāls Prakse.lv. Šīgada topa galīgie rezultāti tiks paziņoti 12. jūnijā, bet jau patlaban portālā apskatāmais topa izskats rāda, ka darba devēji vislabprātāk jauniešus redzētu studējam datorzinātnes. Topu ikviens reflektants var izmantot kā palīgu, lai izvēlētos, kādu specialitāti un kādā augstskolā apgūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?