Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kad būs klāt pirmais 1. septembris?

Cik skolēnu šajā mācību gadā uzsāks mācības 1. klasē, būs zināms septembrī, kad tiks apkopoti skolu iesniegtie dati par situāciju uz 2. septembri. Savukārt pagājušajā mācību gadā pirmajā klasē skolas gaitas uzsāka 20 168 bērni, no kuriem 17 046 bija sasnieguši septiņu gadu vecumu, bet 1977 bija jau astoņgadīgi. Skolas Diena pēta, kāda ir pedagogu un vecāku pieredze, skolas gaitās sūtot sešus vai septiņus gadus vecus bērnus.

Izmaiņu vēl nebūs

Pērnajā ziemā sabiedrībā plašas diskusijas izraisīja Valsts prezidenta 2012. gada 24. oktobra rīkojums Par priekšlikumiem agrākai vidējās izglītības ieguvei, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izveidoja darba grupu, lai, sadarbojoties ar Valsts prezidenta kanceleju un citām ieinteresētajām institūcijām un organizācijām, apkopotu un izvērtētu iespējamos risinājumus un pēc to apspriešanas varētu gatavot priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos par agrākas vidējās izglītības ieguves iespēju nodrošināšanu, tā sekmējot jauniešu agrāku ienākšanu darba tirgū un veicinot viņu konkurētspēju.

IZM ir diskutēts par vairākiem risinājuma variantiem, kā panākt, lai skolēni vidusskolu beidz agrāk nekā patlaban. Kā vairāk atbalstītais bija pamatizglītības ieguves uzsākšana jeb došanās uz pirmo klasi sešu gadu vecumā, pieļaujot iespēju atbilstoši vecāku izvēlei to darīt arī gadu vēlāk. Taču pēc diskusijām ar dažādu saistīto nozaru ekspertiem šobrīd IZM vairs neplāno virzīt nevienu no izmaiņu risinājumiem. Viss paliks kā līdz šim.

Patlaban spēkā esošais normatīvais regulējums (Izglītības likuma 4. pants) nosaka, ka Latvijā obligāta ir bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības ieguvei un pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecumam. Savukārt Vispārējās izglītības likuma 32. pants nosaka: pamatizglītības ieguvi sāk tajā kalendārajā gadā, kurā bērnam aprit septiņi gadi. Atkarībā no veselības stāvokļa un psiholoģiskās sagatavotības, pamatizglītības programmas apguvi var pagarināt vai saīsināt par vienu gadu saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu. Vairums bērnu sāk mācību gaitas pilnu septiņu gadu vecumā, un pēdējo trīs gadu laikā vidējais pirmklasnieku septiņgadnieku skaits ir nemainīgs.

Līdz septiņiem - rotaļājas

Latvijas Skolu psihologu asociācijas vadītāja Iveta Gēbele uzskata - no bērna vecuma ir atkarīgas ne tikai viņa intelektuālās iemaņas, bet arī viņa spējas koncentrēties mācību darbam, nosēdēt stundā: «Ja salīdzinām Latvijas izglītības programmu pirmajā klasē ar valstīm, kur bērni sāk skolas gaitas no sešu gadu vecuma, viņu izglītības apguves programmas ir atšķirīgas, piemērotas sešgadnieku uztveres īpatnībām. Sešgadīgs bērns parasti nespēj nosēdēt un koncentrēties mācību stundas 40 minūtes, jo vairumam bērnu šajā vecumā nav tik noturīga uzmanība. Arī pirmskolā piecu, sešu gadu vecumā bērni mācās, taču tas notiek rotaļu veidā.»

IZM ir noteikusi standartus, kādai ir jābūt apmācībai pirmskolā, kas tieši mazajiem jāapgūst, un arī privātajos dārziņos un alternatīvajos dārziņos šiem noteikumiem jāseko. Protams, var būt no bērnudārza pedagoģiskā virziena specifikas atkarīga mācību forma, piemēram, Montesori vai Valdorfa metodes atšķirsies no standarta programmas. Attīstības psihologi uzskata, ka līdz septiņu gadu vecumam bērni izzina pasauli rotaļājoties un tikai vēlāk spēj intelektuāli apgūt mācību vielu. Tādēļ vecākiem, kas vēlas bērnu sūtīt skolā sešu gadu vecumā, kā tas visbiežāk gadās, ja atvase septīto dzimšanas dienu svin mācību gada pirmajā pusē, I. Gēbele iesaka izvērtēt ne tikai bērna intelektuālās prasmes, piemēram, māku rēķināt un lasīt, bet arī sociālās un emocionālās spējas.

Vecākie - pārliecinātāki

Rīgas Āgenskalna sākumskolas skolotāja Eva Mežule, strādājot ar mazajiem pirmklasniekiem, ievērojusi būtisku atšķirību starp sešgadnieku un septiņgadnieku darbu stundās. «Bērns arī sešu gadu vecumā var būt intelektuāli spējīgs, prast lasīt, rakstīt, rēķināt, pirmajās divās klasēs iekļauties mācību procesā, taču problēmas sākas trešajā, ceturtajā klasē, kad mācību vielas raksturs mainās un tās izprašanai vajadzīgas pastiprinātas analītiskās spējas, kas vecuma dēļ jaunākam bērnam vēl nepiemīt. Bieži gadās, ka sešgadniekam nav gana attīstītas arī sociālās prasmes, lai iekļautos skolas dzīvē - klausīšanās, komunikācija, uzmanības noturēšana, tās pārslēgšana. Skolas dzīve, mācības - tā ir liela emocionālā slodze, tādēļ labāk, ja bērns ir psiholoģiski nobriedušāks, ar to saskaroties,» spriež skolotāja. «Nevajag baidīties, ka bērns būs vecākais klasē un absolvēs skolu 19 gadu vecumā, ja viņam dzimšanas diena ir, piemēram, oktobrī, novembrī un, ejot pirmajā klasē, viņam paliks jau astoņi gadi. Esmu ievērojusi, ka šie bērni klasē parasti ir visstabilākie, drošākie, pārliecinātākie.» Problēmas, kas var piemeklēt bērnus, kuri vēl nav gatavi skolas gaitām, nav tikai tiešā veidā saistītas ar mācību vielas apguvi - bieži vien, nespējot izturēt emocionālo slodzi, mazais sāk slimot, līdz ar to iekavējas arī mācības un saspringums tikai vairojas, novērojusi E. Mežule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas bērnam jāprot 1. klasē

Pazīt burtus - gan lielos, gan mazos, gan drukātos, gan rakstītos;
lasīt vienkāršus vārdus;
pazīt ciparus un rēķināt skaitļu līdz 10 apjomā;
atpazīt formas - riņķis, trijstūris, kvadrāts;
atpazīt un uzraudzīt savas lietas, spēt atcerēties, kur ko ir nolicis, vai viss ir savās vietās;
sakārtot savu darba vietu, izmantot mācību un citus priekšmetus tam nepieciešamajam nolūkam;
spēt saģērbties patstāvīgi, piemēram, uz sporta nodarbību;
uzklausīt un sekot pedagoga norādījumiem;
spēt pieņemt kritiku un izturēt konkurenci;
apzināties, ka kaut ko nesaprot, un spēt uzdot jautājumus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?