Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kādreiz pēc piena smaržoja iela

Strīdiņš piensaimnieku vidū par to, vai Latvijā pakās pilda īstu govs pienu vai kaut kādu darinājumu no pulvera, atsācies ar jaunu sparu. SIA Latvijas piens pārstāvja Raimonda Freimaņa izteikums par to, ka atsevišķi piegādātāji varētu ražot pienu no pulvera, izraisījis Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadības sašutumu, un šīs organizācijas līderis Jānis Šolks teicis, ka tagad pārstrādātājiem būs jātērē milzu līdzekļi, lai pārliecinātu cilvēkus par pretējo.

Līdzīgi kā Taukšķis Blaumaņa lugā No saldenās pudeles, kurš noticēja, ka no piena centrifūgas izcelsies putu ģipts, tā katram no mums reizumis rodas šaubas, vai ar pienu viss kārtībā. Šādas bažas man izteica pie Vidzemes tirgus sastaptie rīdzinieki. Uzreiz gan atzīšos, ka vairākums no cilvēkiem, ar kuriem sanāca parunāties, pienu dzer reti un vairāk to lieto kā biezputras sastāvdaļu vai piedevu kafijai. «Kad piens saskābst, tas paliek rūgts, nezinu, kāpēc, bet kādreiz tā nebija,» sūrojas Ludmila. Izvēloties pienu, viņa skatās uz cenu, jo biezputrai vai pankūkām neko īpaši kvalitatīvu nevajagot. No kādas valsts piens nāk, viņa neskatās, bet pēdējā laikā pērkot pienu ar Rimi zīmolu. Vai tas Latvijā vai kur citur ražots, sieviete nezina teikt. Sastopu vēl vienu Ludmilu, kura pienu lieto tikai pie kafijas un izvēlas pēc tauku satura - jo mazāks, jo labāk. Viņa nav pārliecināta, ka viss piens tiek ražots no īsta piena, un pamatu šādām šaubām viņa saskata daudzajos tā sauktajos izstrādājumos, ar kuriem aizvieto krējumu vai sviestu. «Te kādreiz bija īstais piena veikals, kopš bērnības atceros, smaržoja viss kvartāls. Tas piens, ko es pērku pakā, nav tāds, kādu es pirku šeit no alumīnija kannām,» uzskata Ludmila.

Inai piens negaršo, un viņa to gandrīz nekad nepērk. Viņa netic baumām, ka piens varētu būt ražots no pulvera. Tajās retajās reizēs, kad piens nonāk Inas iepirkumu maisiņā, tas ir vai nu Lāses vai Kāruma piens. Aldonis uzticas piena ražotājiem, bet pēdējā laikā pērk tikai Valmieras pienu ar 3,5% tauku. Samazināto tauku saturu viņš neatzīst. Aleksandrs pienu pērk veselības uzlabošanai, bet šķendējas, ka tas neesot īstais - krējums nenostājoties kā agrākos laikos. Pienu viņš pērk tikai tirgū, tomēr īstas uzticības nav. «Nekur nav īstā, ķīmija. Ko tur bāž iekšā, nevar saprast. Vienīgi, ja laukos pašam ir govs, tad var saprast, kas ir piens,» viņš uzskata. Speciālisti gan saka, ka no pulvera pienu ražot esot dārgāk, tāpēc nevienam tas nav izdevīgi. Turēsim ražotājus pie vārda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?