Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kam sāp, tas atceras

Kaut arī Latvija nav Amerika, kur viena no divām neizbēgamajām lietām ir nodokļi, maz būs mūsu starpā to, kuriem nodokļi joprojām ir tikai tukša skaņa. Pārāk sāpīgi gan uzņēmēji, gan darba ņēmēji jau ir izjutuši nodokļu celšanu, lai nevēlētos zināt, kas tad ir šo sāpju nodarītājs un vai nodarītās ciešanas ir taisnīgas.

Interesanti, ka uzņēmēji un viņu konsultanti kā vienīgo bez iebildumiem nākotnē paaugstināmo min tieši nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Arī darba ņēmējiem un pensionāriem diezin vai atradīsies argumentēti iebildumi. Jo tas būtu tikai taisnīgi - par līdzvērtīgiem īpašumiem, kuriem vienāda tirgus vērtība, maksāt vienādi. Vēl jo mazāk pretenziju būs tad, ja valdība beigs sekot sakāmvārdam, ka runāšana sudrabs, bet klusēšana zelts. Proti, valdībai, kuras mokošā veidošana cilvēkus ir pamatīgi nokaitinājusi, steigšus ar apņēmību un degsmi jāpārliecina iedzīvotāji, ka nodokļos, arī NĪN, katrs nomaksātās naudas lats tiks izlietots efektīvi.

Pārdzīvotās īpašuma cenu krišanās un nodokļu celšanas sāpes, kas daudziem ir bijušas kā miesas griešana ar nazi, ir nesušas arī dažu labu rezultātu. Cilvēki vairs nevēlas otrreiz uzkāpt uz tā paša grābekļa, pērkot to, ko tiem nevajag. Turklāt - retais vairs to vēl spēj. Kad NĪN pieaugs, tad spekulācijai vai nebaltai dienai iepirkto īpašumu turētāji būs spiesti radoši domāt, kā tos lietderīgi izmantot.

Nevēlēšanās jau šobrīd precīzi visās detaļās atklāt iecerētās izmaiņas NĪN acīmredzot ir saistīta tikai ar mēneša beigās gaidāmajiem apkopotajiem rezultātiem par šī nodokļa nomaksu šogad. Vēlākais decembra sākumā būs zināms NĪN nesamaksājušo skaits un nesamaksātās summas lielums. Diemžēl būs pavisam maz laika atlicis, lai konstatētu, kas ir nemaksātāji - godprātīgi pensionāri, darbu zaudējuši jauni cilvēki ar bērniem un grūtībās nonākuši uzņēmēji, vai arī - ļaunprātīgi nemaksātāji, kuriem nodokļu maksāšana ir zem viņu goda.

Tātad patiesībā vienīgais jautājums ir par to, vai tiks pilnveidots mehānisms, kas ļautu pašvaldībām operatīvi un objektīvi, ar pēc iespējas mazākiem korupcijas riskiem noteikt katra NĪN maksātāja statusu, proti, vai tā ir trūcīga, nodokli maksāt nespējīga persona, kam pienāktos lielāka vai mazāka NĪN atlaide, vai principiāls jebkādu nodokļu pretinieks, kas vēl nav sapratis, ka skola maksā naudu.

Ja valdībai izdosies piedāvāt taisnīgas NĪN izmaiņas un - kas ir tikpat būtiski - darba devējiem un ņēmējiem tās saprotamā un pārliecinošā veidā celt priekšā, godprātīgi nodokļu maksātāji pat sava maksājuma kāpumu pa kārtām neuzskatīs par netaisni nodarītām sāpēm. Bet ja atkārtosies vienā naktī pieņemtu nepārdomātu lēmumu pasniegšana kā pati pilnība, tad tas nozīmēs, ka tautas sāpe aizvien vēl nav valdības un Saeimas sāpe. Un tad jau arī būs pienācis «īstais laiks» Biškekas solītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?