Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kampaņa var sākties pa īstam

Kandidātu sarakstu numuru izloze ir kā robežšķirtne, aiz kuras Latvija sāk dzīvot Saeimas vēlēšanu gaidās, jo par tām tiks atgādināts it visur, kur vien pavērsies skats, - jau pirmdien kāda partija aicina uz preses konferenci tramvajā. Izlozētie numuri nozīmē, kādā secībā vēlētājs saņems partiju kandidātu sarakstu kaudzīti, kur virspusē būs partija ar pirmo numuru.

Šogad 12. Saeimas vēlēšanās tiek piedāvāts teju viss, ko vien var piedāvāt. Līdzās parlamentā pārstāvētajām partijām būs tie, kuri no politikas reiz jau bija aizgājuši un, šķita, vairs neatgriezīsies. Būs arī populāri cilvēki, kas uz Saeimu nekad nav startējuši, un ļoti plaša reģionu cilvēku pārstāvniecība vairākos sarakstos.

Atkal notiks konkurence kreisajā spārnā par cittautiešu vēlētāju balsīm. Kā vienmēr, izvēlei piedāvāti vairāki tādu politisko spēku saraksti, kuru nosaukumi un līderu vārdi lielai daļai maz ko izsaka. Tāpat kā pirms trijiem gadiem, arī šajās vēlēšanās ir pieteikti 13 politisko spēku saraksti. Tajos ir 1156 kandidāti, bet pēc pārbaudes vairākās valsts institūcijās kādu uzvārdu Centrālā vēlēšanu komisija var arī svītrot, ja atklāsies, ka nav ievēroti vēlēšanu ierobežojumi.

Nosacīti var teikt, ka partijas iedalāmas trīs grupās, kas katra atrodas uz citas starta līnijas. Parlamentā pārstāvētie spēki - Saskaņa, Vienotība, Zaļo un Zemnieku savienība un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK - ir labākā situācijā ne tikai tāpēc, ka saņem valsts budžeta finansējumu, bet tiem ir pieejama arī tribīne Saeimā un valdībā. Tajā pašā laikā no labējām valdības partijām ikviens politiskais konkurents var prasīt atbildību par to, kas valstī ir noticis.

Otrajā grupā ir tā dēvētās jaunās partijas, kuru nekad iepriekš nav bijis tik daudz, bet 9. Saeimas vēlēšanās nebija vispār. Savukārt uz 11. Saeimu startēja tikai viena - Zatlera Reformu partija -, kuras saraksta šajās vēlēšanās vairs nav. Jauno partiju galvgalī ir populāri cilvēki. Zināmas priekšrocības ir No sirds Latvijai līderei, bijušajai valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai un Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājam, bijušajam tieslietu ministram Jānim Bordānam, kuri ļaužu atmiņā ir palikuši kā krietni sava darba darītāji. Aināra Šlesera vadītajā partijā Vienoti Latvijai ir visvairāk savulaik populāru politiķu, bet viņi ir bijuši arī pretrunīgi vērtēti. Partijas Latvijas attīstībai jaunā lokomotīve Juris Pūce un Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars ir sabiedrībā pazīstami, un viņiem piemīt prasmes, lai līdzvērtīgi konkurētu ar pārējo sarakstu līderiem, bet abi politiķi nav tik konkrēti iezīmējušies ar iepriekšējo veikumu.

Varētu teikt, ka šie pieci politiskie spēki un arī Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas vadītā Latvijas Krievu savienība, kas konkurē par cita elektorāta balsīm ar Saskaņu, atrodas uz vienas starta līnijas un kādam no šīs grupas, iespējams, ir izredzes iekļūt Saeimā. Iepriekšējo vēlēšanu pieredze rāda, ka lielā mērā to nosaka līderis un arī tas, cik turīga ir partija. Te priekšrocības varētu būt I. Sudrabas vadītajai partijai, lai gan tās ideoloģija ir visneskaidrākā. Jaunajai konservatīvajai partijai tā ir atklāta jau nosaukumā, bet tai, tāpat kā Reģionu apvienībai, būs grūti konkurēt ar pārējiem pieejamo finanšu resursu ziņā. Trešajā grupā ir Suverenitāte, Izaugsme, kā arī Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām, kurām nav ne to priekšrocību, kas varas partijām, ne tiem politiskajiem spēkiem, kuriem ir nauda un sabiedrībā pazīstami līderi; to varēja redzēt arī izlozes dienā. Mediju interese bija par sarakstu pārstāvjiem, kurus viņi zināja. Vairākas partijas, kas gadu no gada arī no šīm pieticīgākajām pozīcijām bija cīnījušās par iekļūšanu Saeimā, šogad pieslējušās Latvijas Reģionu apvienībai.

Saeimas vēlēšanas notiks 4. oktobrī, un tajās varēs balsot jebkurā vietā Latvijā vai arī ārvalstu iecirkņos, kur izvēli varēs izdarīt par kādu no Rīgas apgabala sarakstiem. Tie, kuri vēlēšanu dienā dosies ceļojumā vai tās vakarā atgriezīsies no ārzemju brauciena, varēs nobalsot arī Starptautiskajā lidostā Rīga ierīkotajā vēlēšanu iecirknī. Lidosta atrodas Mārupes novadā, un tajā būs pieejami Vidzemes vēlēšanu apgabala kandidātu saraksti, piektdien informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Šāda pirmreizēja iespēja īstenota ar Mārupes novada un lidostas Rīga atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Partiju numuri vēlēšanās

1. Latvijas attīstībai
2. Suverenitāte
3. Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām
4. Vienotība
5. Izaugsme
6. Vienoti Latvijai
7. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK
8. Latvijas Reģionu apvienība
9. Jaunā konservatīvā partija
10. Latvijas Krievu savienība
11. Saskaņa, sociāldemokrātiskā partija
12. Zaļo un Zemnieku savienība
13. No sirds Latvijai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?