Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ķer uzņēmumus kā lašus

Andra Amerika partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) valdes loceklis, vairāk pazīstams kā e-talona sistēmas apsaimniekotājs, Aleksandrs Brandavs pirms mēneša klusi pārņēmis kontroli pār a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) līdzšinējiem īpašniekiem Valērijam un Ērikam Igauņiem un Aivaram Ločmelim piederējušo Felix holdingu un tā vērtīgajiem aktīviem, tostarp iespaidīgo īpašumu Mežaparkā, Visbijas prospektā 5. Vēl iepriekš caur citu uzņēmumu A. Brandavs klusi kļuvis par gleznās Smuku muižas īpašnieku Brocēnu novadā.

Diriģents par lielrūpnieku

Lojalitāte pret galvaspilsētas saimniekiem A. Brandavam pēdējos gados ir atmaksājusies, nodrošinot ienākumus, kas formāli nedod pamatu uzdot jautājumus, vai un ko viņš var atļauties. 45 gadus vecais A. Brandavs, kurš ir diplomēts kordiriģents un sestdien, kā ierasts, diriģēja kora Blagovest dziedājumu A. Amerika partijas kongresa atklāšanā Mazajā ģildē, apgalvo, ka Felix holdinga aktīvus viņš pārņēmis kopumā par aptuveni 97 000 eiro, pakāpeniski iegūstot sākotnēji 13,5%, pēc tam 71,1% un visbeidzot septembrī - 100% kompānijas kapitāldaļu. Maksājumi esot veikti no viņa privātā bankas konta.

Caur 33,69% SIA East West Industrial Group A. Brandavs ieguvis daļas arī brāļiem Igauņiem un A. Ločmelim vēl nesen piederējušajā RVR, kas cīnījās par jauno pasažieru vilcienu piegādi un šobrīd kopā ar diviem citiem uzņēmumiem piedalās 22 miljonus eiro vērtajā līgumā par dīzeļvilcienu vagonu modernizāciju pēc va/s Pasažieru vilciens pasūtījuma. GKR valdes loceklis Dienai apgalvo, ka šīs daļas rūpnīcā ieguvis apmaiņā pret Krievijas investora piesaisti un veicot materiālo ieguldījumu, kuru savukārt finansējusi ABLV banka. Ieguldījuma vērtību A. Brandavs neatklāj - tas esot komercnoslēpums.

Pārņem «par sviestmaizi»

GKR valdes loceklis apgalvo, ka Felix holdinga iegūšana nav neticama veiksme vai palīdzība aktīvu nobēdzināšanā, bet riskants bizness, jo viņš pārņēmis visas uz biznesu un nekustamajiem īpašumiem uzliktās kredītsaistības. Personiskas papildsaistības A. Brandavs neesot uzņēmies. Vienlaikus ar Rīgas pašvaldību un tās saimniecību saistītais politiķis atsakās atklāt, cik lielas kopumā ir šīs kredītsaistības un kā viņš tās domā segt. Lursoft un Zemesgrāmatā pieejamie dati pat bez piekļuves līgumiem ļauj spriest, ka šīs saistības ir mērāmas miljonos.

«Visi šitie aktīvi - viņiem pretī stāv kredīti, tā ka vajag skatīties visu kopumā bildīti, kad ieej biznesā, - ne tikai, cik vērtīgs ir īpašums, bet cik pretī stāv kredīti. Tas ir tīrais kalkulatora aprēķins,» skaidro A. Brandavs.

GKR valdes loceklis apgalvo, ka bija aizdevis iepriekšējiem Felix holdinga īpašniekiem brāļiem Igauņiem un A. Ločmelim 12 000 eiro, kas varētu būt labas lietotas automašīnas cena. Kad viņi naudu nav atdevuši, A. Brandavs pārņēmis akcijas, kas kalpojušas par garantiju aizdevumam. Viņa amatpersonas deklarācijā par 2014. gadu tiešām norādīti trīs aizdevumi kopumā par 12 000 eiro, bet deklarācijā par 2013. gadu A. Brandavs bija norādījis aizdevumus 273 444 eiro apmērā. «Jūs ziniet, Latvijā biznesu taisa ne vairāk kā 5-10 cilvēki. Mēs visi viens otru zinām,» to, kā ticis pie tik veiksmīga darījuma, klāsta GKR valdes loceklis.

Ameriks neko nezinot

Diplomētais kordiriģents A. Brandavs politikā ienāca ar kristīgo vērtību platformu un A. Ameriku pie sāniem. Šī savienība ikdienā nemanāmajam, bet galvaspilsētas saimnieciskajā dzīvē ietekmīgajam A. Brandavam pērn vien nesusi 123 656 eiro ienākumus, ko veido alga Rīgas satiksmes kontrolētā e-talona ieviesēja un apkalpotāja SIA Rīgas karte valdē.

«Nē, tā ir mana personīgā, privātā nauda. Ne tuvumā, ne blakus, nekur Ameriks tur nestāv,» darbošanos Rīgas vicemēra interesēs šajā darījumu ķēdē noliedz A. Brandavs. Arī A. Ameriks ar preses sekretāra Mareka Gailīša starpniecību norāda, ka par A. Brandava darījumiem pat neesot nojautis. Abi GKR līderi ir viens otram lojāli un vairāk nekā partijas biedri un kolēģi pašvaldības saimniecībā. Kad A. Ameriks šovasar devās ķert lašus uz Kamčatku, viņš savu atvaļinājumu izvēlējās pavadīt kopā ar A. Brandavu.

Pelna no Rīgas satiksmes

Caur vēl vienas V. Igaunim piederējušas firmas - Vide invest - pārņemšanu A. Brandava uzņēmums B-noma ieguvis kontroli pār glezno Smuku muižu Brocēnu novadā. Tajā, pēc kāda bijušo īpašnieku ģimenes drauga apgalvotā, saimniekojot A. Brandava bērnu māte Ilze Stobova, kura pirms dažiem gadiem uz īsu brīdi vadīja Rīgas mēra Nila Ušakova biroju. «Ilze Stobova tur ņepričom vispār, nekādā gadījumā, ko jūs! Viņa vispār blakus nestāv,» GKR kongresa kuluāros no Dienas atgaiņājas A. Brandavs.

Caur Felix holdingu A. Brandavs ieguvis kapitāldaļas vēl 12 kompānijās, septiņās no tām saskaņā ar Lursoft datiem viņam pieder akciju vairākums. Ja spriež tikai pēc apgrozījuma, vērtīgākā no tām varētu būt Alpha shipping company, kas pērn, pēc Lursoft datiem, strādājusi ar 3,2 miljonu eiro apgrozījumu.

Pērn 100 000 eiro A. Brandavs deklarējis kā ienākumu no firmas B-buss, kas pirms diviem gadiem uzvarēja Rīgas satiksmes 25 miljonu latu (ap 35 miljoniem eiro) iepirkumā par pārvadājumiem mikroautobusu maršrutos.

Savulaik šis uzņēmums saucās Blagovest tur un līdz 2011. gadam piederēja A. Brandavam, pašlaik to kontrolē Beļģijā reģistrētā kompānija B-international. Tomēr B-bus vienīgais valdes loceklis Vitālijs Komars ir cieši saistīts ar A. Brandava ģimeni - viņš parakstījis A. Brandava bērnu mātei I. Stobovai piederošās firmas Uzņēmējdarbības radošuma birojs finanšu pārskatu par pērno gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?