Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Ķirbja iemānīšana

Nemaz nezināju, ka Latvijā daudziem ir nenormāla ķirbju fobija, - tā Dienas Ēdienu jaunākajā numurā, piedāvājot savas ķirbju receptes, saka šefpavārs no Austrālijas Krišjānis Zintis Putniņš. Viņš uzskata - vienkārši ir jāmāk ķirbi pareizi pagatavot. Pirmkārt, tas jācep, nevis jāvāra. Otrkārt, jāzina, ar kādām garšvielām tas draudzējas - un tās ir ķimenes, timiāns, rozmarīns, ķiploks, vēl arī sāls, pipari un laba eļļa.

Iespējams, mēs esam netaisni pret ķirbi. Tomēr pat tad, ja to cepam, galvenais kompliments ēdienam: nevis - cik garšīgs ķirbis!, bet gan - garšo tik labi, ka nevar pat just, ka gatavots no ķirbja.

Nabaga ķirbis, bet tā arī restorāna Ambiente šefpavārs Māris Pastars raksturo šīs trīs receptes - pat nepamanīsit, ka ēdat ķirbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jēra gaļas sautējums ķirbī

Vienai kārtīgai porcijai vajadzēs: vienu nelielu ķirbi -
700-800 g, 180 g jēra šķiņķa, 2 kartupeļi, 1 burkāns,
1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka,
1 zariņš rozmarīna, pipari, sāls.
1. Ķirbim nogriež cepurīti un ar karoti izņem sēklas.
2. Gaļu un dārzeņus sagriež kubiņos, gaļu apcep un nedaudz pasautē.
3. Apcep burkānus, sīpolus, ķiplokus, pievieno apcepto gaļu un gabaliņos sagrieztos kartupeļus un pilda ķirbī.
4. Ķirbim uzliek cepurīti, ķirbja kātiņu var aptīt ar foliju, lai nesadeg.
5. Ķirbi cep cepeškrāsnī 160 grādos aptuveni 60 minūtes.

Lapu salāti ar ķirbja un karija čipsiem

Sastāvdaļas 1 personai: 1 sauja lapu salātu (der jebkādi), 1 ēd. k. ķirbju eļļas (vai olīveļļas), 100 g ķirbja, karijs.
1. Ķirbi sagriež ļoti plānās šķēlēs (vienkāršāk būs uz rīves), izkārto uz cepamā papīra, apkaisa ar kariju un liek cepeškrāsnī cepties 150 grādos aptuveni 15 minūtes.
2. Kārto uz šķīvja salātus, ko pārslaka ar ķirbju eļļu un pasniedz ar ķirbju čipsiem.

Ķirbju kūka

6 porcijām vajadzēs: 350 g smilšu cepumu (var izmantot divas paciņas Selgas cepumu), 200 g sviesta, 700 g ķirbja, 1 bundža iebiezinātā piena, 2 olas, 1/2 citrona, 35 g mannas.
1. Cepumus sadrupina, pielej izkausētu sviestu, masu samīca un izklāj tortes formā.
2. Ķirbi sautē nelielā ūdens daudzumā, ieber sietā un nospiež lieko ūdeni.
3. Blenderī saliek ķirbi, iebiezināto pienu, olas, citronu un mannu, sakuļ.
4. Masu lej formā, kurā jau iepriekš iespiesta cepumu pamatne, un cep cepeškrāsnī 160 grādos aptuveni 40 min.
5. Kūkai ļauj atdzist, tad ieliek ledusskapī uz pāris stundām.
6. Ķirbju kūku var pasniegt ar ogām vai ogu mērcēm (labāk skābākām), ābolu biezeni, saldējumu utt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?