Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Klusais brīnums grāmatu stendā

No 3. līdz 6. martam Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsalā pārtaps paradīzē grāmatmīļiem - Baltijas Grāmatu svētkos 2011 pulcēsies rakstnieki, tulkotāji, izdevēji un lasītāji.

Par izdevīgākām cenām

Triju Baltijas valstu ikgadējo satikšanos grāmatu svētkos, kas aizsākās 1995. gadā, šoreiz organizē Latvija - starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju. Četrās dienās ikvienam būs iespēja aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, ko būs sarūpējušas 52 Latvijas grāmatu izdevniecības un apgādi, Lietuvas un Igaunijas izdevēju asociācijas, kā arī izdevniecība no Krievijas un Japānas Kultūras apmaiņas izdevēju asociācija (Publishers Association for Cultural Exchange). Kā ierasts, grāmatas būs nopērkamas par īpaši izdevīgām izstādes cenām. Plašajā pasākumu programmā vienkopus varēs aplūkot grāmatas, kas izvirzītas Baltijas grāmatu mākslas konkursam, kā arī grāmatu mākslas konkursam Zelta ābele 2010. Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem izstādē būs interesanti, jo ir paredzēti īpaši bērniem rīkoti pasākumi. Organizatori aicina jau laikus padomāt par mājas bibliotēkā esošajām grāmatām, kuras varētu atnest uz grāmatu maiņas punktu, un vietā izvēlēties kādu citu interesējošu grāmatu.

Gandarījums (paš) apziņai

«Baltijas Grāmatu svētki un ikgadējie Rīgas Grāmatu svētki Kongresu namā ir divas reizes, kad izdevējs gūst gandarījumu, taču te nav runas par peļņu, bet gan apziņu, ka Latvijā ir cilvēki, kam grāmatas ir nepieciešamas,» Dienai teic Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača. Ar izstādē nopelnīto naudu izdevējiem pietiekot stendu īres maksai, taču būtiskākais esot satikšanās ar lasītāju. Grāmatu svētku pirmo dienu pulksten 15 noslēgs diskusija Aktuālais Baltijas valstu grāmatniecībā - problēmas un perspektīvas, kurā pie apaļā galda sēdīsies Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Grāmatizdevēju asociāciju pārstāvji. Šīs tikšanās būtiskumu akcentē D. Pugača: «Šī tradīcija mums šķiet ļoti interesanta un svarīga - katra valsts ziņojumā iepazīstina par pašreizējo situāciju un perspektīvām izdevējdarbībā. Mums tas varētu būt ļoti pamācoši, jo Lietuvā un Igaunijā situācija grāmatu izdošanas jomā ir krietni labvēlīgāka.»

Cik tālu saruksim?

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore zina stāstīt, ka, piemēram, Igaunija nekad nav piedzīvojusi pilnu PVN likmi grāmatām, savukārt Latvijā pēc 2009. gada, kad septiņus mēnešus PVN likme bija 21 procents, grāmatizdevēji vēl joprojām neesot atkopušies un nav zināms, kad tas varētu notikt. «Oficiālie dati vēl nav publiskoti, bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas sniegtā informācija liecina, ka pērn izdoto grāmatu nosaukumu skaits ir sarucis vairāk nekā par 200 vienībām, kopējā tirāža ir samazinājusies par nepilnu trešdaļu,» ar statistikas rādītājiem iepazīstina D. Pugača. «Noapaļojot 2008. gadā kopējā tirāža bija pāri par pieciem miljoniem, pērn trīs ar pusi miljoni un tagad - divi miljoni. Tas ir dramatiski. Cik tālu tad mēs vēl saruksim?»

Pašlaik bieži vien grāmatas tirāža mērāma simtos, nevis tūkstošos, jo izdevējs, labi zinot pircēja mazo rocību, lielāku tirāžu nevar atļauties. Arī bibliotēkām Latvijā pastāvīgi jādomā, kur rast līdzekļus grāmatu iepirkumam, turpretī Lietuvā un Igaunijā tam speciāli tiek atvēlēti valsts budžeta līdzekļi.

Par spīti nestabilajai situācijai, izdevēji entuziastiski iesaistās Baltijas Grāmatu svētku norisēs, arī kultūras programmas veidošanā.

Renāte Punka Dienai stāsta, ka viņas vadītais Jāņa Rozes apgāds ir piedalījies visos Baltijas Grāmatu svētkos, - izdevniecībai ar interesantu grāmatu klāstu un senām tradīcijām tas esot pašsaprotami. Jāņa Rozes apgāds apmeklētājiem piedāvās iepazīties ar jaunākajām grāmatām. «Izdevniecību piedāvājums nepārprotami ir saistīts ar satura veidošanas politiku un, protams, to, ko cilvēki vispār pieprasa. Neviens šajos laikos nevar atļauties tikai sava prieka pēc izdot kādu grāmatu, skaidri apzinoties, ka nebūs noieta,» saka R. Punka, atbildot, vai izstādei tiks atlasīts lasītājus īpaši interesējošu izdevumu klāsts.

R. Punka apgāda vārdā izsaka vēlēšanos, lai cilvēki izmantotu iespēju vaigu vaigā satikt jaunos autorus, izteikt vēlmes un pretenzijas izdevējiem, kā arī palūgt autogrāfus rakstniekiem. Jāņa Rozes apgāds rīko tikšanos ar Nīderlandes rakstnieku Janu Brokenu, kura viens no populārākajiem romāniem Nelegālie pasažieri izdots tulkojumā latviski. «Viņš ir interesants arī tamdēļ, ka pērn rudenī Nīderlandē iznāca viņa eseju grāmata Baltijas dvēseles, kas veltīta triju valstu vēsturei un cilvēkiem,» stāsta R. Punka.

Arī apgāda Dienas grāmata direktore un galvenā redaktore Dace Sparāne apgalvo, ka izdevniecība cenšas piedalīties nozīmīgākajās izstādēs, jo tā ir iespēja vismaz uz dažām dienām nonākt aktīvā saskarē ar tiešo auditoriju. Viņasprāt, cilvēki labprāt apmeklē specializētās grāmatu izstādes ne tikai tādēļ, lai lētāk iepirktos, bet arī tādēļ, lai gūtu būtisku informāciju par to, kas jauns un nozīmīgs ir izdots, kā arī lai izvērtētu kopējo piedāvājumu. «Dienas grāmata cenšas piedāvāt visus savus izdevumus. Par favorītiem, protams, parasti izvirzās svaigākie, aktuālākie izdevumi, tomēr daudz lielāks ir gandarījums par mirkli, kad lasītājs stendā uziet klusu brīnumu, ko viņš nemaz nav cerējis jebkad redzēt izdotu,» atklāj D. Sparāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grāmatu svētku notikumi

3.III plkst. 13 LNB Letonica projekta Zudusī Latvija un Latviešu Dziesmu svētki prezentācija
3.III plkst. 16.00 grāmatas Vīzija uz dzelmi (apgāds Kontinents) prezentācija, tikšanās ar autoru kara vēsturnieku, žurnālistu Maratu Kalandarovu
3.III plkst. 17 diskusija Izdevējdarbība digitālajā laikmetā: riski un iespējas
4.III plkst. 10.30 tikšanās ar somu rakstnieci Sofi Oksanenu, latviski iznākušā romāna Attīrīšanās (Jumava) autori.
4.III plkst. 13 Kā grāmata rosina bērna fantāziju - stāsta bērnu grāmatu autori Aino Havukainena un Sami Toivonens (Somija)
4.III plkst. 15 pasākums Divas izcilas dzejnieces: paralēles un atšķirības
Veltai Sniķerei - 90. Astrīdei Ivaskai - 85
5.III plkst. 10 bērni un grāmatu varoņi svin rakstnieka Jura Zvirgzdiņa dzimšanas dienu
5.III plkst. 12 diskusija Aktuālākie latviešu stāsti. Vada kritiķis Guntis Berelis, piedalās rakstnieki
5.III plkst. 14 tikšanās ar lietuviešu žurnālisti un mākslas vēsturnieci, romāna Silva rerum autori Kristinu Sabaļauskaiti
5.III plkst. 17 tikšanās ar grāmatas Latvieši ir visur autoru Otto Ozolu
6.III plkst. 10 tikšanās ar grāmatas Skolotājs Jāps un viņa klase autoru Žaku Frīnsu. Piedalās JRT aktieri Kaspars Znotiņš un Guna Zariņa, tulkotāja Inese Paklone
6.III plkst. 13 grāmatas Zīdkoka zaros. Japāņu tautas pasakas prezentācija (Valters un Rapa). Piedalās tulkotājs Edgars Katajs
Visu laiku: Latvijas bērnu grāmatu māksla izstādē Uz Ķīpsalu ar koka zirdziņu…

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?