Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kļūstam gudrāki. Un mums ir ko rādīt!

Rokdarbi ir mana sirdslieta, gluži kā narkotika, apgalvo Biruta Austrupa, Tautas lietišķās mākslas meistardarbnīcas Kurši vadītāja un Latvijas - Šveices projekta Senioru ceļš koordinatore Talsos. Savulaik Biruta jau darbojusies lietišķās mākslas studijā. «Bet man nepatika tas rāmītis, gribējās darboties vairāk, plašāk, daudzpusīgāk,» atceras Biruta.

«Nīku, nīku... Čīkstēju, ņēmos, līdz meita teica: «Beidz čīkstēt, taisi pati to, ko gribi!» Un izveidoju savu studiju Kurši. Domāju, sanāksim kādas piecas sešas rokdarbnieces, bet jau uz pirmo nodarbību atnāca 15 dāmas. Pēc tam vēl vairāk.» Tagad Latvijas - Šveices projektā, ko novados realizē Sieviešu tiesību institūts (STI), Biruta iesaistījusi jau vairāk nekā 40 sava novada mājamatnieku.

Esam liela bagātība

«Esmu ļoti apmierināta - projekts dod iedvesmu noticēt sev, ka varam! Ka varam vēl vairāk. Pirms tam domāju: ko gan es zinu, protu adīt un tamborēt, vairāk neko, citi daudz gudrāki. Tagad esmu guvusi pārliecību, ka esam tā vērtas, lai savus darbus prezentētu arī aiz Latvijas robežas. Mums ir ko rādīt! Un ar to, ko mākam, esam liela bagātība!»

Senioru ceļa apmācības programmā talsnieki apgūst jaunas zināšanas - sākot ar galda kultūru, beidzot ar praktiskām iemaņām, kā dibināt nevalstisko organizāciju. «It kā šķiet - ko tur pensijas vecumā vairs apgūt galda kultūru... Bet nodarbības tik interesantas! Projekta ietvaros tagad bieži braucam uz ārzemēm. Uzvesties jāprot, lai neizblamētos. Piemēram, kur likt salveti? Papīra salveti nevar klēpī likt, tikai auduma. Un to nevar spraust aiz dekoltē,» smej Biruta. «Un ja restorānā samaksā un esi pateicis «paldies», tad zini - lai cik lielu summu būsi iedevis, atpakaļ no tās neko nedabūsi. Ja iedod naudu un «paldies» vēl nesaki, oficiantam ir jādod atlikums,» pamāca Biruta.

Zināšanas kā instruments

Talsos jau iemācījušies, kā dibināt nevalstisko organizāciju. «Man Sieviešu tiesību institūtā visu laiku teica: taisi biedrību! Bet man bija bail. Es to nevarēšu. Taču pēc projekta nodarbībām sapratu, ka mēs, talsnieces, nekur tālāk netiksim, ja nebūs biedrības. Saņēmāmies un izdarījām,» lepojas Biruta. Darba ar papīriem tagad gan esot daudz. «Domē iesniedzām projektu par līdzfinansējumu telpu aprīkojumam - mums nepieciešami krēsli, galdi, šujmašīna, adāmmašīna. Savulaik pat ar telpām grūti gāja, bet tagad saprotam, ka zināšanas ir instruments, ar kuru varam panākt to, ko gribam! Idejas jau mums ir, bet visam pamatā finansējums. Visi raud: nav naudas. Caur šo projektu esam iemācījušies, kā tikt pie naudas. Jo ar čīkstēšanu vien nekas nebūs.»

Rudenī sākšoties datorkursi. Daudzi Talsos tos gaidot. «Mājās sēžot, šķiet - var iztikt arī bez tiem. Bet, ja grib aktīvi darboties, dzīve piespiež mācīties. Tikai pašam ir jāgrib!» uzskata Biruta.

Netur sveci zem pūra

Talsu rokdarbnieču darinājumi kļuvuši pieprasīti ārzemēs. «Kāda bavāriete brauks pakaļ tamborētiem lina svārkiem. Ārzemniekiem ļoti patīk mūsu dabīgā materiāla izstrādājumi. Uz Ameriku aizveda mūsu austo segu, šalles, uz Itāliju - tamborētos linu maisiņus. Mēs arī nopelnām. Būs cepuru izstāde - iesaistīju meitenes, lai saada cepures, lai man vienai nav Talsi jāapada.» Biruta lepna, ka projektā iesaistījušās dāmas neskopojas ar zināšanām. «Nāk gudras meitenes. Prieks, ka viņas netur sveci zem pūra - mācām cita citu, stāstām, ko esam atklājušas. Uz Senioru ceļa nodarbībām kāda kundze savos 76 gados brauc pat no Strazdes. Saku viņai: «Tu taču pati tik daudz zini!» Bet nē, Senioru ceļā esot labs kolektīvs, laba aura.» Novembrī dāmas brauks uz Tallinu mācīties, kā apģērbā, aksesuāros etnogrāfiju sasaistīt ar mūsdienām.

Bet kungi? «Kungi sēž mājās un gaida mūs,» nosmaida Biruta. «Esam sieviešu kolektīvs. Gribētos iesaistīt kokamatniekus, rudenī organizēsim klūdziņu pinēju kursus, bet vai būs atsaucība? Kungiem vairāk pa māju patīk. Bet tas labi, ka viņi mūs laiž apkārt pa pasauli skriet.» Vienu dāmu esot iesaukušas par Viesuli. «Pāri septiņdesmit, bet viņa visur skrien, piedalās. Galvenais, cilvēkus dabūt ārā no mājām, tad viss notiek,» adot zeķi, piebilst projekta dalībniece Brigita France.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Birutas Austrupas (55) ieguvumi

Programmas Sievietei pilsoniskā sabiedrībā ietvaros vasaras nometne un semināru kurss Mazaizsargāto sieviešu personības kapacitātes paaugstināšana

Apmācību kurss Projektu plānošana un pieteikumu rakstīšana

STI projekta Atbalsta programma Latvijas mājamatniekiem No kūniņas līdz taurenim ietvaros dalība mājamatnieku pieredzes apmaiņas programmā Bavārijā, lai paaugstinātu zināšanas par tradicionālā un modernā pielietošanu vācu speciālistu praksē un par pieredzes izmantošanu saimnieciskās darbības un mikrouzņēmumu attīstībā

Piedalīšanās latviešu tautas lietišķās mākslas izstādēs Talsu novadā, Rīgā, Mazsalacā, Cēsīs, citur Latvijā

Atsūti recepti un saņem balvu










Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Guntis Berelis Ugunīgi vērši ar zelta ragiem. Divos paralēli ritošos vēstījumos lasītājs līdz ar autoru dodas aizraujošos mākslas darba «jēgas un patiesīguma» meklējumos. Spoži, neaizmirstami tēli un neparedzami sižeta pavērsieni ir šī romāna galvenā vērtība. Romāns saņēmis 2007. gada balvu literatūrā.
Šīs nedēļas receptes autors Andris M. grāmatu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?