Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kļuvusi vēl patstāvīgāka

«Datoru saņēmu aprīlī - tieši uz laiku, kad bija jāraksta bakalaura darbs. Braucot pie omes uz Dunti, ņēmu to līdzi. Ļoti labs palīgs mācībās,» priecīga saka Līga Cērpa, kura līdz šī gada pavasarim augstskolas studiju darbus rakstīja pa naktīm pie draugiem vai pa brīvdienām ar palienētu datoru. Pati pie sava laptopa viņa tika Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijā 1+1=90, kurai viņu pieteica draudzene Ilze.

«Iepazināmies studējot, viņa zināja manus apstākļus,» Līga stāsta, lai gan neslēpj, ka sākumā piedalīšanos akcijā uzskatījusi par bezjēdzīgu - pārāk tuvu jau bija stāstu iesūtīšanas beigu termiņš.

Sakrāt datoram Līgai pašai diez vai būtu izdevies. Jau 10 gadu viņa dzīvo patstāvīgu pieauguša cilvēka dzīvi un naudu vienmēr krājusi, lai varētu mācīties un iztikt. «Tas ir garš stāsts, esmu daudz ceļojusi,» Līga nosaka un īsi pārstāsta savu biogrāfiju. Dzimusi Rīgā, ar vecākiem un trim brāļiem dzīvojusi Saulkrastos. 1.klasē pārcēlusies pie vecmāmiņas un sākusi mācīties Turlavas pamatskolā Kuldīgas rajonā. Pēc tam iestājusies Kazdangas profesionālajā vidusskolā. «Bijām trūcīga ģimene, gāju pa pagastu prasīt līdzekļus mācībām. Bija strīdi, vecāki izšķīrās, joprojām nevaru piedot ne tētim, ne mammai. Tad arī izdomāju - iešu prom. Kā aizgāju uz Kazdangu, tā sāku dzīvot viena.»

Kazdangā mācoties, meitene dziedāja korī, trenējās vieglatlētikā, spēlēja basketbolu un volejbolu, jo par katru šo aktivitāti skola maksāja nelielu stipendiju. Vasarās Līga strādāja ēdnīcā, lai nopelnītu nākamajam mācību gadam. Stāvēšana pie plīts viņu gan nevilināja. «Krāju, jo gribēju stāties augstskolā, tikai nezināju - kurā. Studiju kredītu viena pati uz savu galvu negribēju ņemt.» Kazdangā bija iespēja piedalīties militārajās mācībās, kas Līgu aizrāva, tāpēc viņa mērķēja uz aizsardzības akadēmiju, taču netika tajā uzņemta. Kad radiniece ieteica stāties Latvijas Lauksaimniecības universitātē pārtikas tehnologos, Līga nolēma pamēģināt un - tika budžeta grupā. «No laimes asaras bira kā mazas pērlītes,» stāstā par draudzeni raksta Ilze. Nu bakalaura diploms jau rokā un Līga iestājusies pārtikas zinātnes maģistrantūrā - arī budžetā. «Veikalā tagad apdomāju, kādus produktus pirkt, jo zinu, kas kurā iekšā,» meitene teic, tomēr atzīst, ka izvēlētā profesija gluži nav viņas sapnis. Arī gatavot iepaticies tikai nesen, kad no studentu kopmītnēm Līga pārvācās pie drauga uz Rīgu, un kopējās virtuves vietā tika pie savas personīgās. Ar draugu viņa, starp citu, iepazinusies, jaunajā datorā klejojot pa internetu.

Līgai patīk biroja darbi, un viņa apsver domu pēc maģistra grāda iegūšanas mācīties grāmatvedību. Lai pieņemtu lēmumu, laika gana, jo nesen Līga štatu samazināšanas dēļ zaudēja darbu Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālā diagnostikas centra Zemgales reģionālajā laboratorijā, kur veica dažādu pārtikas produktu analīzes, un tagad tikai studē. Ar savu studiju darba tēmu par kailgraudu auzu izmantošanu uzturā viņa gatavojas piedalīties izstādē Riga Food un meklē darbu. Darba meklējumos daudz ko atvieglo jaunais dators. Līga stāsta, ka vairāk seko līdzi sludinājumiem Latvijas Vēstneša mājaslapā, jo, par spīti pārmaiņu laikiem, vēlas strādāt kādā valsts iestādē. «Tur ir stabilāk. Nebūs kā mammai - viņa strādāja privātfirmā, kas beigās algu nemaz nesamaksāja,» Līga pamato.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?