Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kolēģi ļaus Zaķim kļūdu labot

Pēc ziņām par izvairīšanos no pievienotā vērtības nodokļa nomaksas, iegūstot savā lietošanā jaunu auto Volvo, Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vēl neplāno atteikties no aktīvas dalības politikā, jo, iespējams, tieši to kāds varbūt vēloties. Viņš neizslēdz iespēju startēt arī nākamajās vēlēšanās.

Ceturtdien vakarā politiķis vēl nebija gatavs nākt ar skaidrojumu un savas rīcības nožēlu, kā to bija ierosinājuši kolēģi frakcijā. Vaicāts, vai tas tomēr varētu notikt, ceturtdien Dz. Zaķis atbildēja: «Iespējams, bet ne šovakar, jo ir jāsaprot situācijas detaļas.» Paziņojums, visticamāk, būs tad, kad Dz. Zaķim būs skaidrs, kā nokārtot šo gadījumu, piemēram, samaksājot pievienotās vērtības nodokli vai iegādājoties mašīnu savā īpašumā. Viņa partijas biedre Sarmīte Ēlerte ir pārliecināta, ka Dz. Zaķis, kurš esot lāga cilvēks, notikušo izskaidros sabiedrībai atbilstoši labas politikas ētikas standartiem.

Jaunā laika (JL) dibinātājs Einars Repše uz jautājumu, kā viņš vērtē grūtības, kādās ir nonācis bijušais kolēģis, Dienai atbildēja: «Tā ir neveiksmīga situācija. Tas ir plaši izplatīts paņēmiens, kā var izmantot caurumus nodokļu likumdošanā, taču to nedrīkstēja izmantot pats likumdevējs un valdošās partijas frakcijas vadītājs.» E. Repše uzskata Dz. Zaķi par racionālu un talantīgu politiķi, un tas nebūtu Latvijas politikas interesēs viņu pilnīgi izslēgt no politikas, bet Dz. Zaķis esot pieļāvis kļūdu, un ir jādod iespēja viņam šo kļūdu labot.

Portāla nežēlastībā

Speciālā preses konferencē otrdien tika paziņots, ka, pēc portāla pietiek.com rīcībā nonākušās politiķa privātās e-pasta sarakstes, Dz. Zaķis ticis pie jaunas automašīnas Volvo XC60, nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokļa. Sarakstē ar Mūsa motors Rīga bija apspriesta nodokļa apiešanas shēma, izmantojot politiķa īpašumā esošu firmu Datoru centrs. Tiesa, tai piederēja arī iepriekšējā automašīna, ar kuru Dz. Zaķis brauca. Pirmajā dienā viņš skaidroja, ka nodokļa apiešanas shēmai nav stāvējis klāt. Ceturtdien Dienai Dz. Zaķis atbildēja, ka nav vienīgais Saeimas deputāts, kurš brauc ar firmai piederošu auto, bet tas medijus neinteresē. No tā varot secināt, ka «kādam esmu pārgājis pāri ceļam». Arī par šādu iespēju Saeimas kuluāros ir gana daudz runāts, kā pirmo minot situāciju, kāda izveidojusies ap akciju sabiedrību Pasažieru vilciens, kur redzama nopietna interešu sadursme saistībā ar jauno vilcienu iepirkumu procesu. Kāds Vienotības biedrs atzina, ka partijas problēma ir, ka tā nevada Satiksmes ministriju (SM), bet ir uzņēmusies par to politisko atbildību, kuru īsteno Dz. Zaķis. Saeimā grūti esot iedomāties, ka viņam būtu kādi nelabvēļi, tāpēc varot pieļaut, ka tie meklējami starp tiem, kuru intereses varētu būt aizskartas, jo vai gan citādi par viņu parādītos vesela materiālu sērija.

Nākamajās dienās portāls pietiek.com publiskoja vēl dažus faktus par Dz. Zaķa darbību. Piemēram, viņš esot veicis «pastnieka» pakalpojumus, izprasot Ekonomikas ministrijas ierēdņiem informāciju, kuru pēc tam nogādājis ietekmīgam uzņēmējam - būvuzņēmuma A.C.B. saimniekam Valdim Lejniekam. Deputāts portālam nav vēlējies atbildēt, vai par pārsūtīto informāciju ir saņēmis kādu atlīdzību. Savukārt Dienai uz to pašu jautājumu viņš atteica: «Tas gan būtu labi, ja par to maksātu. Tā taču ir visiem pieejama publiska informācija.» Portāls arī bija sarēķinājis, ka no amatpersonas deklarācijas izriet, ka Dz. Zaķim mēnesī iztikšanai paliek 75 lati. Kad Diena viņu sazvanīja ceturtdien pievakarē, viņš pārvietojās automašīnā kopā ar ģimeni un joprojām bija labā noskaņojumā: «Jā, šomēnes man vēl palikuši 60 lati.» Radās iespaids, ka arī ģimene šo notikumu ir uztvērusi ar izpratni un tas nav politiķi izsitis no ritma. Viņš par aplamībām nosauc minētā ziņu avota pieļāvumu, ka esot kļuvis par Vienotības kasieri - cilvēku, kurš piesaista partijai finansējumu. Tas pat izklausās ticami, jo ziedotājus vieglāk piesaistīt ir cilvēkam, kurš spēj sarunāties ar uzņēmējiem un ir pazīstams viņu vidū, kā arī ir saistīts ar tik nozīmīgu nozari kā SM.

Gribēja, bet nekļuva

«Līdz pagājušās nedēļas nogalei domāju, ka man viss vēl ir priekšā,» atbildot uz jautājumu, kāpēc viņš nekad nav kļuvis par ministru, atbildēja Dz. Zaķis. Lai gan pietiek.com publiskotā informācija met ēnu pār politiķa tēlu un var būtiski ietekmēt viņa politisko karjeru, samazinot arī iespējas nonākt ministra krēslā, ceturtdienas vakarā Dz. Zaķis vēl spēja jokot. Intervijai viņš pagaidām nepiekrīt, jo esot jātiek skaidrībā gan par to, kā varēja uzlauzt viņa kā Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja vietnieka e-pastu, gan kādu atzinumu sniegs tiesībsargājošās iestādes. Ceturtdienu viņš vadīja, tiekoties ar dažādiem cilvēkiem, arī ar informācijas tehnoloģiju speciālistiem. Dz. Zaķis pats ir nācis no viņu vidus, studējot datorzinības Rīgas Tehniskajā universitātē, bet vēlāk kļūstot par firmas Datoru centrs īpašnieku. Līdz ceturtdienas vakaram viņš vēl nebija vērsies tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu noskaidrot, kā ir notikusi ielaušanās viņa e-pastā, vēloties ar pieaicinātiem ekspertiem pats to izpētīt. Vaicāts, kāpēc deputātam bija nepieciešama tik diža mašīna, Dz. Zaķis reaģēja nedaudz izbrīnīti, jo Saeimas autostāvvietā esot vismaz četras vēl lepnākas šīs markas mašīnas.

Vienotības līdere un Saeimas priekšsēde Solvita Āboltiņa uzskata, ka notikušajā vainojami «spēki vai cilvēki, kas ir ieinteresēti koalīcijas nestabilitātē». Izvērtējums, protams, esot nepieciešams, bet «politiķi, tāpat kā mušu, varot nosist ar avīzi». Neesot tā, ka Dz. Zaķis nekad nebūtu vēlējies kļūt par ministru, bet partijā koleģiāli vienmēr lemts, ka viņam ir jāpaliek Saeimā, kur viņa pieredze ir ļoti nepieciešama, un ka nedrīkst visus spēcīgos cilvēkus aizsūtīt uz valdību. Tiesa, Vienotības frakcijas vadītājam bijušas arī neveiksmes - viņš nenodrošināja Valda Zatlera atkārtotu ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, kā arī par Saeimas priekšsēdētāju pēc 11. Saeimas vēlēšanām.

Par frakcijas vadītāju Dz. Zaķis kļuva laikā, kad JL vadīja tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš un partija atradās opozīcijā. Gan K. Kariņš, gan pārējie aptaujātie augstu vērtē Dz. Zaķa prasmes runāt ar visiem - ne tikai ar koalīcijas partijām, bet arī ar opozīciju, kas ir ļoti svarīgi, lai nodrošinātu vairākuma atbalstu balsojumos. To, ka ar Vienotības frakcijas vadītāju var sarunāties un sarunāt, apstiprina arī opozīcijas pārstāvji. «Lai gan viņš mēdz arī politiski pamelot un izdarīt citādi, nekā solīts, viņš ir labs, jauks un čomisks cilvēks, kuru nemaz negribas kritizēt,» teica kāds Saskaņas centra pārstāvis un piebilda - ja kaut kas tāds būtu noticis ar opozīcijas deputātu, reakcija būtu daudz skarbāka.

Izņemot Lolitu Čigāni, kura ziņu aģentūrām bija atzinusi, ka «šajā lietā ir par ko kaunēties», citi Vienotības frakcijas vadītāja kolēģi vispirms reaģē uz faktu, ka ir notikusi ielaušanās Dz. Zaķa privātajā e-pasta sarakstē. To par nopietnu cilvēku privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu uzskata arī S. Ēlerte, kas, viņasprāt, būtu jāvērtē Satversmes aizsardzības birojam un Drošības policijai, jo tas ir konstitucionālo tiesību pārkāpums. Arī Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kuram Vienotības frakcijas vadītājs šķiet korekts kolēģis, uzsvēra: «Sliktā ziņa ir tā, ka kāds ir aizskāris deputāta tiesības uz privātumu.»

Dz. Zaķis ir no JL pirmā - E. Repšes iesaukuma -, kas 2002. gadā ienāca Saeimā, un ir strādājis tajā bez pārtraukuma. Partijā viņu iesaistīja bijusī angļu valodas skolotāja Ligita Plāte. Jēkabpils 1. vidusskolā mācījies arī tagadējais SC deputāts Ivars Zariņš, ar kuru kopā Dz. Zaķis tagad strādā Tautsaimniecības komisijā. Pirmais, ko I. Zariņš atcerējās no skolas gadiem, bija, ka abi kopā braukuši uz matemātikas olimpiādēm. Ar Jēkabpili un Zemgali, kur startējis visās vēlēšanās, Dz. Zaķis ir saglabājis saikni visus šos gadus. 11. Saeimas vēlēšanās viņš bija sarakstā tikai ar 4. numuru, bet tika ievēlēts kā otrais. Pirms dažiem gadiem kopā ar meitu Ievu, kura šogad beidz ģimnāziju, un brāli Eduardu viņš sarīkoja savu fotoizstādi Krustpils pilī. Lūgts to konkretizēt, Dz. Zaķis atjoko: «Pils nav manā deklarācijā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?