Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Koncertzāle Liepājā būs!

Jau 2015. gada rudenī Liepājas simfoniskais orķestris savu koncertsezonu sāks jaunajā koncertzālē - pēc Liepājas koncertzāles Lielais dzintars būvniecības un projekta uzraudzības līgumu parakstīšanas ceturtdien, 1. augustā, Dienai pauda Ints Dālderis. Šī ir vēsturiska izšķiršanās pēc desmit gadu ieilgušas runāšanas, kurā ideja par jauno koncertzāli tikusi gan slavēta, gan noraidīta.

«Lielais dzintars piesaistīs ne tikai izcilas mūzikas baudītājus, bet arī tūristus un labas arhitektūras cienītājus,» uzsvēra Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde (Liepājas partija), parakstot līgumu par autoruzraudzību ar austriešu arhitektu Folkeru Gīnki, savukārt par būvniecības darbiem - ar SIA Merks, kas uzvarēja konkursā par šo darbu veikšanu.

«Objektam ir jābūt nozīmīgam ne tikai Liepājas mūzikas un kultūras dzīves izaugsmei, bet arī kā būvniecības mākslas un arhitektūras paraugam, kas ienesīs jaunus vaibstus Liepājas panorāmā,» vēstīja S. Golde un norādīja, ka projekta vērtība ir daudzfunkcionalitāte, izcila, skaista un moderna arhitektūra. Turklāt šī ēka atgādinās par vienu no Liepājas vērtībām - dzintaru, kura krāsās laistīsies nama fasāde. Projekta būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas bez pievienotās vērtības nodokļa plānotas 21,27 miljonu latu apmērā. Aptuveni 14 miljoni latu no būvniecības izmaksām ir ES fondu un valsts finansējums, bet 7 miljonus latu iegulda Liepājas pašvaldība. Koncertzāli plānots pabeigt 2015. gadā.

«Man kā mūziķim, uzstājoties citās valstīs, vienmēr bija balta skaudība, redzot lieliskās koncertzāles. Liepāja ir Latvijas mūzikas galvaspilsēta, kurā darbojas Baltijā vecākais simfoniskais orķestris. Koncertzāle ar interesantu arhitektūru un labu akustiku būs jauns impulss attīstībai. Tas būs magnēts, kas šai pilsētai pievilks gan izcilus māksliniekus, gan klausītājus. Lieli notikumi piesaista starptautisku uzmanību,» Dienai stāstīja koncertzāles projekta vadītājs Ints Dālderis, kurš ekonomiskās krīzes laikā bija kultūras ministra postenī un aizstāvēja jaunu koncertzāļu nepieciešamību Latvijā. Viņš arī pauda optimistisku pārliecību, ka jau 2015. gada rudenī varēsim mērot ceļu uz Liepājas jaunās koncertzāles atklāšanas koncertu. Jau šo piektdien viņš došoties uz Liepāju pārrunāt, kādus māksliniekus aicināt tajā uzstāties kopā ar Liepājas simfonisko orķestri. Arī SIA Merks valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš apliecināja, ka koncertzāles celšanai sapulcēti vislabākie speciālisti, lai jau pēc diviem gadiem tur varētu baudīt koncertus. Vēl tikai jānokārto būvatļauja un jāsagatavo būvlaukums, pēc mēneša jau varēšot sākt būvēt.

«Liepāja ir viena no skaistākajām pilsētām jūras krastā, un mēs esam pateicīgi par iespēju pievienot skaistu arhitektūras vienību šai pilsētai,» parakstot līgumu, teica arhitekts Folkers Gīnke. «Bieži vien kultūra starp prioritātēm valstī ir pēdējā vietā, bet tādā pilsētā kā Liepāja, kur kultūrai ir liela loma, svarīgi ir investēt ne tikai lielveikalu, bet arī koncertzāles celtniecībā,» uzsvēra F. Gīnke. Lai gan liepājnieki par jaunas koncertzāles ideju sāka runāt pirmie, viņus apsteigusi Rēzekne ar savu jauno daudzfunkcionālo centru Gors, kuru atklāja šā gada maijā. 2014. gada maijā vērs durvis Cēsu jaunā koncertzāle. Eiropas struktūrfondu septiņu gadu plānošanas kontekstā atgriezusies doma par koncertzāli Rīgā. Jautājums, vai tas būs Kongresu nams vai cita vieta, gan vēl esot atklāts, pauda I. Dālderis. Samazinot Anda Sīļa projekta apjomus un izmaksas, reāla kļūstot arī sākotnējā versija par AB dambi. Piedāvāta arī ideja par koncertzāli kā jauna biznesa centra sastāvdaļu Hanzas ielas rajonā. Koncertzāles projekts tapis arī Ventspilī, tas vēl gaida valdības atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?