Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Konservēšana vairo prieku un dod iedvesmu

Šaubos, vai mūsu vecmāmiņām varēja ienākt prātā, ka dzīves ikdienai tik nepieciešamo procesu - visu, ko iespējams atnest no dārza, salikt burkās, - reiz smalki dēvēs par kreatīvo hobiju.

Bet tas ir fakts - konservēšana ir modē. Arī es esmu viena no tām, kas aizraujas ar «burciņu kultūru», turklāt tik pamatīgi, ka, atgriežoties no ārzemju ceļojuma vai lietišķa brauciena, drīzāk izmetīšu no kofera kosmētikas piederumus vai kādu kurpju pāri nekā atstāšu veikala plauktā nenopirktu burciņu, ko esmu iekārojusi. Es nepapildinu lidmašīnas svaru ar tradicionāli konservētu gurķu burkām. Tās ir burkas un burciņas vai nu ar savdabīgu dizainu, vai neparastu saturu. Mājās seko nākamais solis - rokos grāmatās un internetā, lai pēc nosaukuma atrastu atbilstošu recepti un to pašu vai vismaz ko līdzīgu pagatavotu pati.

Pēdējā laikā, rakstīdama grāmatu par konservēšanu, ļoti daudz domāju, kāpēc mani tā fascinē visparastākais etiķa, laurlapu un piparu smaržas kokteilis virtuvē, kur vārās marināde, kāpēc burciņā liekamo sīpolu un ķiploku ripiņu aromāts šķiet galvas tiesu pārāks par ikdienas ēdieniem pievienotajām šķēlītēm, kāpēc man patīk dārzeņus un ogas kārtot burkās, tāpat kā gleznotājam radīt gleznu. Kas tas ir? Pirmatnēja vajadzība pēc drošības? Patika izjust baudu? Māksliniecisku tieksmju izpausme? Gribētos zināt, vai arī citi konservētāji nododas līdzīgiem prātojumiem.

Katrā ziņā, lasot rakstus mūsu presē par to, kā viena vai otra konservētāja rosās virtuvē un rindo pieliekamā vai pagraba plauktos visdažādākā satura burkas, pudeles un kastītes, manī vairojas dzīvesprieks un pārņem iedvesma.

Pirms pāris nedēļām manās rokās nonāca grāmata La Provence - wie wir sie lieben (oriģinālais nosaukums La Provence comme on l'aime). Slavenā pareģa Nostradama vārds līdz šim man pirmām kārtām asociējās ar dramatiskiem nākotnes pavērsienu pareģojumiem un tikai pēc tam - ar zinātniskiem pētījumiem medicīnas jomā. Taču šajā grāmatā atklājas gluži citas, man daudz tuvākas Nostradama intereses. Izrādās, viņš Francijas vēsturē atstājis pamatīgas pēdas tieši ar eksperimentiem konservēšanas jomā, ar to, ko es dēvēju par sīkburciņu kultūru (pat tikai 30-50 ml burciņas, kurās frančiem, itāļiem, spāņiem u. c. patīk pildīt konservus ar netradicionālām garšu kombinācijām). Nostradams ir bijis pirmais, kurš eksperimentējis gan ar garšvielu piedevām, piemēram, saldam ievārījumam piešāvis piparus, ingveru, krustnagliņas, gan ieteicis konservus izmantot skaistumkopšanā, piemēram, arbūzu vai aivu ievārījumu lietot par sejas masku. Viņš arī izdomājis, ka puķu ziedi patiesībā ir ēdami, un licis vijolīšu un rožu ziedus salātos.

Interesanti, kāpēc vēsture klusē, ka reizē ar saviem slavenajiem nākotnes paredzējumiem Nostradams 1555. gadā publicējis tikpat ievērojamas konservēšanas receptes un padomus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?