Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kopā trīsgadnieki un sešgadnieki

Sekas, kas izrietēs no pērnā gada nogalē Rīgas domes (RD) pieņemtajiem grozījumiem bērnudārzu rindu sakārtošanai, satrauc un rada neskaidrību iestāžu vadītāju vidū. Jaunā reģistrēšanas kārtība paredz, ka prioritāte rindā būs ātrāk pieteiktajiem, nevis agrāk dzimušajiem bērniem, kā tas bijis iepriekš. Tādēļ turpmāk tiks veidotas grupiņas ar dažāda vecuma bērniem, kas bērnudārzu vadībai rada bažas par telpu piemērošanu un nodarbību norisi. Savukārt RD norāda, ka izglītības programma tiek apgūta atbilstoši katra prasmēm, nevis vecumam.

Prasmes var apgūt

«Mazākie bērni būs ieguvēji, bet lielākie - zaudētāji. Piemēram, piecgadniekiem sagatavošana ir obligāta, bet trīsgadniekiem mēs nevaram mācīt burtus,» saka Rīgas 200. bērnudārza vadītāja Astrīda Lukina. Viņai pievienojas arī Rīgas 182. bērnudārza vadītāja Ināra Bukovska, kuru satrauc bērnu integrēšanas jautājums. «Problēmas būs. Ja tas ir mājas bērns, tad sākumā viņam ir jāapgūst sociālās iemaņas, bet pārējiem varbūt jau jāsāk mācīt lasītprasme,» viņa teic.

No psiholoģiskā viedokļa tā dēvētās ģimenes grupas, kurās vienviet ir dažāda vecuma bērni no vienas ģimenes, esot atbalstāmas, atzīst A. Lukina. «Bet vecāki arī ar līdzšinējo kārtību mūsu dārziņā bijuši apmierināti. Katrs bērniņš iet atsevišķā, savam vecumam atbilstošā grupiņā, bet beigās paši vecāki var izvērtēt un redzēt, ka apgūtās prasmes ir vienādas,» viņa saka.

Savukārt bērnudārza Madariņa vadītāja Rasma Purmale, kura piedalījusies arī sešgadīgu bērnu integrētās mācību programmas izstrādē, sarežģījumus neredz. Bērns četru gadu vecumā varot būt vienlīdzīgā vai pat augstākā attīstības līmenī nekā sešgadīgs. Atšķirībā no citiem aptaujātajiem bērnudārziem Madariņā jau bijušas grupiņas ar dažāda vecuma audzēkņiem. «Mēs dzīvojam XXI gadsimtā, apmācībai ir jābūt atbilstošai prasmēm, nevis vecumam. Jau 1997. gadā tika runāts, ka programmai ir jāatbilst bērna prasmēm,» viņa saka. Līdzīgu viedokli pauž RD pirmsskolu speciāliste Gundega Puķīte un norāda, ka arī līdz šim vienā grupiņā pedagogi izmanto pat trīs metodes atbilstoši bērnu prasmēm.

Atšķirīgi tualetes podi

Bērnudārzu vadītāji ir satraukušies arī par telpu piemērošanu jauktajās grupiņās, jo atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem prasības dažādos vecumposmos ir atšķirīgas. Piemēram, bērniem virs triju gadu vecuma ir nepieciešami keramikas podi, kuri nav atrodami jaunāko grupiņās. Arī mēbeļu augstumam jābūt piemērotam audzēkņa augumam. «Cik ilgi mēs esam mācījuši podiņmācību un slavējuši bērnus, bet tagad atkal četrgadniekus sēdināsim uz mazajiem podiņiem,» neizpratnē ir Rīgas 200. bērnudārza vadītāja Daiga Kleine. Rudenī lielākie aizies skolas gaitās un uz viņu telpām pārcelsies tagadējie silītes audzēkņi, kuru pašreizējās grupiņās būs vieta šobrīd rindā gaidošajiem. «Bet rindā ir četrus gadus veci bērni, kuriem silītes telpas vairāk neder. Tur būs vajadzīgs kārtīgs santehnikas remonts. Nezinu, no kurienes tam ņemt līdzekļus,» teic D. Kleine.

RD norāda, ka iestādei ir laikus jādomā gan par gultiņu izmēriem, gan labierīcību piemērošanu bērnu vecumam. «Dome varētu sniegt atbalstu gultiņu iegādei, bet tas ir paredzēts tikai ārkārtas gadījumos, nevis kampaņveidīgi,» saka G. Puķīte. Savukārt gadījumā, ja ir nepieciešams kapitāls remonts iestādes sanitārajā mezglā, tad esot jāvēršas RD Īpašumu departamentā. «Tas viss ir laikus jāapzinās, un tā ir pašu bērnudārzu kompetence, vai viņi ir rakstījuši departamentā šādu iesniegumu,» teic RD pārstāve.

Pērn decembrī, veicot grozījumos RD saistošajos noteikumos par reģistrācijas kārtību, tika paredzēts, ka pirmsskolas iestādēs jauktās grupiņās kļūs izplatītākas, pauž G. Puķīte. Tomēr precīzi bērnu skaitu, kuriem nebūs iespējas apmeklēt savu vienaudžu grupiņu, neesot iespējams prognozēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?