Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Kotlete no Kijevas

Padomju laikos restorānu ēdienkartes augstākā šika pilotāža skaitījās Kijevas kotlete. Nevis tur kaut kādi melni un sarkani ikri vai kūpināta store - tā bija vienkārši zakuska, jā, laba, bet ne jau sabiedriskās ēdināšanas vietas ranga rādītājs. Ikrus mikroskopiski plānā porcionējumā uz sviestmaizes varēja dabūt pat stacijas bufetē kopā ar šņabi.

Jāatzīst, ka sarkanbrūnā rīvmaizes garoziņā paslēptais sulīgas vistas filejas gabals, kuru vajadzēja uzmanīgi pārgriezt, lai no «kotletes» iekšienes iztecētu pats labums - no kapātām dillītēm smaržojoša karsta sviesta mērcīte. Ar šo «bļodu» saistās divi paradoksi. Vispirms, nav skaidrs, kādēļ Kijevas kotlete? KK bija ekskluzīvs paēdiens, firmas bļoda, un to kurā katrā restorānā vis nepasniedza, kaut gan šī ēdiena pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša un nekādi padomju veikalos reti sastopamu delikatešu produkti kotletes veidošanā nebija nepieciešami.

Kāpēc tieši Kijevas kotlete? Paprasiet jebkuram kijevietim - tā nav nekāda ukraiņu nacionālā kulinārija. No kurienes ceptas vistas gabaliņš ieguva Kijevas kotletes vārdu, paliek miglā tīts, tomēr viens gan skaidrs - tas nav padomju laika izgudrojums, jo arī XX gadsimta sākumā Maskavas restorācijās servēja ēdienu ar šādu titulu.

Un visbeidzot - protams, vienkāršajai darba tautai, kas pa restorāniem ik nedēļu nevazājās, jo nevarēja to atļauties, bija radīts Kijevas kotletes proletāriskais variants, kas skaidrā valodā nozīmēja mazas maltas vistas gaļas kotletītes. Bet pat tās bija gardums kulinārijas veikalos, kuru ātri izpirka.

Kur tad rodams Kijevas kotletes mitoloģiskās pievilcības noslēpums? Atbilde ir tikpat vienkārša kā pats ēdiens (un varbūt tas arī ir garduma lielais noslēpums). Sviests, kurš no iekšpuses izsautē vistas gaļu plus rīvmaizes apvalks, kas kā bruņas neļauj sviesta, diļļu aromātam izsprukt laukā. Pats ne reizi vien esmu piedzīvojis konfūzus, kad pietiek neakurāti kotletē ietriekt neasu nazi, un - pļurkt! - verdošā sviesta mērce šķīst uz visām pusēm, ej nu pēc tam izmazgā sviesta pleķus no galda biedru smalkajiem ancukiem un kleitēm.

Protams, lai apgūtu vistas filejas «konvertiņa» izveidošanu, kauliņa iespraušanu vienā kotletes galā (ideālai KK formai jāatgādina vistas kājiņa) un sasaldētās sviesta, diļļu, sāls un piparu desiņas ietūcīšanu «kabatiņā», visas KK izviļāšanu biezā rīvmaizes slānī un mudīgu cepšanu verdošā saulespuķu (ne olīvu!) eļļā, nāksies patrenēties. Bet rezultāts ir tā vērts. Tajā sviesta, diļļu un vistas gaļas gastronomiskajā sakarā ir kaut kāda maģija! Un kārtīgu, īstu, sulīgu Kijevas kotleti ar kraukšķošo, mutē kūstošo mundierīti jūs Rīgas restorānos ar uguni meklēsit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?