Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krima sastopas ar ikdienas realitāti

Ar lielu pompozitāti un propagandas uzkurinātu urrāpatriotismu notikusī Krimas atņemšana Ukrainai arvien vairāk sāk sastapties ar ne tik rožaino ikdienas realitāti pašiem Krimas iedzīvotājiem. Vasara atnākusi ar dārzeņu audzētāju izmisīgo cīņu par ūdeni, lopkopju grūtībām iestāstīt govīm, ka tās jāslauc pēc jaunieviestā Maskavas laika, un monētu deficītu veikalos. Jauno realitāti sāk izjust pat sporta komandas. Krievijas sporta spēļu federācijas entuziastiski gatavas tās uzņemt savā paspārnē, taču starptautiskās futbola federāciju asociācijas varētu pret to izturēties ļoti atturīgi.

Krievija solījusi šajā gadā vien Krimas ekonomikas integrēšanā ieguldīt septiņus miljardus ASV dolāru. Taču tai var izrādīties grūti izpildīt solīto gan pašas ekonomisko problēmu dēļ, gan tāpēc, ka visas infrastruktūras savienošana ar Krievijas teritoriju var prasīt ļoti daudz laika.

Sīpoli nokaltuši

Krima no Ukrainas saņem 80% patērētā saldūdens un 90% patērētās elektrības. Ukraina ir ierobežojusi pa kanālu plūstošā saldūdens daudzumu uz Krimu, un Krimas zemniekiem jau jācīnās par ūdeni jaunās ražas saglābšanai sausuma skartajos 120 tūkstošos hektāru zemes.

«Mēs esam sataisījuši dziļ-urbumus, sarakuši akas, mēģinām taupīt ūdeni, ieviešot pilināšanas sistēmas katram augam, bet ūdens joprojām pietrūkst,» ziņu aģentūrai Reuters stāsta zemnieks Vasilijs. Viņa 50 hektārus lielie dārzeņu lauki netālu no Džankojas Krimas ziemeļos tiek laistīti ar Dņepras ūdeni, ko Krima 1,8 miljardu m3 apjomā gadā saņem pa kanālu no Ukrainas. Viņš šosezon pat speciāli audzē dārzeņus, kuriem nepieciešams mazāk mitruma. Vasilijs tomēr cer, ka ūdens piegāde nepārtrūks. Tas ir svarīgi, jo vismaz līdz šim Krima pati varējusi sevi nodrošināt ar dārzeņu un graudaugu audzēšanu.

Kyiv Post citē Krimas tatāru fermeri Rešadu Kokeju, kurš situāciju sauc par katastrofālu. Pērn viņš kopā ar trim dēliem investējis jaunā dārzeņu audzēšanas tehnoloģijā, Nīderlandē iegādājušies dārgas burkānu sēklas, plānojot pārdot tonnām burkānu Ukrainā. Tagad pirmo sēšanas sezonu aprīlī bijuši spiesti izlaist, jo citādi iesētie burkāni būtu izkaltuši. Cerams, ūdens parādīsies nākamajā sezonā jūlija sākumā. Viņa kaimiņi sīpolu audzētāji gan visu ražu jau esot zaudējuši.

Krievijai ir jāizdod miljardi dolāru un nepieciešams krietns laiks, lai savienotu ar ceļiem un ūdenspiegādes kanāliem savu teritoriju ar Krimu pāri četrus kilometrus platajam Kerčas šaurumam.

Tikmēr Ukrainas Valsts ūdens resursu pārvalde apgalvo Reuters, ka Krimas reģions par ūdens piegādi pagājušajā gadā palicis parādā 140 tūkstošu dolāru. Neesot skaidrs, kurš tagad segs šos zaudējumus, jo nekādas sarunas nenotiekot un neesot ar ko runāt pretējā pusē. Krimas vadība gan apgalvo, ka tiekot urbtas īpašas akas, Krievijas Cauruļvadu karaspēka vienības veido pagaidu cauruļvadus ūdens novadīšanai no rezervuāriem uz vietām, kurās tas visvairāk vajadzīgs.

Govis nesaprot

Savukārt laikraksts Krimskije Izvestija apkopojis lasītāju žēlošanos par Maskavas laika ieviešanu, pagriežot pulksteņa rādītājus uzreiz par divām stundām uz priekšu. Tagad vasarā Krimas laiks par vienu stundu, bet ziemā par divām stundām atšķiras no ierastā laika. Skolēniem esot bijušas problēmas piecelties, pensionāri sūdzas par veselības problēmām. Laucinieki žēlojas, ka esot problēmas pieradināt slaucamās govis pie jauniem slaukšanas un ganībās vešanas laikiem.

Problēmas ikdienā radījusi arī Ukrainas banku slēgšana Krimā un pāriešana norēķinos uz Krievijas rubli 1. jūnijā. Bijušie banku klienti spiesti vērsties Krievijas depozītu apdrošināšanas aģentūrās, lai saņemtu kompensācijas par noguldījumiem. Lielākā daļa biznesa transakciju notiek tikai skaidrā naudā. Taču tas nav glābis no problēmām, pat iegādājoties pārtiku, jo trūkst metāla sīknaudas, ko izdot pircējiem. Nav palīdzējusi arī 14 tonnu sīknaudas piegāde. Arī tūristiem, uz kuru pieplūdumu šovasar īpaši cer Krimā, tiek rekomendēts visus līdzekļus ņemt līdzi skaidrā naudā, jo norēķināties ar kartēm būs problemātiski.

Lai gan Krievijas Federālā tūrisma aģentūra 29. maijā rekomendējusi valsts uzņēmumiem iegādāties darbiniekiem ceļazīmes atpūtai Krimā un Maskavas mērija par astoņiem miljoniem dolāru sūtīs uz turieni bērnus, būs grūti pilnībā piepildīt viesnīcas. Moscow Times raksta, ka maijā viesnīcu piepildījums bija tikai 10% ierasto 100% vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?