Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kuram vecākam tad tas patiktu?

Pēc tam kad Staiceles iedzīvotājus satrieca ziņa, ka kādā degušā mājā atrastas Alojas novada domes preses sekretāres Ievas Drones un viņas septiņus gadus vecā dēlēna Valta mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm, drīz vien izplatījās vēl šokējošākas ziņas, ka policija aizturējusi I. Drones 15 gadu veco meitu un viņas 21 gadu veco draugu - arī vietējo puisi.

Policija aicina iedzīvotājus un medijus atturēties no nepārbaudītas un tendenciozas informācijas izplatīšanas, jo tiek izmeklētas vairākas notikušā versijas, tomēr vietējie iedzīvotāji _Dienai_ stāstīja, ka I. Drone ar meitu konfliktējusi jau ilgstoši.

Alojas domes priekšsēdētāja Dace Vilne no komentāriem atteicās: «Šis notikums mūs ir pārāk dziļi emocionāli satricinājis, lai to pārvērstu par dzeltenās preses notikumu. Drones kundze bija ļoti izcils cilvēks, un es neko nekomentēšu.» Arī citi I. Drones kolēģi par viņu teica tikai to labāko, bet no plašākiem komentāriem atturējās.

Savukārt Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Dace Jukāma īpaši uzsvēra, ka atsevišķi masu mediji ir pārsteigušies rakstot, ka «par slepkavību aizturēta I. Drones meita», jo izmeklēšana vēl turpinās un par vainīgajiem runāt ir pāragri. Viņa norādīja, ka tiesa kā drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi tikai 21 gadu vecajam jaunietim, bet, kāds drošības līdzeklis vajadzīgs meitenei, vēl tikai tiks lemts.

Sūtīja policistu

Kaut gan policija no plašākiem komentāriem par notikušā apstākļiem izmeklēšanas interesēs pagaidām atturas, no Staiceles iedzīvotājiem Diena uzzināja, ka I. Drones un viņas dēliņa mirstīgās atliekas atradis vietējais pašvaldības policists, kuram viņu uzmeklēt lūguši I. Drones kolēģi, kad viņa nav ieradusies darbā un nav atbildējusi uz īsziņām. Nav īsti skaidrs, kad pastrādāts noziegums, jo pirmdien I. Drone esot atprasījusies no darba, tādēļ viņas meklēšana sākta tikai otrdien. Policija skaidro, ka ap desmitiem no rīta saņemta informācija par piedūmojumu I. Drones mājās, bet izsauktie ugunsdzēsēji arī atraduši mirušos. Dedzināti esot sintētiski dīvānu matrači. I. Drones kolēģe LTV stāstīja, ka notikuma vietā bijuši ieradušies arī vēlāk aizturētā meita un viņas draugs.

Neviens no tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem degšanu pamanījis neesot, jo nogalināto dzīvesvieta atrodas nedaudz atstatus no ciemata. I. Drones kaimiņš Edvīns viņu raksturo kā labu un draudzīgu kaimiņieni, bet atzīst, ka īsti labi pazinis viņu tomēr neesot. Jautāts par aizturētajiem, Edvīns vien zināja teikt, ka tā bijusi I. Drones meita un meitas brūtgāns, ar kuru viņa draudzējusies tikai dažus mēnešus. Viņš pieļauj, ka tas varētu būt radījis konfliktus ģimenē, jo mātei neesot paticis, ka viņas meita tiekas ar sešus gadus vecāko puisi. «Kuram vecākam tad tas patiktu? Kur nu tas krupis strādājis, varbūt vienīgi kaut kur epizodiski. Pudeli arī garām nelaida,» viņš saka.

Audzināja viena

Citi staicelieši gan pieļauj, ka konflikts starp māti un meitu pastāvējis jau ilgāku laiku. «Pagājušogad biju ciemos, viņas visu laiku strīdējās savā starpā,» stāstīja kāds Staiceles vidusskolas skolēns. Kāds cits savukārt apgalvoja, ka aizturētā skolasbiedre vienmēr gribējusi izcelties un darījusi «trakas lietas», bet tuvu draugu viņai bijis ļoti maz. Šis viedoklis gan nav vienbalsīgs - skolniece Diāna, kuru kopā ar māti Diena sastapa vēlāk, šādam raksturojumam stingri nepiekrita: «Viņa ir tāds jauks un atraktīvs cilvēks, ļoti labi mācījās un skolu bastoja tikai «bišķiņ».»

Diānas māte savukārt apstiprināja, ka I. Drone bērnus audzinājusi viena, jo tēvs atrodoties cietumā, tomēr, viņasprāt, tas vien neko nenozīmē. «Man arī bez tēva aug un viss ir kārtībā. Acīmredzot ģimenē kaut kas slikts ir bijis, tādas lietas vienā dienā pēkšņi nenotiek, bet uz āru to neviens tā neizrādīja,» viņa skaidro. Ne viņa, ne kāds cits Dienas aptaujātais Staiceles iedzīvotājs nezināja, par ko bērnu tēvs notiesāts.

Līdzīgi domā vietējā veikala pārdevēja: «Es uzskatu, ka ir jābūt ģimenē kaut kam dīvainam, lai varētu šādas lietas notikt. Tāpat vien tā nenotiek. Meitēns astotajā klasē jau dzēra un apkārt vazājās - mēs taču viņu redzējām. Mājās tomēr ir jābūt stingrākai nostājai,» viņa teica.

Savukārt Matīss, kurš savulaik esot strādājis kopā ar aizturēto puisi, stāsta, ka viņš ir ļoti mierīgas dabas cilvēks. Ar alkohola lietošanu paziņa neesot aizrāvies vairāk kā citi jaunieši, tādēļ nekādi neesot saprotams, kā viņš būtu varējis ko tik zvērīgu pastrādāt.

Bez radiniekiem

Staiceles vidusskolā, kur mācījies gan I. Drones dēlēns Valts, gan meita, ierīkots piemiņas stūrītis un atcelti visi ieplānotie Ziemassvētku pasākumi. «Visa skola par notikušo zina, mums ir sēru noformējums, arī audzināšanas stundās par to runājām. Protams, noskaņojums gan visā pilsētā, gan skolā nav labs,» stāsta skolas direktors Juris Krastiņš. Jautāts, vai varētu būt kāds pamats baumām par I. Drones un meitas konfliktu, direktors uzsver, ka skola par audzēkņu personīgo dzīvi informāciju nevāc, bet norāda, ka I. Drones meitai nekādu problēmu ar uzvedību neesot bijis - arī kad gadījies nokavēt skolu, vienmēr bijusi ārsta zīme, ko parādīt.

Pēc traģēdijas I. Drones meitai radinieku tuvējā apkārtnē vairs neesot - tikai mātes māsa, kura dzīvojot Valmierā. «Bet viņai taču te arī vairs nav ko darīt,» saka vietējā veikala pārdevēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?