Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Laimīgs bērns lielā pilsētā

«Latvijā nonācu tāpēc, ka Ņujorkā liftā sastapos ar komponisti Daci Aperāni! Tas bija Kārnegiholā pēc Andra Nelsona diriģētā koncerta. Esmu liela izcilā latviešu diriģenta fane, un liftā jūsmojām par koncertu. Tā arī sadraudzējāmies, un Dace uzaicināja uz X Pasaules latviešu mūziķu meistarkursiem Siguldā,» stāsta jaunā, talantīgā operu režisore un gaismu māksliniece Anna Ecuko Curi.

Viņa ik vakaru darbojās ap gaismu pulti, izgaismojot visus meistarkursu koncertus Siguldā. Tur tapa arī amerikāņu XX gs. avangardista Džona Keidža Dziesmu grāmatas (Song Books) koncertuzvedums, kuru redzēsim arī Rīgā koncertā Džona Keidža amerikāņu avangards un latvieši 25. jūlijā plkst. 20 ar amerikāņu elektronikas meistara Marka Bobaka, dziedātājas Žaklīnas Bobakas un baritona Paula Berkolda mūziķu piedalīšanos ansamblī Vir2Ual Cage. Anna Ecuko Curi tam veido gan skatuves, gan gaismu režiju, taču pakļaujoties Keidža nejaušību doktrīnai.

Vai tā ir mūzika?

«Keidžs ir ļoti interesants, viņam ir daudz ideju, bet ir jautājums: vai tā ir vai nav mūzika?» Ecuko smej dzidrus smieklus. Viņa priecājas, ka Siguldā iepazinusi brīnišķīgus latviešus, un palepojas, ka divas nedēļas diendienā vērojusi arī diriģenta Andra Nelsona darbu Ņujorkas Metropolitēna operā, asistējot Čaikovska operas Pīķa dāmas iestudējuma režisoram pagājušajā sezonā. Bet jau pasen Vīnes Valsts operā viņa Masnē operas Verters iestudējuma tapšanas gaitā vērojusi mūsu operdīvu Elīnu Garanču, kuru apbrīnojusi par to, ka jau toreiz, vēl nebūdama liela zvaigzne, viņa skaidri zinājusi, kas maināms, lai skatuves tēli pārliecinātu.

Anna Ecuko Curi ir jauna operas režisore un gaismu māksliniece. Viņa dzimusi Tokijā, kur sākumā izstudējusi par flautisti un orķestru diriģenti. Pēc tam, ar Japānā piešķirto stipendiju studējot Vācijā, radikāli mainījusi savus nodomus un kļuvusi par režisori. Viņas pieredzē ir jau desmit operu un koncertu iestudējumu Japānā, Austrijā un Vācijā, veidojot tiem arī gaismu režiju, scenogrāfiju un pat kostīmus. Piecus gadus viņa strādājusi Vīnes Valsts operā, teju divus gadus stažējusies slavenajā Saules teātrī pie pasaulslavenās režisores Arianas Muškinas. Patlaban Anna Ecuko Curi stažējas Ņujorkas Metropolitēna operā, kuru iepazīst no visām pusēm, ne tikai režijas vai gaismu mākslas.

«Ik pēc pāris mēnešiem nonāku citā nodaļā, tā iepazīstot visu Metropolitēna operas sarežģīto saimniecību. Arī mārketingu, preses departamentu, radiotranslāciju daļu, tehnisko daļu. Es tikai vēroju un mācos, jo ir ļoti jāuzmanās - arodbiedrības stingri raugās, lai neviens neiejauktos citu darbā. Ja esi pie gaismām, drīksti darīt tikai to. Ja strādā ar skatuves iekārtām, piemēram, nedrīksti izvilkt kādu elektrības vadu,» stāsta jaunā režisore. Taču pasaulslavenais japāņu maestro Seidži Ozava, kurš jauno režisori iepazinis Vīnes Valsts operā, būdams tās muzikālais vadītājs, slavējis Ecuko tieši par daudzpusību: «Viņa ir izcila! Viņa zina visu, kā darbojas opera. Esmu pārliecināts, ka viņa būs atslēgas figūra Japānas opermākslā! Viņa radīja operu uz skatuves, ir eksperte ne tikai režijā, bet arī gaismu mākslā, scenogrāfijā u. c.»

Maestro ir taisnība, jo Ecuko dziļi orientējas gan Mocarta un Rosīni, gan Jaunās Vīnes skolas pārstāvja Arnolda Šēnberga un šodienas operu pasaulē. «Tomēr īpaši mīļa man ir E. Humperdinka bērnu opera Ansītis un Grietiņa. Arī tāpēc, ka tā lieliski padodas tulkošanai dažādās valodās. Arī japāņu,» atzīst Ecuko.

Fantāzijas ainu pasaulē

Sākumā Ecuko spēlējusi flautu gan solo, gan orķestrī, taču vairāk saviļņojusi orķestra kopskaņa. Tāpēc devusies uz Vāciju padziļināti studēt diriģēšanu. «Es gribēju atrast vislabāko profesoru un veselu mēnesi ar mugursomu plecos apceļoju Vāciju, apmeklējot daudzas mazpilsētas, kurās ir universitātes un augstskolas. Negribēju studēt lielpilsētā, jo dzimtajā Tokijā man jau bija gana burzmas. Mans vārds Ecuko gan nozīmē «laimīgs bērns lielā pilsētā». Taču man patīk daba, klusums.» Vārdu Anna viņa pieņēmusi, lai būtu ērtāk komunicēt Ņujorkā.

Tomēr itin visur Vācijā viņai teikts: dodies uz Berlīni! «Beidzot turp arī devos un Hansa Eislera mūzikas augstskolā satiku... operas režijas profesoru Andresu Uncenu. Viņš ar mani runājās divas stundas. Tad aicināja, lai nākamajā dienā nāku atkal. Tā runājāmies trīs dienas, un rezultātā kļuvu par viņa studenti operas režijā.»

Ecuko atzīstas, ka pirms sava «lielā ceļojuma» neesot bijusi operas mīļotāja. Taču muzicējot vai klausoties vienmēr fantāzijā iztēlojusies dažādas vizuālas ainavas. «Es tās vēlējos «pārraidīt», iedvest citiem un biju ļoti sarūgtināta, kad klausītāji man atzinās, ka iztēlē neredz šīs ainas. Tad pievērsos operai, jo tur uz skatuves notiek darbība. Bet tobrīd man vēl nebija pat domas par režiju.»

Ecuko nākotnes sapnis ir izveidot savu operas trupu. «Šodien opernamos noteikumus diktē budžets, uzvedumus jāiestudē ļoti īsā laikā, un tas atgādina fabrikas darbu.» Ecuko vēlas kalpot saviem mākslas ideāliem. «To var salīdzināt ar lielu, prestižu restorānu un mazu kafejnīcu, kuras pavārs un gaisotne var izrādīties daudz lieliskāki, atšķirīgāki un tieši priekš tevis! Es vēlos, lai operas režijā atgrieztos cieņa pret mūziku. Lai pār mūziku nedominētu režisora pašizpausmes egoisms, lai režija nebalstītos tikai uz stāstu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?