Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvieši un Ensemble Modern

Latviešu mūzikai ļoti būtisks notikums bija triju mūsu jauno komponistu - Kristapa Pētersona, Andra Dzenīša un Jāņa Petraškeviča - jaundarbu pirmatskaņojumi divos izcilā laikmetīgās mūzikas interpreta Ensemble Modern koncertos Minhenē 11. un 12. decembrī ar laikmetīgās mūzikas ikonu Pēteru Etvešu pie diriģenta pults.

Latvijas komponistiem šo iespēju deva astoņu Vidusaustrumeiropas Gētes institūtu, tajā skaitā - Latvijas, sadarbības projekts No kurienes? Uz kurieni? Mīti, nācija, identitātes, kura mērķis bija atrast astoņus jaunus, daudzsološus komponistus, kas rakstītu jaundarbus speciāli Ensemble Modern. No astoņu dalībvalstu ekspertu izvirzītajiem 28 kandidātiem konkursā uzvarēja trīs Latvijas, divi Slovēnijas, un pa vienam komponistam no Polijas un Ungārijas. Atšķirībā no tipiska mūzikas jaundarbu likteņa šie nebija pirmatskaņojumi vienīgajai reizei. Jau nākamā gada sākumā Ensemble Modern šos koncertus atkārtos savā mājvietā Frankfurtē (mākslu festivālā Frankfurter Positionen 2. un 3. februārī), rudenī spēlēs vieskoncertos Budapeštā un festivālā Varšavas rudens, kā arī Rīgā jaunās mūzikas festivālā Arēna 4. un 5. oktobrī.

Avota ūdens, finanšu krīze

Intelektuālā, nepiegludināti disonantā jaunās mūzikas skaņu pasaule lieliski iederējās kādreizējā ražotnē Muffatwerk, kas apkārtnē izceļas ar augstu dzeltenu torni un atrodas tieši blakus vēsturiskajam neobarokālā jūgendstilā 1901. gadā celtajam un joprojām atvērtajam Kārļa Millera publiskajam baseinu un pirts kompleksam. Ne tikai spēlējot, bet arī rādot izteiksmīgus, semantiski nepārprotamus žestus, šķindinot monētas un publikai demonstrējot Latvijas premjera portretu, pirmajā vakarā izskanēja Kristapa Pētersona skaņdarbs Money - audiovizuāli uzskatāms un asprātīgs vēstījums par ekonomisko krīzi un tās pārvarēšanu Latvijā. Ļoti pazīstams sociāli politiskais vēstījums tovakar uzrunāja arī slovēņu komponistes Ninas Šenkas darbā (teicējam un ansamblim) par Slovēnijas neprasmi rīkoties ar iegūto neatkarību. Ekstrēmi spilgts bija čeha Františeka Haloupkas skaņu vēstījums par vēsturiski pretrunīgi vērtētajiem mežabrāļiem Mašiniem, Čehijas brīvības cīnītājiem.

Askētisko postindustriālo Muffatwerk telpu teju par dabas koncertzāli vai lauku sētu pārvērta dzīva avota ūdens šļaksti un rokas zāģīša ikdienas darba skaņas Andra Dzenīša ciklā Latvian Cookbook (Latviešu pavārgrāmata), kam sekoja muzikālas izdomas un veselīgas ironijas svētītas epizodes par skābu kāpostu zupu, liepziedu tēju, sklandraušiem, umurkumuru, zirņiem un pupām, melno balzamu un citām latviešu lietām. Cikla virsotne bija Stūķis trombonam solo visaugstākajā tehniskajā un teatrālajā pilotāžā. Iztiekot bez instrumentālā teātra un sociālpolitiskiem kontekstiem, Jāņa Petraškeviča skaņdarbs Darkroom - Ein Phantasiestuck filigrāni tembrāli un intonatīvi niansētā partitūrā demonstrēja XXI gadsimta intelektuāļa cieņu romantiķim Robertam Šūmanim.

Skola lai paliek skolā

«Latvijas un Slovākijas kultūra man līdz šim bija pilnīgi neiepazīta,» Dienai atzinās pieredzējušais komponists un šo koncertu diriģents Pēters Etvešs, viena no ietekmīgākajām personībām laikmetīgajā mūzikā. «Jau 60 gadu pazīstu čehus un šobrīd jau esmu mazliet pazīstams ar lietuviešiem, taču latviešu komponisti man bija pilnīgs jaunums. Visi trīs savstarpēji ir ļoti atšķirīgi, tas rosina domāt, ka šīs zemes kultūrā valda garīgā brīvība, kas ļauj katram brīvi veidot savu garīgo pasauli. Tas nozīmē, ka ir maz ierobežojumu un ir maz garīgā jeb kultūras spiediena.» Lūgts Dienai komentēt jaunās mūzikas nākotnes perspektīvu, Etvešs, sirsnīgi smaidot, atminējās zīmīgu piemēru no personiskās pieredzes. «Pagājušā gadsimta 60. un 70. gados es dzīvoju Ķelnē. Mēs tur bijām jaunu komponistu grupa no visas pasaules - no Austrālijas, ASV, Āzijas, Eiropas. Visi bijām 20-30 gadu veci mūziķi, kurus uz Ķelni vilināja Štokhauzens, Cimmermanis, Kāgels, kā arī Rietumvācijas radio. Tajā laikā uzplauka elektroniskā mūzika, un mēs visi bijām simtprocentīgi pārliecināti, ka 10-15 gados instrumentālā mūzika pārstās eksistēt - ka vairs nevajadzēs neko orķestrim, jo visas skaņas var producēt elektroniski. Tas ir daudz interesantāk, skaistāk, brīvāk, aizraujošāk: nu kam vispār vairs vajadzīgs orķestris? Un kas mums ir šodien? Daudz orķestru un tikpat kā nemaz elektroniskās mūzikas! Šodien ļoti daudz jaunu komponistu grib rakstīt orķestrim. Pēdējos 20 gados sacerēts arī pārsteidzoši daudz jaunu operu, kuras, paldies Dievam, tiek arī iestudētas, īpaši Vācijā un Francijā.» Cerot, ka mūzika turpinās attīstīties individuālos virzienos, Etvešs saka: «Lai nerodas jaunas skolas! Skolai jāpaliek skolā, un no tās ir jāizaug lielām atsevišķām individualitātēm.» Etveša diriģētos Ensemble Modern koncertus klausījās ne tikai Muffatwerk sapulcējušies modernisma fanāti. Tie bija arī daļa no Bavārijas Radio koncertcikla Musica viva, tos raidīja arī Čehijā un atspoguļos citur. To darot, no Latvijas vārda neizbēgt nekādā veidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?