Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Latvijas Radio koris ļaujas Rikardo Muti burvībai

Vairāk nekā stundas ceturksni turpinājās kaislīgas, skaļas stāvovācijas Berlioza operas milzīgajā Le Corum zālē Monpeljē pēc koncertiem sestdien un svētdien (14., 15.I), kuros pasaulslavenā diriģenta Rikardo Muti vadībā skanēja Dž. Verdi Rekviēms. Ievērojamā Eiropas mūzikas notikuma skanējumu veidoja Latvijas Radio koris, muzicējot kopā ar Monpeljē operas kori un Nacionālo simfonisko orķestri.

Par šī skaņdarba interpretāciju Muti 2010. gadā saņēma Grammy balvu, un nule notikušo koncertu solistu kvartetā līdzās soprānam Tatjanai Seržanai un basam Mikēlem Pertuzi dziedāja Grammy saņēmušā ieraksta dalībnieki mecosoprāns Olga Borodina un tenors Mario Dzefiri.

«Publika pēc koncerta bija vēl kaismīgāka nekā pirmajā vakarā, kad solistus un diriģentu izsauca uz skatuves sešas reizes un publikā bija arī kinozvaigznes Žerārs Depardjē un Fanija Ardāna. Klausītāji meta ziedus uz skatuves, kliedza un rībināja kājas vēl skaļāk,» svētdienas vakarā piedzīvotajā dalās kora menedžere un dziedātāja Elīna Karaseva. Pēc koncertiem, kurus - citēšu Radio kora diriģentu Sigvardu Kļavu - visi gaidīja kā elektrizēti, maestro Muti bijis ļoti apmierināts un priecīgs, sarunā ar kora direktoru Egilu Štālu īpaši izcēlis Latvijas Radio kora nopelnus un izteicis vēlmi turpināt sadarbību. «Ļoti labs koris, ar izcilu intonāciju un lieliski tehniski sagatavots. Kā radīts a cappella mūzikas atskaņošanai,» slavēja arī slavenā diriģenta ilggadējais radošais līdzgaitnieks kormeistars Roberto Gabjāni. «Pie Verdi Rekviēma kopā ar Muti strādāju jau kopš 1974. gada. Katru reizi ir jauna situācija. Šodien izdevās īstais skanējums. Šis bija skanējuma, ekspresijas un tātad Verdi rekviēms,» vērtē pieredzējušais meistars.

R. Muti, kurš 20 gadu bija Milānas La Scala mākslinieciskais vadītājs, tagad ir Čikāgas simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Jau 40 gadu viņš kopā ar Vīnes filharmoniķiem iestudē operas Zalcburgas festivālā, kur sadarbojies arī ar latviešu operdziedoņiem Elīnu Garanču, Aleksandru Antoņenko un Marinu Rebeku. Rekviēma mēģinājumos Monpeljē viņš stāstījis, ka itāļu kultūrā ir īpašas attiecības ar nāvi un Dievu. Itāļi nekad nelūdzot, viņi prasot: tu mani radīji, tu arī pestī no grēkiem! Par nāvi itāļi (īpaši Muti dzimtajā Neapolē) atgādina jau maziem bērniem. Muti vecāki likuši jau astoņos būt gultiņā, jo deviņos vakarā nāve nākot laukā no kapiem un ņemot sev līdzi visus neaizmigušos bērnus. Verdi Rekviēmā ir šīs cilvēciskotās attiecības ar Dievu, ar kuru var parunāties, pat uzspēlēt kārtis, un arī nāve cieši blakus.

Dziedāt Muti diriģētajā Verdi Rekviēmā Latvijas Radio kori uzaicināja Berlioza operas jaunais direktors režisors Žans Pols Skarpita. «Koris ir izcils, es to dzirdēju Radio France festivālos. Pārsteidza skaņa: tik skaidra, dzidra, precīza. Tā nāca no debesīm un tiecās uz debesīm. Klausoties Verdi Rekviēmu, ir dievišķa mūžības klātbūtnes sajūta. Pat ja Dievs neeksistē, viņš ir šajā cildenajā mūzikā,» uzskata Skarpita, piebilstot, ka kori aicinās vēl. Režisors arī atzinās, ka sapņo savā Mocarta Dona Žuāna iestudējumā donnas Annas lomā redzēt latviešu soprānu Marinu Rebeku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?