Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lauksaimniecība ienāk pilsētās

Pēc Apvienoto Nāciju prognozēm 2050. gadā pasaules iedzīvotāju skaits būs par 2,5 miljardiem lielāks nekā šobrīd, un 80% no visiem pasaules iedzīvotājiem dzīvos pilsētās. Lauksaimniekiem būs jāsaražo par 70% vairāk pārtikas, lai paēdinātu visus iedzīvotājus. Turklāt no visas pasaules lauksaimniecībai derīgās zemes 80% jau tiek izmantoti.

Domājot par briestošās un milstošās problēmas risinājumu, radusies pilsētas saimniecības vai pilsētas dārzniecības koncepcija. Tas nozīmē, ka pilsētā vai tās tuvumā kontrolētā vidē (noslēgta telpa, speciāls daudzlīmeņu apgaismojums un temperatūra), tīrā gaisā un bez pesticīdiem neatkarīgi no laikapstākļiem un sezonas tiek ātrāk izaudzēti augi, dārzeņi un augļi. Citiem vārdiem, var iegūt vairāk augu un dārzeņu nemainīgi augstā kvalitātē, nekur tālu nebraucot. Kā perspektīvu ilgtspējīgas uzņēmējdarbības virzienu to jau novērtējušas pasaules lielākās metropoles, piemēram, Ņujorkā debesskrāpī tiek audzēti salāti. Rīgā bāzētie Vecapēni ir viena no šādām pilsētas dārzniecībām.

Pilsētas saimniecības bizness kļuvis iespējams līdz ar LED apgaismojuma risinājumu attīstību. Piemēram, Philips radījis milzīgu lauksaimniecības gaismas recepšu datubāzi, piedāvājot individualizētus apgaismojuma risinājumus dažādu augu kultūru - dārzeņu, augļu, garšaugu un puķu - audzēšanai pilsētas un lauku teritorijās. Valstīs, ko zinām kā tehnoloģisko sasniegumu pionieres, piemēram, ASV un Ķīna, LED apgaismojuma izmantošana lauksaimniecībā ir sākusi savu uzvaras gājienu. Tā pamazām kļūst populāra arī tuvākajās ārzemēs Apvienotajā Karalistē un Nīderlandē. Kopš pagājušā gada arī Latvijā pieejami inovatīvie LED apgaismojuma risinājumi lauksaimniecībai.

Vecapēnu pamatbiznesā krešu audzēšanā būtisks aspekts ir ne tikai kvalitatīvas sēklas, nemainīga temperatūra, bet arī gaisma, lai notiktu fotosintēze. LED apgaismojuma risinājumi nav tikai Vecapēnu iespēja attīstīties, kļūstot konkurētspējīgākiem, tam ir liels potenciāls lauksaimniecībā Latvijā kopumā. Latvijā attālumi ir krietni mazāki un lauksaimniecībai derīgās zemes vēl ir pietiekami, tāpēc pie mums pilsētas dārzniecības idejas tik lielu popularitāti kā citur pasaulē negūs. Tomēr energoefektīvā LED apgaismojuma risinājumu izmantošanai dārzniecībā Latvijā redzu plašu pielietojumu, jo tā ir iespēja, kā slēgtā telpā nodrošināt nemainīgus klimatiskos apstākļus visa gada garumā, lai arī gada aukstajos mēnešos tepat varētu izaudzēt augus, dārzeņus un augļus, ko ierasts importēt no citām valstīm. LED apgaismojums ne tikai ļautu samazināt pārtikas importu, bet arī Latvijas oglekļa pēdas nospiedumu mazāka preču transportēšanas apjoma dēļ, turklāt naudu par augiem, dārzeņiem un augļiem saņemtu vietējais nevis Spānijas, Polijas, Itālijas vai vēl kādas citas valsts zemnieks. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka tepat audzis ir garšīgāks un veselīgāks.

Aicinu esošos un topošos zemniekus būt drosmīgākiem, investējot jaunās energoefektīvās tehnoloģijās.

*Pilsētas saimniecības - diedzētavas Vecapēni vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?