Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lembergs beidzot uzklausīts

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderi otrdienas sarunai ar starptautiskajiem aizdevēju pārstāvjiem bija sagatavojušies. Sarūpējuši prezentāciju, kas ZZS palīdzēja argumentēt savu nostāju daudzos viņiem būtiskos jautājumos, tostarp par savas sarkanās līnijas - pensiju un zemnieku subsīdiju - neaizskaramību.

Tiesa, zaļo zemnieku aizdevējiem galdā liktie priekšlikumi, kur meklēt tālākai budžeta konsolidācijai nepieciešamo naudu, bija visai maz. Starptautiskie aizdevēji, kuri komunikācijā ar žurnālistiem parasti ir diplomātiski, sarunu ar ZZS raksturoja kā konstruktīvu, uzteicot ZZS prezentāciju, kas esot bijusi «ļoti laba un detalizēta». Vienlaikus aizdevēji paslavēja valdību par valsts progresu ceļā uz ilgtspējīgu izaugsmi.

Pensijas un subsīdijas

Tikšanos ar ZZS līderiem, pēc neoficiālas informācijas, iniciēja paši aizdevēji, lai dzirdētu valdības sarunās ar aizdevējiem mazāk pārstāvētās ZZS argumentus jautājumos, kur tās un koalīcijas partneres apvienības Vienotība nostāja nesakrīt. Pamatā viedokļu atšķirības ir valsts budžeta un strukturālo reformu jautājumos. Vienotības politiķi norāda, ka tādās ZZS pārvaldītajās daudz resursu prasošajās jomās kā izglītība un labklājība nepieciešamas kardinālākas reformas, uz ko mudinājuši arī aizdevēji. Izglītībā reformas jau ir notikušas un ir plānotas arī turpmāk - aizdevējiem sacīto atstāsta ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

ZZS skaidri likusi noprast, ka nepiekritīs mazināt pensijas vai to piemaksas, jo tās kopā daudziem pensionāriem ir zem valstī noteiktā iztikas minimuma, teica A. Brigmanis: «Teicām, vidējā pensija ir 183 lati, ko par to var atļauties un ka šāda pensija nav nedz nedēļā, nedz dienā, bet mēnesī.» Tas, kā var noprast, uzsvērts tāpēc, lai nebūtu pārpratumu, kā tas pērn, apmeklējot latvāņu lauku Siguldā, gadījās Pasaules Bankas vadītājam Robertam Zēlikam, kurš pavaicāja, vai 100 latu, ko saņem latvāņu iznīcināšanā iesaistītie «simtlatnieki», ir atalgojums dienā.

Līdztekus pensijām ZZS ieskatā vairs nav mazināmas arī nacionālās subsīdijas zemniekiem - ja «griezīs» atlikušos sešus miljonus latu, Latvija lauksaimnieku atbalsta ziņā no pašreizējās pirmspēdējās vietas ES noslīdēs uz pēdējo, noteica Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pāris priekšlikumu

Vaicāts par ZZS aizdevējiem izteiktajiem priekšlikumiem, kā konsolidēt 2012. gada budžetu, kas saskaņā ar pašreizējām Finanšu ministrijas (FM) aplēsēm būs jākonsolidē 130-150 miljonu latu apmērā, A. Lembergs minēja pāris virzienu. Pirmais ir efektīvāka valstij piederošo zemju un citu nekustamo īpašumu apsaimniekošana, ko par vērā ņemamu ieteikumu atzinis arī premjers, teica A. Lembergs. Arī aizdevēji no valdības sagaidot rīcības plānu, kā efektīvāk apsaimniekot nekustamo īpašumu. Otrs: valsts nedrīkst palielināt savus pamatbudžeta izdevumus, kā, piemēram, šogad, paaugstinot tēriņus par precēm un pakalpojumiem, arī komandējumiem. Nedrīkst arī palielināt tēriņus, palielinot valsts funkcijas, teica A. Lembergs.

Vaicāts, vai šie pasākumi nodrošinās konsolidējamo summu, A. Brigmanis teica, ka sarunā ar aizdevējiem nav skarts jautājums par ēnu ekonomiku. Tur, kā zināms, ZZS līdz šim nereti mudinājusi valdību meklēt vairāk konsolidācijas naudas, iedarbinot efektīvākus pasākumus. Aizdevēji gan ir skeptiski, jo, viņuprāt, īstermiņā efekts no cīņas ar ēnu ekonomiku nebūs būtisks. Vēl sarunā nav runāts par tālāku nekustamā īpašuma nodokļa celšanu. «Ir jau lietas, ko valdība piedāvā, kas ir atbalstāmas. Vai salasīsies? Strādāsim! (..) Tas ir mūsu pašu rokās - šīs lietas risināt, [ne aizdevēju],» noteica A. Brigmanis. ZZS līderi nepiekrīt aizdevēju prasītajam 2012. gada budžeta deficīta apmēram - 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IK); tam jābūt ne mazākam par 2,9% no IK, uz to, kā ziņots, uzstās arī FM.

Iesaka iet tirgos

Pēc sarunas ar aizdevējiem A. Lembergs joprojām uzskata, ka ir iespēja runāt par starptautiskā aizdevuma termiņa pagarinājumu, kur ir būtiski nosacījumi, par ko neesot runāts. Kā ziņots, finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) pēc tikšanās ar aizdevējiem secināja, ka nosacījumi termiņa pagarinājuma gadījumā nebūtu tik izdevīgi, kā pārfinansējot parādu starptautiskajos tirgos. To sarunā ar ZZS līderiem likuši noprast arī aizdevēji, norādot: Latvijai starptautiskajos tirgos būtu samērā viegli aizņemties, jo tās parāds ir zems. ZZS pēc sarunām ir cerīga, ka diskusijās izdosies panākt banku drošības spilvenam rezervēto 600 miljonu latu mazināšanu, daļu naudas novirzot ekonomikas sildīšanai

A. Lembergs, vaicāts, vai pēc pieredzētā šajās sarunās izdotos panākt Latvijai labākus nosacījumus, skaidru atbildi nesniedza. Viņš norādīja, ka nedarītu kā A. Vilks, kurš «met plinti krūmos», pirmdien apņemoties runāt par aizdevuma termiņa pagarinājumu, bet otrdien pēc sarunas ar aizdevējiem mainot pozīciju. ZZS sarunās ar aizdevējiem arī kritizēja FM darbu ar budžetu. Šī nav pirmā reize, kad ZZS vēršas pret FM, ko A. Lembergs nesen nodēvēja par ekonomikas kapraci, pēc tam A. Vilks salīdzināja Ventspils mēru ar «Minhauzenu, muldēšanas čempionu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?