Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LLL

Pols Heringšovs ir nopietns puisis. Londonietis, kurš mīl savu pilsētu. Viņu - gan kā pilsoni, gan kā literātu - uztrauc tas, ka vienā no «galvenākajām pasaules galvaspilsētām», vēsturiski unikālajā, urbānās domas nākotnes vietā, stilīgajā un-kādā-vēl-tik-ne Londonā kaut kas nogājis galīgi tūtē ar visiem - īstenajiem «londoneriem» un metropoles daudzmiljonīgajiem viesiem - tik vitāli nepieciešamu publiskās koplietošanas telpu kā sabiedriskā tualete.

Katrs, kas bijis Londonā, zinās savu «atejas meklēšanas» stāstu - atkarībā no personiskās pieredzes - šausmu filmas vai traģikomēdijas žanrā.

Protams, var jau izgudrot simt un vienu veidu, kā «atvieglināties» un «nokārtoties» kādā dzelzceļa stacijā, makdonaldā vai pabā. Vai pat, ak šausmas, kādā no pulkajiem Londonas parkiem.

Bet Pols Londonu mīl darbīgi (un acīmredzami vairāk nekā visi tie mūsu pilsētas Rīgas domes deputāti, buntītē ņemti) un tādēļ jau kopš pērnās vasaras Londonas galvenajā žurnālā-ceļvedī-brīvlaika plānotājā Time Out ik nedēļu raksta elegantus tekstiņus par pilsētas vēsturiskajām vietām - publiskajām atejām. Pola Heringšova LLL jeb London Lavatory Legends ir populāra vietne arī virtuālajā telpā (http://londonlavatorylegends.blogspot.com/). Pēc Pola žurnālistiskās izmeklēšanas vairākas (astoņas) «vēsturiski svarīgas» Londonas tualetes pilsētas saimnieki ir sakārtojuši, izremontējuši un tās atkal «uzņem viesus».

Jāatzīst, tām Londonas mazmājiņām ir ar ko lepoties.

Kaut vai šis stāstiņš. Jaukajā Klisolda parkā arī ir attiecīgas nepieciešamības namiņš, jo pats Stoukņūingtonas rajons ap parku izsenis bijis populāra bohēmiešu izklaides vieta - te, piemēram, kādu laiku mituši leģendārie literāti Edgars Alans Po un Daniels Defo. Un tieši pēdējam ir ārkārtā ciešas attiecības ar Klisoldparka mazmājiņu. Romāna Robinsons Krūzo «garīgais tētis», lai gan bija pietiekami slavens «londoners» - gan kā literāts, gan spiegs -, tomēr turīgs gan viņš nebija kļuvis un tādēļ mūžīgi slēpās no tiesu izpildītājiem un kreditoriem.

Kad viņa sulainis ziņoja par kārtējo nevēlamo «vīru melnā» vizīti, Defo, paķēris halātu, proviantu, spalvu, tinti un papīru, žigli metās no mājas laukā pa sētas durvīm un paslēpās parkā - jā, jā, ieslēdzās zināmajā mazmājiņā. Tur viņš pavadīja tik daudz laika, ka pamazām Defo galvā dzima ideja - uzrakstīt romānu par... cilvēka piespiedu vientulību. Defo izgudroja nedaudz šizofrēnisku sižetu - par vīrieti, kurš pilnīgi nejauši un, protams, pret savu gribu tiek ieslēgts uz visiem laikiem sabiedriskajā tualetē! Taču XVIII gadsimta lasošajai publikai šāds sižets droši vien būtu «par traku», un, paklausot savam draugam izdevējam, Defo nomainīja ateju pret neapdzīvotu salu. Tā radās pasaulē populārākais dēku romāns par vientuļnieku spaidu kārtā. Par Robinsonu Krūzo. Daniels Defo arī savu nāves stundu septiņdesmit divu gadu vecumā sagaidīja, slēpjoties no tiesnešiem, šoreiz gan pie seniem draugiem. Bet Klisoldparka mazmājiņā uz sienas ir metāla plāksnīte «Šeit romānu Robinsons Krūzo sarakstīja Daniels Defo (1659-1731)». Neticiet?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?