Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Mācās dzīvot no jauna

Ar Viktoru Andrejenko un viņa mammu Irinu sarunājamies viņu piemājas dārzā Imantā. Tālumā dzirdamas sliežu un vilciena skaņas. Tieši netālu esošais dzelzceļš pirms divarpus gadiem tolaik atraktīvajam sešpadsmitgadniekam bija liktenīgs, jo, klausoties austiņās mūziku, puisis nedzirdēja tuvojošos lokomotīvi.

Mācās ciparus

Pats Viktors notikušo neatceras. Arī puiša mamma Irina teic, ka zina tikai tik daudz, cik pateica slimnīcā - ka braucošas lokomotīves gaisa plūsma pasitusi puisi uz sliedēm, mašīnists izsaucis ātro palīdzību un mediķi puisi nogādājuši slimnīcā. Pateica arī, ka dēlam uz ausīm bijušas mūzikas atskaņotāja austiņas. Ģimene novērojusi, ka Viktors naktīs runā, saka: «Apstājies!»

Ilgu laiku Viktors nogulējis komā. Puisis negadījumā bija lauzis divus muguras skriemeļus, bojājot galveno nervu stumbru. Bojāta tikusi arī smadzeņu kreisā puse. «Trauma bija tikai naga lielumā, bet dziļa kā adata,» skaidro Irina. Kad Viktors atmodies no komas, viņam viss bija jāmācās no jauna - staigāt, runāt. Puisis trīs reizes izgājis rehabilitācijas kursu Vaivaros. «Slimnīcā, kad mēs tikai sākām rehabilitāciju, Viktors staigāja turoties,bet, atbraucot no Vaivariem, viņš jau gāja saviem spēkiem,» teic Irina. Viņa ir neizsakāmi priecīga, ka Vaivaros dēls iemācījies no jauna turēt līdzsvaru, kas sevišķi gara auguma cilvēkam esot ļoti grūti. Arī logopēde Vaivaros ar Viktoru kārtīgi pastrādājusi, jo pēc negadījuma puiša sejas muskuļi tikpat kā nestrādāja un bija jāiemācās atkal pareizi runāt. Viktora atmiņu ģimene trenējusi, rādot fotogrāfijas, tāpēc notikumus pirms negadījuma Viktors atceras diezgan labi. Ar Viktora atmiņu gan notiekot dīvainas lietas - viņš var sīkumos atcerēties visu, kas noticis pirms mēneša, bet var aizmirst, kas noticis vakar. Tad paiet laiks, un viņš atceras arī šos notikumus. «Viktora atmiņa lēkā kā pingponga bumbiņa,» teic Irina.

Negadī jums paplucinājis arī Viktora draugu pulku, jo labu brīdi ar viņu nebija iespējams parunāt. Tomēr divi labākie draugi puisi nelaimē nav pametuši - viņi nākuši pie Viktora un, spēlējot kārtis, domino un loto, palīdzējuši viņam no jauna iemācīties ciparus.

Savādāks

Jau tad, kad dēls gulējis reanimācijā, ārste mēģinājusi vecākiem izskaidrot, ka dēls pamostoties būs cits cilvēks, bet vecāki toreiz to negribējuši pieņemt. Nu Irina zina, ka tā tik tiešām ir. Viktors pēc negadījuma kļuvis lēnāks, daudz ko vairs nevar izdarīt tik precīzi kā agrāk. Visgrūtāk esot pieņemt, ka dēlam gandrīz nekas neinteresē, jo negadījumā bojāta tā smadzeņu daļa, kas atbild par vēlmi dzīvot.

Tagad ar Viktoru nekad nevar zināt, ko no viņa sagaidīt - brīžiem viņš runā kā 40 gadu vecs, padzīvojis vīrietis, brīžiem kļūst naivs kā desmit gadu vecs bērns. Sākotnēji Viktoram nākušas virsū arī agresijas lēkmes, bet pēdējā laikā to kļuvis mazāk. Viktors jau divus gadus depresijas dēļ spiests dzert antidepresantus. «Dēlam grūti pieņemt, ka to, ko agrāk varēja, nu vairs izdarīt nevar,» atzīst mamma.

Mērķis pabeigt skolu

Pirms negadījumā puisis bija sācis mācības Rīgas Amatniecības vidusskolā Metālapstrādes nodaļā, plānoja kļūt par rotkali. Negadījums tam pārvilcis svītru, nu Viktors mācās šīs skolas Dizaina nodaļā. «Metālapstrādes tehniku atceros, bet nav vairs tādas precizitātes, lai varētu veidot rotas,» saka Viktors.

Puisis mācības skolā sācis jau trešo reizi, jo allaž kaut kas noejot greizi. Pērn septembrī, sākot mācības, Viktors saņēmis pat Eiropas stipendiju, spējis rakstīt sacerējumus, bet tad, rakstot matemātikas kontroldarbu, sanervozējies un sākusies pirmā epilepsijas lēkme. Pēc tās ārsti vairākus mēnešus uz skolu iet neesot ļāvuši. Pēc tam bijušas vēl pāris lēkmju. To dēļ Viktors spiests dzert ļoti stipras zāles un pēc lēkmēm ilgu laiku ir vājš. Turklāt Viktora lēkmes izpaužoties nedaudz citādi nekā parasti - viņš pēkšņi nerunā, nevar pakustināt rokas un kājas un zaudē samaņu. Līdz tam, kad tiks atrasta pareizā zāļu deva, Viktors nedrīkst uztraukties.

«Sākumā likās, ka viss būs vienkārši - dēls iemācīsies staigāt, un viss aizies savā ritmā. Bet jau toreiz dakteris teica, ka tas ritms ies kā pa kalniem un lejām. Tagad es to saprotu,» atzīst Viktora mamma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aizliegt nevar

Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš norāda, ka diemžēl policija par bīstamo mūzikas klausīšanos varot izteikt vienīgi aizrādījumus, jo «principā klausīties mūziku nevienam aizliegt nevar». Precīzas statistikas, cik negadījumos pie vainas bijusi skaļā mūzika, policistiem nav. Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā norāda, ka ārsti tikai ārstē traumas, tāpēc nezina, cik pacientu tās guvuši austiņu dēļ. Turklāt bieži vien pacienti nemaz neaizdomājas, ka tieši skaļā mūzika ausīs bijusi vainīga.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?