Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Maksā labi, darbinieku trūkst

Ārpakalpojumu sniedzējiem, izraugoties darbinieku, nereti ir vajadzīgas tikai pamata zināšanas valodā, kurā tiks sniegts pakalpojums, un spēja sniegt labu servisu. Liepājā bāzētā Baltik IT, kas nodarbojas ar Itālijas uzņēmuma grāmatvedības un korespodences sakārtošanu, no potenciālajiem darbiniekiem prasa tikai minimālas itāļu valodas priekšzināšanas vai interesi mācīties.

«Darbam nepieciešamo valodu var iemācīties mēneša laikā, galvenais faktors, izvēloties darbiniekus, ir ātrums, strādājot ar datoru,» skaidro _Baltik IT_ filiāles vadītājs Anatolijs Glasmans. Prasības nav augstas, tāpēc tagad 80 cilvēkus nodarbinošais uzņēmums gada beigās sola jau 200 darba vietu.

Runway pārstāvis R. Dinka atklāj, ka mūsu komunikāciju kultūra ir tuva tai, kāda ir Skandināvijā, bet problēmas rada, piemēram, dāņu valodas zinātāju trūkums. Arī Taxi Kurir Riga prioritātes, izraugoties darbiniekus, esot pamatzināšanas valodā un izpratne par zviedru kultūru un sabiedrību. «Ar valodu vien nepietiek, esam servisa uzņēmums, tāpēc pārzināt kultūras nianses ir ļoti svarīgi,» skaidro Taxi Kurir Rīga pārstāve. Strauju paplašināšanos traucē potenciālo darbinieku nespēja sniegt kvalitatīvu servisu, jo zviedru valodas zinātāju pietiek. «Darbiniekus ar nepieciešamo zināšanu kombināciju nekad nav viegli atrast, bet Rīgā darba tirgus to ļāva izdarīt samērā ātri. Pirmkārt, svarīga ir personība, tad jāskatās, vai ir atbilstoša izglītība un valodas zināšanas,» uzskata Cytec Latvia direktors Egberts Boerrigters. Uzņēmuma birojā darbs notiek angļu valodā, bet pakalpojumi tiek sniegti septiņās valodās, un gandrīz visi darbinieki ir ieguvuši augstāko izglītību vai joprojām mācās. Vieglāk esot strādāt arī ar tiem, kas studējuši vai dzīvojuši ārpus Latvijas, tādējādi iepazīstot un izprotot citas kultūras.

«Droši varu teikt, ka mūsu darbinieka dzīves līmenis Latvijā ir augstāks nekā tā paša darba veicējam Itālijā,» apgalvo Baltik IT Liepājas filiāles vadītājs A. Glasmans. Arī, piemēram, Skandināvijā zvanu centrāļu darbinieki skaitās zemu atalgots amats, kamēr Latvijā šo uzņēmumu darbinieki saņem vairāk par vidējo algu. Konkrēti cipari netiek saukti, uzņēmuma pārstāvji atzīmē, ka atalgojums atšķiras gan pēc padarītā apjoma, gan pienākumiem, vienīgi norāda, ka Latvijā nozares darbinieki pelna, sākot no 450 latiem uz rokas.

G. Prīmane-Bērziņa stāsta, ka agrāk Taxi Kurir Riga zviedru valodas zinātājus meklējuši gan Daugavpils Universitātē, gan Latvijas Kultūras akadēmijā, kur skandināvu valodas un kultūras studijas esot augstā līmenī, taču sadarbība nav izveidota. Latvijas Kultūras akadēmijas Svešvalodu katedras sekretārs Ēriks Bormanis teic, ka uzņēmumi interesi izrāda reti un lielākoties meklē lektorus, nevis topošos valodniekus. No jauniešu puses arī interese par Ziemeļvalstu valodām esot neliela, līdz ar to katru gadu dota iespēja sākt studijas tikai vienā no tām. Arī Latvijas Universitātē Ziemeļvalstu valodas ir tikai kā papildu priekšmets angļu filologiem.

Runway uzņēmējdarbības procesu direktors Raitis Dinka uzskata, ka Latvijas valsts nav saskatījusi šīs industrijas potenciālu. «Ja būtu pietiekams skaits cilvēku ar attiecīgo valodu zināšanām, esmu pārliecināts, ka jau tuvākajā laikā spētu nodrošināt vēl vismaz divsimt darba vietu, bet neesmu dzirdējis, ka no valsts puses tādu zināšanu apguve tiktu organizēta.» Par vakantajām darba vietām uzņēmums informē arī Valsts nodarbinātības dienestu, taču, ja cilvēks ir, piemēram, zviedriski runājošs grāmatvedis, šī vakance netiek ieteikta neatbilstošās kvalifikācijas dēļ, neņemot vērā valodas zināšanas. Par šādiem gadījumiem uzņēmums uzzina tikai vēlāk no darbiniekiem, kas iepriekš vērsušies VND.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?