Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Māris Dzenītis: galvenais ir uztaisīt šovu

Uzņēmējs un bijušais Jūrmalas mēra vietnieks Māris Dzenītis stāsta par savu pieredzi ar VID Finanšu policiju.

Tādu gadījumu ir daudz. Tiesas nav bijis, bet galvenais ir uztaisīt šovu. Jau sākumā ir skaidrs, ka pēc daudziem gadiem izrādīsies, ka tur nekā nav. Tas izskatās pēc apzinātas rīcības.

Es domāju, ka Latvijā ir jāpameklē persona, kurai ir bijuši trīs auditi. Ir viens, kurā nekādus pārkāpumus neatrod, tad uzliek otru. Tagad man jau ir trešais audits beidzies. Neskatoties uz to, ka visas deklarācijas esmu iesniedzis, pārkāpumi nekādi nav bijuši, bet tikai nāk un nāk un pārbauda.

Tas nenotiek bez kaut kāda uzstādījuma. Nosauc kaut kādu mistisku skaitli padsmit miljonos un tad mēģina tos arī kaut kādā veidā uzrēķināt. Kad auditus pārsūdz, tad tas iestrēgst pie ģenerāldirektores, kura nepieņem gala lēmumu. It kā skaitās parādā, it kā ne. Tiklīdz ģenerāldirektore pieņems lēmumu, tā būs pienākums maksāt, varēs tiesāties, bet pa to laiku jau firmas būs likvidētas šī darbības apgrūtinājuma dēļ.

Man ir bijušas sarunas ar pašiem auditoriem, kuri atzinušies, ka viņiem ir norādītas konkrētas summas, kas jāuzrēķina, vismaz tik lielas, lai segtu audita izmaksas. Ir pat tā - par identiskiem darījumiem, kur atzīts, ka viss ir kārtībā, pēkšņi atnāk audits un saka, ka viss ir slikti, visi ir noziedznieki. Tas tiek darīts mērķtiecīgi.

Es saku, ka saprotu, ka esmu atbildīgs par visiem darījumiem, pat ja ne pats esmu to veicis, bet esmu atbildīgs kā valdes loceklis. Bet jums kā auditoram, kas uzrakstījis uzrēķinu telefona numura izskatā un kurš lieliski zina, ka pēc diviem trim gadiem mēs pierādīsim tiesā, ka jums nebija taisnība, - vai jums vismaz prēmiju noņems? Viņiem nav nekādas atbildības.

Finanšu policija ik uz soļa pārkāpj Kriminālprocesa likumu, piemēram, ar Omegas palīdzību veicot demolēšanu biroja telpās, laužot durvis (lai gan tās visas ir atslēdzamas), nepamatoti aizturot (virs trim stundām) gan uzņēmumu darbiniekus, gan citus cilvēkus, kas bija ieradušies firmā, draudot, liedzot sazināties ar advokātiem.

Uzņēmuma kratīšanas laikā tika izņemti dokumentu oriģināli, kas rada zaudējumus firmai (piemēram, nevar izstādīt rēķinus par pārvadājumiem, jo nevar pievienot oriģinālos CMR). Cita VID nodaļa, veicot auditu, pieprasa šos dokumentus no uzņēmuma. Kad sakām, ka šie dokumenti jau ir iestādes (VID Finanšu policijas) rīcībā, atbilde ir, ka tādu nav. Tad auditam uzrādām protokolu, kur tas fiksēts, bet vienalga to neņem vērā un veic uzrēķinus.

Jau pagājuši astoņi mēneši no VID Finanšu policijas ielaušanās uzņēmumā un mājās, izņemti būtiski dokumenti, datori ar specifiskām ražošanas programmām, bet līdz šim vēl nekas nav atdots. Nav saprotams, kas Finanšu policijai ir vajadzīgs, ja informācija, tad to sen varēja nokopēt un oriģinālus atdot, bet izskatās pēc kaitniecības, jo, aprunājoties ar auditoriem, kas veic pārbaudi mūsu uzņēmumos un kuriem bija iespēja Finanšu policijā piekļūt mūsu dokumentiem, viņi teica, ka dokumenti ir sakrauti kaudzē un neizskatās, ka tos kāds būtu kustinājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?