Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mariss Jansons dzimtenē piepilda senu sapni

«Man ir ļoti aizkustinoši, ka atkal esmu atbraucis uz dzimteni. Man ir brīnišķīgas atmiņas, šeit sākās mans pirmais ceļš mūzikā. Man jau sen bija liels sapnis uzstāties ar ģeniālo latviešu komponistu Raimondu Paulu. Mēģinājām kopā ar kori, un es pēc tam vēlreiz teicu savai sievai: cik ģeniāls komponists, cik brīnišķīgu mūziku viņš raksta.

Tas ir liels gods Latvijai, tāds pasaules mēroga mūziķis! Šis nav garš, bet ļoti patīkams laiks, tikai viena nedēļa, bet tā paliks manā atmiņā uz visu dzīvi,» pasaulslavenais diriģents Mariss Jansons teica preses konferencē pēc Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 90. jubilejas sezonas atklāšanas koncerta mēģinājuma. Šovakar Lielajā ģildē Mariss Jansons diriģēs Hektora Berlioza Fantastisko simfoniju un muzicēs kopā ar Raimondu Paulu, atskaņojot Džordža Gēršvina Rapsodiju blūza stilā un R. Paula mūziku. Biļešu jau sen vairs nav, taču ar LNSO fonda un orķestra patroneses Valsts prezidenta kundzes Ivetas Vējones gādību vairāk nekā 600 mūzikas skolu audzēkņiem dota iespēja vērot divus koncerta ģenerālmēģinājumus. Koncerta tiešraidi šovakar piedāvā LR3 programma Klasika, plkst. 21 to rādīs LTV1.

Brīdī, kad uz skatuves parādījās abi Maestro, jaunie klausītāji zālē viņus sveica ar klasiskās mūzikas koncertiem neikdienišķi impulsīvām, skaļām gavilēm. «Kad vēl biju pavisam maziņš, pirmais, kas man stāstīja par Raimondu Paulu, bija mans paps. Es dievinu viņa mūziku! Es nepārspīlēju, šī mūzika tiešām ir ģeniāla. Šajās dienās, kad tik daudz dzirdam popmūziku - un visu vienādu -, kādreiz ir tik garlaicīgi. Bet te cilvēks raksta kaut ko tādu, kas tiešām nāk no sirds un aizskar jūsu dvēseli. Galvenais - tur ir melodija. Daudzi komponisti modernajos laikos grib izlikties, ka raksta ļoti sevišķu mūziku, un to izmanto kā aizsegu tam, ka nevar uzrakstīt labu melodiju. Tas ir liels talants,» priecājās M. Jansons. Ilgi lolots sapnis piepildās arī orķestrim, kura iepriekšējā tikšanās ar Marisu Jansonu notika 2005. gada septembrī Johana Štrausa mūzikas programmā.

«Šī mums ir lieliska skola. Viņš ar savu grandiozo pieredzi uzreiz atšķir detaļas, kuras koncertā izdosies, kas ir jāizdara un kas šobrīd varbūt nav iespējams. Viņš redz orķestra robežas un strādā apbrīnojami mērķtiecīgi un kompakti. Beidzot spēlējam gandrīz pilnā sastāvā, un tas daudz ko maina skaņā. Ir īsti simfonisks skaņas ķermenis! Skaidrs, ka ikviens sēž uz krēsla maliņas. Orķestrim ir arī jāprot sevi taupīt, bet šajā nedēļā gan neviens netaupījās,» atklāja LNSO koncertmeistars vijolnieks Georgijs Sarkisjans. «Adrenalīns mēģinājumos lija pāri malām, jo tādi notikumi mums diemžēl ir reti. Par Marisu Jansonu var teikt, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Viņš visu pasaka vienkārši un ir ārkārtīgi taktisks. Paula un Jansona satikšanās ir kultūrvēsturiska. Tā apliecina mērogu, kādā latvieši spēj darboties mākslā. Šis ir leģendārs gadījums, par kuru runās - «kā toreiz tālajā 2016. gadā»,» uzskata klarnetists Mārcis Kūlis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?