Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mārupē kā Nīderlandē jau 30 gadu

Vēl pirms nedaudz gadiem jau agri pavasarī spietoju pa Āgenskalna tirgu, gaidot pirmos Mārupes gurķus un dažas nedēļas vēlāk arī tomātus. Kad tos atnesu mājās un sagriezu, smaržoja visa māja. Tā pirku, griezu un jūsmoju pavasari pēc pavasara, līdz vienā reizē sapratu - smaržo manas atmiņas, bet tas gurķis un tomāts, kas uz šķīvja, - osti, cik gribi, - nekā!

Kāpēc nesmaržo?

Pagājušonedēļ braucu uz Mārupes siltumnīcām skatīties, kā īsti tomāti tiek audzēti. Deguns pārliecināja, ka siltumnīcās tie smaržo gan. Augi lieli un spēcīgi, ķekari skaisti. Pabāzu galvu arī kādā gurķu mājā - tik platas un treknas lapas gurķiem savu mūžu nebiju redzējusi. «Cilvēki reizēm saka, ka tomāti tiekot mākslīgi izdzīti, es saku - nē, tiem tikai radīti ideāli augšanas apstākļi,» saka Mārupes siltumnīcu vadītājs Jānis Bērziņš.

Tomēr veikalos tomāti nesmaržo. Tāpēc mans pirmais jautājums ir - kāpēc tā? J. Bērziņš min divus iemeslus. Pirmais ir glabāšanas apstākļi. Visaromātiskākie tomāti ir tad, ja tie nogatavojas uz zara. Mārupē tomātus novāc iesārtus. Tāpēc tiem ir vajadzīga t. s. pēcbriede vismaz 15-16 grādu temperatūrā. Ja tos tur aukstākā vietā (un veikali karstā laikā tā parasti dara - pataustiet, lielveikalos visi augļi un dārzeņi ir vēsi), smarža pazūd.

Otrs iemesls ir šķirne. Tās pēdējos 20 gados ir nomainījušās. Tagad Mārupē tiek stādītas tikai divas Nīderlandes šķirnes 'Admiro' un 'Schanel', kas tiek iepirktas Somijā un atbilst Ziemeļvalstu reģiona gaismas apstākļiem. Šo šķirņu tomāti tik strauji nenogatavojas, ir stingri, lai tos varētu transportēt, taču mazāk smaržo.

Ēdienkarte datorā

Pēc Nīderlandes tehnoloģijām Mārupē tomātus audzē jau kopš 80. gadu sākuma. Pirmās siltumnīcas, kurās tos sāka mākslīgi barot un guldīt «tomātu gultās», uzcēla jau 70. gadu beigās. Tikai sākumā tomātus stādīja kūdras substrātā, tagad neitrālā akmensvatē, taču visas barības vielas gan toreiz, gan tagad tomāti saņem mākslīgi - caur caurulēm pievadītas.

Ūdeni Mārupes siltumnīcas ņem no dziļurbuma vai tuvējiem dīķiem, tas vispirms tiek destilēts un tikai tad sajaukts ar minerālvielām.

«Es uzskatu, ka tagad tomāti ir labāki nekā agrāk. Augs atšķirībā no cilvēka ēd tikai Mendeļejeva tabulu - uzņem kāliju, slāpekli u. c. elementus tīrā veidā kopā ar laistāmo ūdeni. Jautājums tikai, kā mēs tos procesus vadām. Augs neprot pateikt, kā viņam trūkst vai kā ir par daudz. Agronoma lieta - to saprast.» Tagad, kad gandrīz visu var aprēķināt datorā, esot iespējams ļoti precīzi sabalansēt tomāta ēdienkarti, lai tas justos maksimāli labi. Un, jo labāk tomāts jūtas, jo mazāk slimo un mazāk ķīmisku zāļu tam vajadzīgs. Piemēram, tagad var aprēķināt pat to, kā mainās tomāta elpošanas intensitāte. Līdz šim agronomi domāja, ka tomāti sāk elpot līdz ar saullēktu. Taču pēc datora grafikiem viņi izskaitļojuši, ka tomāti sāk intensīvi elpot (tātad izdalīt mitrumu) stundu pirms saullēkta. Tas izskaidro, kāpēc jau agros rītos stādi siltumnīcās bija slapji. Bet mitrums tomātiem kaitē, tāpēc mainīts vēdināšanas režīms.

Ar šprici pret mušu

Katrai mušai ar šprici pakaļ neizskriesi, nosaka J. Bērziņš, skaidrojot, ka lielākās problēmas rada slimības, ko izraisa sēnes vai baktērijas. Lai tās nevairotos, jācīnās pret mitrumu. «Tomātam, tāpat kā cilvēkam, vajag, lai kājas siltumā.» Tāpēc siltumnīcas tiek kurinātas ne tikai agrā pavasarī un vēlā rudenī, bet augu vasaru (izņemot sešas ļoti karstās nedēļas šovasar). Arī augusta beigās apkures caurules jau bija siltas.

Runājot par augu slimību apkarošanas līdzekļiem, J. Bērziņš skaidro, ka 95% līdzekļu ir bioloģiskie - «labie kukaiņi apēd sliktos». 5% ir ķīmiskie līdzekļi jeb pesticīdi (augu zāles). «Tās lietojam tāpat kā cilvēkam - pareiza diagnoze, precīza recepte un devas. Pesticīdu lietošanu valsts stingri kontrolē.» Arī šie līdzekļi laika gaitā esot mainījušies - tagad vairs netiek lietoti tādi, kuri iesūcas auga sulā. Mūsdienu augu aizsardzības līdzekļi pārklāj tomāta lapas un augļus no ārpuses: «Kaitēklis, cērtot snuķi tomāta lapā, vispirms uzduras ģiktij un iet bojā, līdz augam nemaz neticis. Bet tāpēc tomāti pirms ēšanas kārtīgi jānomazgā.»

Vai gatavina ar gāzi?

Ir dzirdēti stāsti, ka tomāti, lai ātrāk nogatavotos, tiekot apstrādāti ar īpašām vielām, gāzi. Vai Mārupē arī tā tiek darīts? J. Bērziņš stāsta, ka Mārupe savus tomātus tirgo tikai Rimi tīklā un ceļš no zara līdz veikala plauktam ir ilgākais divas trīs dienas. Tādēļ nekāda apstrāde nav vajadzīga. Taču viņš ir redzējis, ka, piemēram, Izraēlā zaļie tomāti tiek apstrādāti ar etilēngāzi, lai tie transportējot labāk gatavotos. «Taču tā ir gāze, ko izdala arī paši tomāti. Pamēģiniet mājās daļu negatavu tomātu ielikt plastmasas maisiņā - tie izdalīs savu gāzi un nogatavosies ātrāk nekā brīvi traukā atstātie.»

Kurus iesaka citiem?

«Man nav iebildumu ne pret Lietuvas, ne Nīderlandes tomātiem,» saka J. Bērziņš. Visi Latvijā audzētie tomāti kopā aizņem tikai 20% tirgus. Pārējie ir importēti. «Es nepērku spāņu tomātus. Tie tālu braukuši, reizēm pat nezinām, no kurienes īsti. Turklāt reģionos, kur nav ziemu, ir lielāka slimību izplatība un cita zāļu lietošanas metodika.»

Mārupē šosezon raža karstā laika dēļ mazāka nekā citus gadus. Kad temperatūra kāpa virs 30 grādiem, putekšņi kļuva sterili un tomāti vairs neaizmetās. Sezona turpināsies līdz oktobra vidum - kad izdevumi par apkuri pārsniegs 50% no ienākumiem, tiks pieņemts lēmums sezonu beigt. «Bet 'Vērša sirdis' mēs laikam nekad neaudzēsim - tad nevarēsim strādniekiem algas samaksāt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?