Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mātes dienā

Starp neatkarības deklarācijas pasludināšanas svētku skaļajām fanfarām un gadiem nerimstošajām 9. maija abstraktajām kaislībām, cik klusi atnāks, tik klusi kā katru gadu paies maija otrajā svētdienā svinamā Mātes diena, kas šogad iekrīt tieši 9. maijā. Patiesībā tai būtu jābūt Ģimenes dienai, turklāt gana plašā izpratnē, jo bērna radīšanai un izaudzināšanai ar māti vien ir par maz, drīzāk tam vajag «veselu ciemu», kā vēsta paruna angļu valodā.

Taču neatkarīgi no nosaukuma mūsu sabiedrībai nāktu tikai par labu, ja šo dienu piepildītu ar saturu, ko nozīmē bērnu radīšana un audzināšana mūsu sabiedrībā un valstī. Ja mēs gadu no gada šajā laikā varētu izvērtēt, ko šajā jomā esam gada laikā paveikuši, kā esam cits citu balstījuši un cik gaišāka pa šo laiku ir kļuvusi nākotne mūsu pēcnācējiem.

Valsts un sabiedrības paveiktā ģimeņu atbalstam izvērtējums nenozīmē tikai pabalstu politikas apspriešanu un tikai naudas jautājumu risināšanu, kā mēs to pēdējā laikā esam pārāk daudz darījuši. Var saprast cilvēku bažas šajos nestabilajos laikos, taču varbūt pārāk lielu nozīmi esam piešķīruši tā dēvēto māmiņu algu jautājumam. Jā, es piekrītu, ka skaitļu izteiksmē saikne starp dzimstības pieaugumu un māmiņu algām ir acīmredzama, taču varbūt tur arī slēpjas mūsu sabiedrības problēma, ka materiālajam labumam ir tik liela nozīme tādu emocionālu un dziļi personisku lēmumu kā bērna radīšana pieņemšanā.

Pērn, kad kārtējo reizi griezts un cirpts tika valsts budžets un nāca arī vecāku pabalstu samazinājums, gados jaunāks paziņa visai strikti noteica, ka tagad jāatliek viņa nesen dibinātās ģimenes plāni par bērniem, jo vairs nevar rēķināties ar to, kas bija sarēķināts iepriekš. Turklāt valstij esot pienākums maksāt par jauna darbaspēka radīšanu. Tad es viņam teicu, ka tai brīdī, kad viņš rokās turēs savu tikko pasaulē nākušo pēcnācēju, diezin vai viņš tajā dažus sprīžus garajā cilvēciņā raudzīsies kā abstraktā darbaspēka vienībā.

Protams, bērnam izaugot, viņš būs daļa no kopējās darbaspēka un nodokļu maksātāju masas un arī atbalsts vecākiem vecumdienās. Taču, laižot bērnu pasaulē, nevar precīzi un strikti sarēķināt ieguvumus un zaudējumus naudas izteiksmē, investīcijas un to atdevi. Katrs, kuram bijusi saskare ar šo dabas brīnumaino procesu, zina, cik trausla ir cilvēka veselība un dzīvība. Mēs nereti esam tik nodarbināti, lai bērna ienākšana ģimenē neizjauktu mūsu karjeras plānus un finanšu plūsmu, aizmirstot, ka līdz ar bērna ienākšanu ne sirdsmiers, ne naktsmiers nekad vairs nebūs tāds, kāds iepriekš. Tad kāpēc tieši finansēm un karjerai jāpaliek nemainīgai? To kompensē citas, naudas izteiksmē neizsakāmas lietas un vārdos neizsakāmas sajūtas.

Protams, ka bērna izaudzināšana prasa «veselu ciemu», taču ne tādā komunistiskā izpratnē, ka valstij bērns ir jāizskolo un jāapgādā no bērnudārza līdz augstskolai, bet, pirmkārt, jau sabiedrības kopējā attieksmē pret ģimenēm un bērniem. Dānijā sastapta lielā uzņēmumā strādājoša skotiete, kura strādājusi dažādās valstīs, man atzina, ka šeit viņai nav jājūtas vainīgai, ja bērns ir saslimis vai jāatprasās uz kādu skolas pasākumu. Arī Eiropā īsākā darbadiena šajā valstī bieži tiek izmantota, lai atlikušo dienas daļu pavadītu kopā ar ģimeni un bērniem. Nedomāju, ka tāds pats iespaids viņai rastos, strādājot Latvijā.

No citām labklājības valstīm mūs atšķir arī tas, ka pārāk lielu uzsvaru jaunas sievietes liek uz strauju karjeras izaugsmi, uz visa sasniegšanu tagad un tūlīt. Cīnoties par vietu karjeras ātrvilcienā, nereti palaižam garām vienīgo dzīves vilcienu, kuru var nokavēt tiešām neatgriezeniski, kamēr sevis piepildījumu profesionālajā jomā var gūt arī nākamajā karjeras vilcienā, kad bērni jau paaugušies. Kamēr Latvijā valda nievājošs noskaņojums pret mājsaimniecēm jeb sievietēm, kas uz laiku vai pavisam atteikušās no karjeras par labu bērnu audzināšanai, citās labklājības valstīs tāda «darba dalīšana» ģimenes ietvaros tiek uztverta par normālu parādību, tāpat kā atskārsme, ka karjeras attīstīšanai atliek vēl gana daudz no darba mūža arī pēc bērnu izaudzināšanas.

Ja mēs tagad atsakāmies no bērniem un būtībā savas valsts nākotnes tādu pārejošu finanšu grūtību dēļ kā Latvijas pašreizējā krīze un karjeras apsvērumi, tad kā lai raugāmies acīs savai vecāku paaudzei, kas radīja mūs visbezcerīgākajos, visnabadzīgākajos padomju laikos, visnestabilākajos un nedrošākajos gados pēc neatkarības atjaunošanas? Par to mums būtu jārunā maijā, nevis par braukšanu vai nebraukšanu uz Maskavu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?