Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Meistarklase citā valstī

«Pēc šī projekta esmu kļuvusi daudz pašpietiekamāka, mērķtiecīgāka, un ir kļuvis skaidrāks virziens, kurā vēlos doties, - ne tikai profesionālajā, bet arī privātajā jomā. Tāpēc arī mana darbošanās Latvijā ir krietni mainījusies. Visi soļi, ko speru, ir pārliecinošāki un lielāki, līdz ar to arī rezultāti ir straujāki un redzamāki,» stāsta jaunā uzņēmēja Ieva Fridmane, kas projekta Startupreneurs ietvaros divus mēnešus nesen pavadīja Sardīnijas salā Itālijā.

Pērn sākto projektu Startupreneurs Latvijā īsteno TechHub Riga, un līdz 21. martam ir spēkā pieteikšanās tā kārtējam iesaukumam (vairāk var uzzināt www.erasmus-entrepreneurs.eu). Projekts ir daļa no lielākās biznesa apmaiņas programmas Eiropā Erasmus for Young Entrepreneurs, kas piedāvā jaunajiem uzņēmējiem doties ārvalstu apmaiņas braucienos un pieredzējušiem uzņēmumu vadītājiem - uzņemt ārvalstu uzņēmējus pie sevis. Kopš 2009. gada programmā kopumā piedalījušies jau vairāk nekā 2000 Eiropas jauno un pieredzējušo uzņēmēju, tostarp piecdesmit pieci no Latvijas.

Piedzīvojums Sardīnijā

Projekta Startupreneurs mērķis ir sniegt jaunajiem uzņēmējiem iespēju apgūt uzņēmuma vadības prasmes, dibināt biznesa kontaktus ārpus savas valsts robežām un veicināt zināšanu, ideju un pieredzes apmaiņu starp topošiem/jauniem un pieredzējušiem mazu un vidēju uzņēmumu vadītājiem, stāsta Kristīne Korņilova no TechHub Riga. Ievas apmaiņas brauciens Startupreneurs projektā bija pirmais no Latvijas, bet pavisam iecerēts organizēt 35 apmaiņas.

Pirms pabūšanas Itālijā Ieva jau bija sākusi veidot inovatīvu nevalstisko organizāciju Open Sense. «Mūsu šībrīža projekti ir balstīti uz izglītību un sevis pilnveidošanu caur neformālās izglītības metodēm (treniņu kursi, lekcijas un semināri, jauniešu un jaunatnes darbinieku apmaiņas, nometnes u. c.). Bet, tā kā jau ir interese, tālākā nākotnē plānots arī organizēt dažādus komandas saliedēšanas, izglītojošus un izklaidējošus pasākumus uzņēmumu kolektīviem,» stāsta Ieva, kura iepriekš darbojusies logopēda profesijā.

Plāna smelties pieredzi ārzemēs viņai nebija, taču tad viņas kontaktus caur cilvēkiem, ar ko Ieva bija kopā strādājusi, sameklēja NVO Mine Vaganti no Sardīnijas un piedāvāja kļūt par uzņemošo organizāciju projektā Startupreneurs. Laika pārdomām nebija daudz, Ieva šaubījās, taču, uzzinājusi, ka Mine Vaganti profils, mērķi un vīzija ļoti atbilst Open Sense nākotnes plāniem un ka šai Itālijas organizācijai ir vairāku gadu pieredze, daudz sadarbības partneru, tostarp arī izglītības iestādes, četri biroji un milzīgs projektu apjoms, izlēma par labu braukšanai. «Sardīnijā viņi tiek uzskatīti par ekspertiem neformālās izglītības jomā. Tajā brīdī sapratu, ka būtu muļķīgi izniekot dzīves piedāvāto iespēju mācīties un strādāt organizācijā, no kuras varu daudz iegūt sava biznesa attīstīšanai,» Ieva pamato. Ceļa izdevumi un visi sadzīves tēriņi tika segti no programmas budžeta ikmēneša stipendijas veidā, taču Ieva norāda, ka daļa summas tiek pārskaitīta vien pēc apmaiņas brauciena beigām - tā tiek nodrošināts, ka dalībnieki atgriežas mājās un biznesu sāk vietējā tirgū.

Jaunā uzņēmēja stāsta, ka pirmās nedēļas Mine Vaganti vairāk vērojusi apkārt notiekošo, iepazinusies ar cilvēkiem un sistēmu, bet vēlāk iesaistījusies NVO ikdienas darbos. Organizācijas vadība viņai arī devusi iespēju praktiski tuvoties pašas mērķiem - piemēram, no A līdz Z īstenot un novadīt astoņu dienu Erasmus+ treniņkursu jaunatnes darbiniekiem, šādi nodrošinot iespēju iemācīties to darīt. «Arī projektu rakstīšana un menedžēšana bija manā «to do list», un arī to, būdama Sardīnijā, darīju gan turienes organizācijai, gan savai organizācijai Latvijā,» Ieva stāsta.

Par saviem lielākajiem ieguvumiem no šī apmaiņas brauciena Ieva uzskata iepazītos cilvēkus, no kuriem smēlusies zināšanas, padomus, pieredzi un arī iedvesmu, tāpat iegūti jauni sadarbības partneri un daudz ideju par to, kā sadarbību ar viņiem īstenot. «Protams, liels ieguvums ir arī izkāpšana no savas komforta zonas, jo sagatavoties šim piedzīvojumam iepriekš nevar,» Ieva atzīst. «Ir tik daudz faktoru, no kā ir atkarīga tava pieredze, esot citā valstī un citā organizācijā, un lielāko daļu tu ietekmēt nevari. Ir jāmācās plūst pa straumi un tvert visu, ko šī pieredze spēj sniegt. Ir jāprot arī izvērtēt, kas tev un tavam biznesam der. Ne vienmēr tas, kas strādā Itālijā, strādās Latvijā.»

Arī biznesam ar stāžu

Arī K. Korņilova novērojusi, ka uzņēmēji, piedaloties Startupreneurs, augstu vērtē iespēju dibināt starptautiskus kontaktus, kā arī uzzināt vairāk par konkrētas valsts tirgu no vietējā skatpunkta. Tas vēlāk palīdz virzīt savu produktu vai pakalpojumu ārpus Latvijas robežām. Jaunie uzņēmēji var mācīties no pieredzējušo kolēģu veiksmēm un kļūdām, savukārt pieredzējušajiem uzņēmējiem kontakts ar biznesa sācējiem var sniegt svaigu un inovatīvu skatījumu uz dažādiem biznesa jautājumiem, kāda pašiem tobrīd varbūt trūkst. «Tiesa, grūtības reizēm sagādā sadarbības partnera atrašana, jo, lai gan sistēmā pieteikušies daudzi, bieži vien uzņēmēji meklē kaut ko ļoti konkrētu, savai darbībai precīzi atbilstošu. Tad iesakām uzrunāt uzņēmējus arī ārpus sistēmas un aicināt pieteikties programmai,» saka K. Korņilova.

Viņa stāsta, ka projektā atsaucīgāki patlaban ir pieredzējušie uzņēmēji, kas gatavi pie sevis uzņemt jaunos uzņēmējus no citām Eiropas valstīm, taču arī biznesa sācēju aktivitāte aug. Pieteikšanās ir atvērta kā vieniem, tā otriem. Galvenie nosacījumi ir vēlme mācīties, dalīties ar pieredzi un zināšanām, gatavība pašiem aktīvi iesaistīties sadarbības partnera meklēšanā citā valstī, kā arī angļu valodas prasme. Startupreneurs projekta ietvaros TechHub Riga sadarbojas arī ar Civitta (Lietuva), Startups.be (Beļģija), Tetuan Valley (Spānija) un Power of Youth (Lielbritānija), tāpēc uzņēmēju apmaiņas pamatā tiek organizētas ar šīm valstīm. Taču sadarbību var sākt arī ar uzņēmējiem no jebkuras citas ES valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?