gadā, kad tur aizbraucu pirmo reizi, man bija 25 gadi. Toreiz biju Meksikas līča pilsētās Kankūnā (_Cancun)_ un Kosumelā (_Cozumel)_. Skaistas pludmales, silts zaļganzils ūdens. Tiku arī iekšzemē, lai apskatītu inku piramīdas un tempļu drupas. Ceļi putekļaini, ciematos kārni suņi, un bērni skrien pa pagalmiem kopā ar vistām un ēzeļiem. Daudzviet cilvēki dzīvo būdās ar skārda jumtiem, bez elektrības un tekoša ūdens. Tirgo skaistus, rokām darinātus māla izstrādājumus, kreklus, kleitas, ar krāsainām puķēm izšūtas segas, sudraba rotas.
Bet tagad par ēdieniem. Gan pie jūras, gan iekšzemē pamats visam ir kukurūzas izstrādājumi, rīsi, pupas, tomāti un garšvielas. Kukurūzas plācenīši tortiļas būtībā ir meksikāņu maize un pamats dažādiem ēdieniem. Tos saimnieces taisa pašas vai nopērk pa kaudzei tirgū. Tajos tin gaļu (ja tāda gadās!), zivis, pupas, rīsus, sieru. Aplej ar mērcēm un ēd tāpat vai sautē. Tortiļas arī grauzdē un mērcē salsas (sakapāti tomāti, sīpoli un čili pipari), siltās siera vai aukstās avokado mērcēs vai ieliek zupās.
Pie jūras prieki lielāki - tur lielā bagātībā ir omāri, garneles un dažādas zivis. Jūras veltes ēd gan marinētas (seviche - jēlas zivis, marinētas laima sulā ar sāli, sīpoliem un čili pipariem), gan ceptas uz restēm ar ķiploku eļļu vai sautētas tomātu mērcē.
Saldajā parasti ir augļi vai flans - olu un vaniļas pudiņš ar karameļu mērci.
Dzērieni ir vai nu serveza - alus -, vai tekilas kokteiļi, arī Margarita. Populāra ir arī meksikāņu bole Sangria - vīns, brendijs, augļi un ledus, viss servēts lielā krūzē.
Meksikāņu virtuve ir krāsaina, tai raksturīgs pašapkalpošanās gars. Daudziem ēdieniem sastāvdaļas saliek pa traukiem, ciemiņš pats konstruē vēlamo.
Meksikāņu garšvielas un ēdienu sastāvdaļas ir arī Latvijas lielveikalos. Atliek pielikt grilētu vai sautētu gaļu vai zivis, uzsildīt, sakapāt tomātus, sīpolus, lokus, avokado, salātu un papriku, sarīvēt sieru un sakraut visu uz uzsildītas tortiļas. Virsū vēl uzliek salsu, skābo krējumu vai gvakamoli (sablenderē avokado ar majonēzi, pieliek sakapātus sīpolus, tomātus, kinzu jeb koriandra lapas, čili piparus, sāli un citrona sulu). Mērci var arī servēt ar kukurūzas čipsiem.
Jauki ir arī gatavot čili - ēdienu no maltās gaļas, sīpoliem, sarkanajām pupām, tomātiem, kukurūzas, paprikas, ķimenēm un čili pipariem. Meksikāņi vēl bieži pieliek tumšo šokolādi! Čili servē uz rīsiem, pārkaisot ar sieru, lokiem, skābu krējumu, avokado un kinzu, vai ietin tortiļās ar visiem iepriekš minētajiem gardumiem, un tad jau tas kļūst par tako. Čili var arī iepildīt lielās čili piparu pākstīs, apliet ar siera mērci un sautēt krāsnī - tad tas kļūst par Chili Relleno.
Ja taisa meksikāņu stila dārza balli vasaras vakarā, ir skaisti sakārt laternas kokos, izmantot krāsainus māla šķīvjus un dabiska auduma galdautus. Namatēvs un namamāte var arī attiecīgi saģērbties un sagaidīt ciemiņus, salsas vai mariači mūzikai skanot. Olᅢᄅ!