Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Mēs neatstājam novārtā savējos!

«Mans dienu ritējums bez Latvijas Universitātes Senioru apvienības būtu daudz vienmuļāks - tikai dārzs un mājas uzkopšana. Bet tagad ir daudz draugu, ar kuriem kopā apmeklēju Operu un muzejus, braucu ekskursijās un varu apmainīties domām par sabiedrībā aktuāliem notikumiem,» saka Ira Ērika Kivrāne. Apvienības pasākumos ikviens atnākušais ir gaidīts, un tas cilvēkus piesaista, piebilst Ausma Liepa.

Ar LU Senioru apvienības dalībniecēm un priekšsēdētāju Minoru Ginteru tiekamies Universitātes centrālajā ēkā, kur senioriem ir savs kabinets un telpa kursu nodarbībām. Sarunā piedalās arī LU Sociālā dienesta vadītāja Astra Kravčenko, kura regulāri sadarbojas ar Universitātes senioriem.

Trīs tūjas Likteņdārzā

«Organizācijā ir daudz cilvēku, kam ar Universitāti bijis saistīts viss darba mūžs,» stāsta M. Ginters, uzsverot: «Ne viena vien cita darba kolektīva pensionāri mūs var labā nozīmē apskaust. Esam saliedēta apvienība, organizējam kopīgus pasākumus, vasarās braucam ceļojumos, turklāt cenšamies, lai mūsu ekskursijām būtu izzinoša, intelektuāla ievirze. Apmeklējam veiksmīgas lauku saimniecības, kas ļauj optimistiskāk vērtēt valsts ekonomisko situāciju, un apskatām vēsturiski un arhitektoniski nozīmīgas ēkas, esam bijuši daudzās pilīs - Rundālē, Mežotnē, Krustpilī, Cesvainē.»

Apvienības dāmas par emocionālāko atzīst Likteņdārza apmeklējumu. Seniori tur iestādījuši trīs tūjas, vēlāk aizbraukuši apraudzīt un ar prieku konstatējuši, ka viņu stādītie koki Likteņdārzā iedzīvojušies un krietni paaugušies. «Viena tūja ir veltīta bijušajam izglītības ministram un rektoram Jūlijam Auškāpam, otra - bijušam izglītības ministram valodniekam Jurim Plāķim, bet trešā - visiem Universitātes mācībspēkiem, kuri gājuši bojā represijās,» stāsta Astra Kravčenko. Šovasar LU seniori iecerējuši ciemoties pie pensionāriem Lietuvas pilsētā Alītā un apmeklēt ar dzejnieka Eduarda Veidenbauma dzīvi saistītās vietas Latvijā.

Kursi kliedē vientulību

Ziemā apvienības dienaskārtībā ir diskusiju kluba pasākumi. Kādreizējie mācībspēki ar zinātniskā darba gados gūtajām atziņām labprāt dalās arī tagad, nodrošinot bijušajiem kolēģiem intelektuālas prāta nodarbes. «Diskusijās notiek dinamiska lektora un klausītāju domu apmaiņa. Pārspriežam pensiju sistēmu, veselīgu uzturu, pedagoģiskās problēmas, piemēram, mazbērnu audzināšanu. Esam diskutējuši par klimata izmaiņām, bebru un lāču populāciju. 29. februārī ir ieplānota diskusija par vilku populāciju, bet 14. martā - par Latvijas enerģētikas nākotni,» izklāsta M. Ginters. Dāmas piebilst, ka ļoti interesanta bijusi diskusija par Saeimas vēlēšanu sistēmu, jo esot uzzinājušas daudz jauna par vēlēšanu organizēšanu, piemēram, to, kurš numurs un kāda atrašanās vieta vēlēšanu biļetenā deputāta kandidātu visdrīzāk pietuvinās ievēlēšanai.

Seniori iesaistījušies arī projektā Latvijas Universitātes Senioru kluba integrācija modernā sabiedrībā, kas tiek realizēts, sadarbojoties ar LU Fondu un Japānas pārstāvjiem. Tas paredz iespēju mācīties strādāt ar datoru un sazināties angļu valodā. «Lai sadarbotos ar japāņiem, no apvienības pārdēvējāmies par klubu,» skaidro apvienības priekšsēdētājs. Datorkursos viņi tiekas reizi nedēļā. «Daži ar datoru strādā ļoti labi, citiem mājās datora nemaz nav, bet uz kursiem nāk, lai pabūtu sabiedrībā. Vislielākais ieguvums no kursiem ir tas, ka cilvēki sadraudzējas. Arī angļu valodas kursi ne tikai nodrošina iespēju mācīties, bet palīdz kliedēt vientulību,» saka Ausma Liepa, kura vada vienu no angļu valodas kursu grupām senioriem.

Lai nejustos aizmirsts

Lai trenētu angļu valodas prasmi, Universitātes pensionāri dodas ciemos pie senioriem Ziemeļvalstīs. «Apvienībai ir draugi Helsinkos - somu seniori, kuri arī apgūst angļu valodu. Vispirms mēs ar somiem angliski sarakstījāmies e-pastā, sūtījām fotogrāfijas, pēc tam aizbraucām pie viņiem ciemos. Gandarījums, ka nepalikām kaunā! Mūsu angļu valodas zināšanas bija varbūt pat vēl labākas nekā somu draugiem,» ar lepnumu atceras Irēna Graude. Senioru apvienības dalībnieki viesojušies arī pie radniecīgas organizācijas Stokholmas Universitātē un iepazinušies ar šīs izglītības iestādes bijušo mācībspēku apvienības pieredzi. Apvienībā ir arī tradīcija godināt jubilārus. «Mēs nepametam novārtā mūsējos, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ no istabas neiziet, apciemojam viņus. Iespēju robežās sniedzam arī materiālo palīdzību dalībniekiem, kuriem tā nepieciešama,» uzsver Ginters. Irma Štāle piebilst, ka apvienībai paveicies, ka visi Universitātes rektori to ļoti atbalstījuši un atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas Universitātes Senioru apvienība

Apvienībā tiek uzņemti seniori, kuri lielu dzīves daļu nostrādājuši Universitātē un pensionējušies kā LU darbinieki neatkarīgi no tā, vai strādājuši akadēmisku, administratīvu vai saimniecisku darbu.

Šobrīd organizācijā ir vairāk nekā 300 cilvēku.

Tagadējā veidolā apvienība izveidota apmēram pirms 20 gadiem.

Mērķi: ļaut pensionāriem saglabāt saikni ar savu bijušo darbavietu un nodrošināt interesantu, pilnvērtīgu sabiedrisko dzīvi.

Vairākas reizes gadā Latvijas Universitātē notiek izstāde tirdziņš. Tajā apskatāmi un nopērkami Senioru apvienības darinātie mākslas darbi un rokdarbi, kurus iecienījuši tagadējie LU darbinieki un iegādājas arī studenti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?