Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Mubaraks tiesā noliedz apsūdzības

Bijušais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks trešdien tiesā, kas sākās Kairā pret viņu un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem, noraidījis visas apsūdzības. Vēl bez 83 gadus vecā H. Mubaraka uz apsūdzēto sola atrodas arī viņa dēli Gamals un Alā, kā arī bijušais iekšlietu ministrs Habībs el Adlijs un seši bijušie augstākie policijas virsnieki, vēsta BBC.

Tiesas prāva notiek kādā Ēģiptes galvaspilsētas priekšpilsētā vienā no Valsts policijas akadēmijas auditorijām, kurā ierīkots īpašs būris. H. Mubarakam ir izvirzītas apsūdzības korupcijā, amata pilnvaru pārsniegšanā un manifestantu slepkavību organizēšanā. Kopumā protestos Ēģiptē gājuši bojā vismaz 850 cilvēku. Ja bijušais Ēģiptes prezidents tiks atzīts par vainīgu, viņam draud nāvessods.

Abus viņa dēlus apsūdz korupcijā, bijušo iekšlietu ministru un viņa padotos - demonstrantu slepkavību organizēšanā. Aizmuguriski par korupciju tiks tiesāts arī tuvs H. Mubaraka līdzgaitnieks uzņēmējs Huseins Salems. Jāpiebilst, ka Ēģiptē par korupciju jau ir notiesāti vairāki bijušie ministri, to vidū arī H. el Adlijs, kuram tika piespriests 12 gadu ilgs cietumsods.

H. Mubaraks, kurš pēc vairākas nedēļas ilgušiem masu protestiem 11. februārī atkāpās no amata, tiesas sēdē tika nogādāts uz īpašas medicīniskas kušetes. Aprīlī viņš pārdzīvoja sirdslēkmi un pēdējos mēnešus atradās arestā vienā no kūrortpilsētas Šarm eš Šeihas slimnīcām. Kā apgalvo H. Mubaraka advokāti, bijušais valsts vadītājs veselības stāvokļa dēļ nav spējīgs stāvēt vai pat sēdēt.

Prāvas sākumā H. Mubaraks paziņoja, ka neatzīst nevienu no viņam izvirzītajām apsūdzībām.

Lielā interesentu skaita dēļ pie ēkas, kurā notiek tiesas sēde, uz liela ekrāna tiek translēta sēdes tiešraide. Kārtību uztur aptuveni trīs tūkstoši policistu un karavīru, kuri cenšas nepieļaut tiešas sadursmes starp H. Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem, kas lielā skaitā pulcējas pie ēkas.

Vēl viens jautājums, kas tiek plaši apspriests medijos, - cik ilgi turpināsies tiesas sēde, un vai H. Mubaraks sagaidīs tās beigas. Tiesnesis Ahmeds Rifaats ir pazīstams kā cilvēks, kurš arī H. Mubaraka valdīšanas gados nav pakļāvies režīmam, un kā tiesnesis, kas vienmēr cenšas pieņemt spriedumus iespējami ātri, raksta BBC. Taču apsūdzētā veselības stāvoklis ir ļoti slikts, un, tā kā apsūdzība sastāv no 4000 lappusēm un ar to jādod iespēja iepazīties H. Mubaraka juristiem, iespēju novilcināt prāvu ir gana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Hosnī Mubaraks bija ceturtais Ēģiptes prezidents un pārstāvēja Nacionālo demokrātu partiju. Par Ēģiptes prezidentu viņš kļuva 1981. gadā pēc atentāta, kas bija vērsts pret iepriekšējo prezidentu Anvāru Sadātu. Pirms tam H. Mubaraks no 1972. līdz 1975. gadam bija Ēģiptes gaisa spēku komandieris, vēlāk pildīja valsts viceprezidenta pienākumus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?