Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Muzeja zelta cilvēks

«Viņš ir mūsu zelta cilvēks,» par amatnieku Aldoni Baldiņu teic Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Te sirmais vīrs darina koka rotaļlietas un piesaista gan mazos, gan lielos, izspēlējot senās lauku spēles. Baldiņa kunga acīs dzirkst labsirdīgs humors, kad amatnieks smej: «Kas es par senioru - tad jau hūte jāliek galvā un mugurā jāvelk uzvalks.

» Viņam tomēr tuvāks linu krekls, rakstainas vilnas zeķes un spēles -vilciņš rūcenītis, dūcenītis, sudmaliņas. Tagad vecais vīrs ar kolēģi no Vidzemes sētas labprāt uzspēlē arī šahu. «Un, kā jau mūsdienu pensionārs,» nosmej Aldonis Baldiņš, «kājās pārauju pastalas.» Abi ironizējam - tās tiešām ir cauras! Tomēr mīļas. Tomēr brīvā Latvijā.

Saskatīt interesanto

Aldoņa Baldiņa bērnības zemē Dundagā spēļu mantiņas saukuši par paijām. Vispaliekošākās atziņas viņš bērnībā ieguvis no grosmammas Karlīnas Ābolas, viņa bijusi mīklu un tautasdziesmu skandētāja. Grospaps izgatavojis piena traukus, kubuliņus, karotes, grebis abras. «Man jau no mazotnes iemācīja saskatīt interesanto visvienkāršākajās lietās,» saka Aldonis Baldiņš, kam pirmās rotaļlietas bijušas vecu pulksteņu mehānismi, nolietojušās kuļmašīnas un gaļasmašīnas detaļas. Audzis starp četrām māsām, mazais puika bijis luteklis, kam skolā nepavisam nav gribējies iet. «Kas nekaitēja pa māju ar Duksi paskraidīt,» smaida Aldoņa kungs.

Viņa tēvs bijis «mašīnmeistars», kam piederējis labības kūlējs Imanta. Darbs 47 hektārus plašajā saimniecībā prasījis daudz pūļu. «Tēvs maz bija mājās. Tā viņš rudeņos apkūla, pa ziemu tehniku remontēja, vasarā tēvam līdzēju zemīti strādāt,» stāsta Aldonis. Bet, kad tēvs atgriezies no ikdienas gaitām, Aldonim arvien noprasījis, ko puika iemācījies. Nosēdinājis uz ceļgala ar grāmatu rokās, un nācies boksterēt. Vieglāk gājis ar rakstīšanu - mamma ar adāmadatu uzrakstījusi priekšā burtus ar visiem skrullējumiem, tiem atlicis pārvilkt ar tinti vai zīmuli pa iespiesto rievīti. «Tā izkopu skaistu rokrakstu,» teic amatnieks. Reizrēķinu gan iemācījies ātri - mamma izdresējusi. Vislabāk padevusies zīmēšana. «Ar skolā iešanu mani nesteidzināja, teica, lai paaugos - tā pāris gadu aizkavējos,» stāsta Baldiņa kungs. Viņš atceras, kā tēvs ar zirdziņu vedis uz deviņus kilometrus attālo Pūņu pamatskolu, taču 2. klasē skolas gaitas pārtraucis 1949. gada 25. marts. Aldoņa tēvs jau zinājis, ka ģimeni izsūtīs, un bijis tam gatavs. Kad ienākuši «tā saucamie iztrebiteļi», tie bijuši pārsteigti, ka Baldiņu mantas jau sapakotas.

Desmit rubļi kā nabagiem

Baldiņus izsūtīja uz Omskas apgabala Molotovas rajona Severnajas sādžu. «Ļoti nabadzīga, stepes rajons. Māsas gāja strādāt pie smagiem darbiem, tēvs, mamma strādāja, bet rudenī tik un tā - atskaitīja par klimpu zupu un palikām parādā ar visu darbu. Tikām no tās sādžas ārā, vēlāk pārcēlāmies uz Novouraļsku, uz sovhozu,» stāsta Aldonis Baldiņš. No pilnīga bada tolaik glābusi vecā Singer šujmašīna, ko izdevies paņemt līdzi. Mamma un viena no māsām vietējām sievietēm šuvušas kleitas un mēteļus.

1956. gadā ģimeni noņēma no komandantūras uzraudzības. «Bet izdodot zīmi bez tiesībām atgriezties iepriekšējā dzīvesvietā un klāt pierakstīja - Latvijas PSR. Abi ar māsu Silviju sēdējām, un pasu galda priekšnieks ar pirkstu bakstīja, lai rakstām. Mēs atteicāmies.» Atgriezties tomēr izdevies. Aldoni un māsu uzņēmusi tante pie Talsiem. Talsos savukārt pasu galdā brīnījušies - pases kā zirgiem, vai tad neesot citu dokumentu... Tēvs ar māti vēl palikuši Sibīrijā - pelnīt naudu atpakaļceļam. «Kad atgriezāmies, gājām uz dzimtajām mājām tās skatīties. Aizgājām, apsēdāmies laukmalā, domājām, iet vai neiet sētā. Iegājām, bet tur sveši cilvēki. Likās pazemojoši, ka deva desmit rubuļus - par to, ka esam kā nabagi atgriezušies. Es neņēmu,» rūgti nosaka Baldiņa kungs. Viņš saglabājis daudzas tā laika liecības - no Sibīrijas tantei rakstītās vēstules, izziņas, dokumentus, tie nodoti glabāšanai Okupācijas muzejā. Baldiņa kungs uzsver - vēstures liecības ir svarīgi glabāt: «Kas nepētī senatni, tas nesvētī nākotni.»

Pats viņš rūpīgi glabā amata noslēpumus. Tieši grospapa prasmes, noskatītas bērnībā, kalpojušas kā pamudinājums pievērsties kokapstrādei. «Ar visu savu krievu valodas prasmi, ko nācās apgūt Sibīrijas pamatskolā, iestājos Lietišķās mākslas vidusskolā, kaut tolaik latviski pat iesniegumu skolai nepratu uzrakstīt,» stāsta amatnieks.

Tā jūtas jaunāks

Aldonis Baldiņš ir kā spēļu pūralāde. Brīvdabas muzeja spēļu dienā apmeklētāji viņa vadībā var izmēģināt cūciņhokeju, lingas mešanu, iegriezt vilciņu, tarkšķi, ripināmās stīpas. Sirmais vīrs gatavs lekt jaunajiem līdzi un, to demonstrējot, tikai nosmej: «Skraidu riņķī ar stīpu rokā, nu kas es par senioru... Mani tas vārds mulsina.» Viņam patīk darboties ar bērniem, pamācīt, parādīt: «Tā jūtos jaunāks.» Amatnieks uzskata - bērniem ir jāmāca spēlēties. Dažkārt gan viņš brīnoties, cik jaunā paaudze neattapīga - viņaprāt, daudz laika pavadot pie datoriem, bērniem zūd spēja domāt loģiski, risināt prāta spēles. «Bērni, pusaudži vairs nav tik atraktīvi. Ja es iedodu viņiem uzdevumu 20 metrus riņķi vai stīpu padzīt - neiznāk. Nepielec!» novērojis vecais vīrs.

Taujāju, bet cik lielu vērību Baldiņa kungs piešķir naudai, «Vai, nauda man kā smiltis izskrien caur pirkstiem,» smej amatnieks. Visvairāk viņš to tērējot... kaķiem! Cik kaķu ir? «Mazlietiņ,» viņš sāk skaitīt: «Incīts, Pinčelis, Diniņa, Rūdolfs, Muris... Un kurš man tagad nav? Jāsāk skaitīt pa jaunam!» Ar dzīvesbiedri viņi pieņemot bezpajumtes kaķus, atkopjot, dakterējot. Pāris kaķu atvesti no Rīgas, citi paņemti no kaimiņiem, kuri tos nebaro. «Mums Mārupē lauku mājiņa, sēta plaša. Kaķi tur dzīvo lustīgi. Bet kuru kaķi gan neesmu pieskaitījis? Redziet, ko tas nozīmē - seniors!» sirsnīgi smaidot, aci piemiedz Baldiņa kungs. Un piebilst: «Nemaz jau negribas tam senioram būt. Labāk paskraidīt ar bērniem pa sētu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aldonis Baldiņš

Dzimis 1937. gada 9. septembrī Dundagas pagastā
Skolas gaitas sācis Pūņu pamatskolā
1949. gada 25. martā ģimene deportēta uz Sibīriju. 1956. gadā atgriezies Latvijā
1963. gadā pabeidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas koka amatniecības nodaļu
Mākslas kombinātā Daiļrade 28 gadus nostrādājis, virpojot koku un izgatavojot koka rotaļlietas
Tagad seno spēļu un koka rotaļlietu meistars Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā
Ir divas meitas un divas mazmeitas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?