Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

«Naģene» Krieviju nepametīšot

Kremļa nežēlastībā kritušais un septembra beigās padzītais bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, par spīti pēdējās nedēļās izskanējušajām ziņām, ka viņš vairākās Eiropas valstīs lūdzis uzturēšanās atļauju, paziņojis, ka Krieviju pamest negrasās un gatavojas cīnīties pret saviem nelabvēļiem.

18 gadu ilgās valdīšanas laikā Maskavas mērijā J. Lužkova krēslu ik pa laikam bija satricinājuši skandāli, visbiežāk saistīti ar korupciju un nelietderīgu galvaspilsētas līdzekļu izšķiešanu. Tomēr vienkārša krieva tēlu ar mūžīgo naģeni galvā un bišu dravu Piemaskavā uzturošais politiķis pēc visām vētrām savu iesildīto amatu saglabāja.

Pagājušajā rudenī vairāku nedēļu garumā visa Krievija un pārējā pasaule varēja sekot līdzi Kremļa un J. Lužkova attiecību kārtošanai, kurai piparus piebēra arī valsts kontrolēto televīziju sižeti, kuros tika nomelnots toreizējais Maskavas galva un viņa sieva miljardiere Jeļena Baturina. Sāga beidzās 28. septembrī, kad Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par J. Lužkova atstādināšanu no amata, pamatojot to ar zaudēto uzticību. «Grūti iedomāties situāciju, kurā gubernators un Krievijas prezidents kā augstākās amatpersonas turpina strādāt kopā, ja prezidents ir zaudējis uzticību reģiona vadītājam,» toreiz sacīja prezidents.

Pēc J. Lužkova padzīšanas radās jautājums, vai Kremlis negrasās ierosināt krimināllietas par darījumiem, ko Maskavas mērija veikusi viņa valdīšanas laikā. Visticamāk, tādas bažas radās arī pašam J. Lužkovam, jo viņš pēc atstādināšanas aktīvi izrādījis vēlmi «noenkuroties» ārpus dzimtenes.

Vispirms viņš uzturēšanās atļauju lūdzis Lielbritānijai, kurā pašlaik jau dzīvo vairāki Kremlim nevēlami cilvēki, tomēr var saprast, ka lūgums ticis noraidīts. Savukārt janvārī parādījās ziņas, ka J. Lužkovs ar līdzīgu prasību vērsies arī Latvijas vēstniecībā Krievijā. Kā zināms, šī vēlme tika noraidīta, ņemot vērā politiķa kādreizējos naidīgos izteicienus par Latviju. Viņš pat tika iekļauts to personu sarakstā, kuru iebraukšana Latvijā nav vēlama. Vēlāk Austrijas prese rakstīja, ka bijušais Maskavas mērs lūdzis uzturēšanās atļauju arī šajā Alpu valstī.

Tomēr šonedēļ telefonsarunā ar britu izdevumu Financial Times J. Lužkovs kategoriski noraidījis aizdomas, ka viņš vēlētos emigrēt no Krievijas. «Es palikšu Maskavā un cīnīšos par savu godu un vārdu,» viņš sacīja telefonintervijā no Austrijas pilsētas Zalcburgas. Viņš sacījis, ka sagatavojis dokumentus, lai iegūtu Lielbritānijas tūrista vīzu, jo vēlas apciemot abas meitas, kuras šajā valstī mācās.

Maskavas jaunais mērs Sergejs Sobjaņins licis pārskatīt vairāk nekā 100 tūkstošu līgumu, ko savulaik parakstījusi J. Lužkova administrācija. Pēc pirmajām pārbaudēm audita komisija paziņojusi, ka 2009.-2010. gadā Maskavas mērijā notikuši finanšu pārkāpumi 230 miljardu rubļu (2,3 miljardi latu) apmērā. J. Lužkovs to nosaucis par safabricējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?